Προβλήματα υπερπροσφοράς και χαμηλών τιμών έχουν οι Ευρωπαίοι αγρότες

Οι μικροκαλλιεργητές στο Μεξικό είναι κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους. Κάνουν λόγο για καταστροφικό πόλεμο τιμών και «λανθασμένο μοντέλο», που θα οδηγήσει σε «οικονομικό και οικολογικό ανταγωνισμό με όρους ντάμπινγκ», λέει ο Βίκτορ Σουάρες, γενικός διευθυντής του Μεξικανικού Συνδέσμου Μικροκαλλιεργητών ANEC. Εκτός αυτών, απειλούνται και πολυάριθμες θέσεις εργασίας, τονίζει ο ίδιος.

Βασική αιτία για την ταραχή των μεξικανών αγροτών είναι η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον αγροτικό τομέα, σαφής στόχος της οποίας είναι η εξεύρεση νέων αγορών σε χώρες με αναδυόμενες οικονομίες για την εξαγωγή των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων. Η Κομισιόν επιχειρεί να πετύχει αυτόν τον στόχο μεταξύ άλλων με εμπορικές συμφωνίες και εκστρατείες μάρκετινγκ. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Λατινική Αμερική, με χώρες όπως το Μεξικό και η Κολομβία, αλλά και η νοτιοανατολική Ασία.
 

Προσπάθειες κάλυψης του κενού της Ρωσίας
 

Οι ευρωπαίοι αγρότες βρίσκονται εδώ και αρκετό διάστημα αντιμέτωποι με τα προβλήματα της υπερπροσφοράς και των χαμηλών τιμών. Ειδικά για γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας οι τιμές βρίσκονται στον «βυθό». Οι Βρυξέλλες επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και με παροχή χρηματικής στήριξης. Μετά τη ρωσική απαγόρευση για εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων το 2014 εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, οι ευρωπαίοι παραγωγοί έχασαν μια πολύ σημαντική αγορά. Ως εκ τούτου, αναζητούνται σήμερα τρόποι αναπλήρωσης αυτού του κενού σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η Κομισιόν έχει μεγάλες προσδοκίες από τις παγκόσμιες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. «150 εκατομμύρια άνθρωποι θα προστίθενται ετησίως έως το 2050 στη μεσαία τάξη – κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική», επισήμανε ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργία Φιλ Χόγκαν. «Έτσι θα αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας», πρόσθεσε ο επίτροπος, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα αποφέρει οφέλη στους αγρότες της ΕΕ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων άγγιξαν σε αξία τα 11,5 δις ευρώ, μια τιμή-ρεκόρ. Η αξία των εξαγωγών πέρσι έφτασε συνολικά τα 130 δις ευρώ, με τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ να ανέρχονται σε 112 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ, την Κίνα και στην Ελβετία.
 

Επικρίσεις για τη νέα αγροτική πολιτική
 

Ωστόσο, ο νέος προσανατολισμός της ΕΕ στο αγροτικό πεδίο συγκεντρώνει και «πυρά». Ένας από τους επικριτές του είναι ο «πράσινος» ευρωβουλευτής Μάρτιν Χόισλινγκ. Όπως λέει, «ο προσανατολισμός στις εξαγωγές είναι τεράστιο λάθος». Η προσπάθεια της ΕΕ να απαλλαγεί από τα πλεονάσματα αγροτικών προϊόντων «σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ξεκινήσει ένα απίστευτο ντάμπινγκ τιμών», εξηγεί ο Μάρτιν Χόισλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι ένα πρόσθετο επακόλουθο θα είναι διεύρυνση του φαινομένου της μαζικής εκτροφής ζώων, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτή συνεπάγεται για τα ζώα αλλά και για το περιβάλλον.

Πηγή: DW