Ομιλία Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Βασιλείου Κόκκαλη, στο Συνέδριο του Economist για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα, στην Θεσσαλονίκη.
Στο 3ο Συνέδριο για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε σήμερα 10 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης. Ο Υφυπουργός μίλησε στη συζήτηση με Θέμα « Η ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ».
Ακολουθεί η ομιλία του Υφυπουργού κ. Βασιλείου Κόκκαλη
Κυρίες και κύριοι
Η παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα αποτελεί για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα διαθέτει έναν ανεκτίμητο εθνικό πλούτο ο οποίος αποτυπώνεται στη βιοποικιλότητα, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό.
Για τη δημιουργία ενός καινούργιου, βιώσιμου, αναπτυξιακού μοντέλου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί δράσεις που αξιοποιούν τις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Στα πλαίσια της σημερινής παρουσίας μου εδώ, θα επικεντρωθώ στα οφέλη της συμβολαιακής γεωργίας και της εισαγωγής καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα.
Η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό την παραγωγή αγροτικών προϊόντων εξασφαλισμένης ποιότητας και ποσότητας από τον παραγωγό και τη πώληση σε μία προκαθορισμένη τιμή. Στην συμβολαιακή γεωργία μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένοι παραγωγοί, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών για τις οποίες πρόσφατα δημοσιεύθηκαν οι λεπτομέρειες για τη δημιουργία και λειτουργία τους.
Τα οφέλη για τους παραγωγούς στα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας είναι:
Η εξασφάλιση εγγυημένου εισοδήματος και ο χρόνος πληρωμής του.
Η προσφορά πιστώσεων για την αγορά των απαραίτητων γεωργικών εφοδίων.
Η δυνατότητα μακροχρόνιου σχεδιασμού της πρωτογενούς παραγωγής.
Για μία βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας απαιτείται η ενσωμάτωση καινοτομιών και η χρήση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αξιοποίηση της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή είναι:
Η μείωση του κόστους παραγωγής.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων.
Η αύξηση της απόδοσης της παραγωγής χρησιμοποιώντας λιγότερα.
Η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.
Η ορθολογική και αποτελεσματικότερη χρήση των φυτοφαρμάκων.
Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνονται μέτρα και δράσεις τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στους έλληνες παραγωγούς να αξιοποιήσουν τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας.
Σας ευχαριστώ.