Με αυτά τα λόγια από τα χείλη του διεθνούς φήμης Master Sommelier Brian Keith Julyan από τη Βρετανία, έκλεισε επίσημα ο κύκλος των γευστικών δοκιμών και κρίσεων των συνολικά 783 δειγμάτων, οίνων και αμπελοοινικών αποσταγμάτων, που συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων 2017 που διοργάνωση η ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».
Στις τριήμερες γευσιγνωσίες, από 1 έως 3 Μαρτίου, 42 γευσιγνώστες (24 από το εξωτερικό και 18 από την Ελλάδα) δοκίμασαν και βαθμολόγησαν 757 οίνους από τη Βραζιλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τουρκία και φυσικά την Ελλάδα, μαζί με 26 αμπελοοινικά αποστάγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αυτός ο Διαγωνισμός ήταν πράγματι συναρπαστικός:
- Μας τίμησαν με την παρουσία τους 6 Masters of Wine, ένας Master Sommelier και πλειάδα διακεκριμένων γευσιγνωστών, στην πλειοψηφία τους οινολόγοι, δημοσιογράφοι και σύμβουλοι οίνου αλλά και sommelier, μεταξύ των οποίων οι τρεις πρώτοι νικητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων 2016.
- Πρόεδρος της φετινής διοργάνωσης ήταν ο εξαίρετος και διεθνούς φήμης Master of Wine κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης.
- Υπήρξε αύξηση 18% στον αριθμό των οινοποιείων που συμμετείχαν.
- Υπήρξε αύξηση 21% στον αριθμό των δειγμάτων (οίνων και αμπελοοινικών αποσταγμάτων) που συμμετείχαν.
- Ο αυξημένος αριθμός των δειγμάτων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των γευσιγνωστών που σημαίνει ακόμη περισσότερες θετικές εντυπώσεις.
- Διοργανώθηκαν στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της διοργάνωσης 4 διαφορετικά σεμινάρια, 3 οίνου και 1 αποσταγμάτων.
Ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός οίνου και αποσταγμάτων που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Τελεί υπό την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, με την αναγνώριση δικαιώματος διοργάνωσης - διεξαγωγής διαγωνισμών οίνων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) με παρουσία εκπροσώπου του που στη συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν η οινολόγος κα. Tatiana Svinartchuk.
Οι 6 κριτικές επιτροπές λειτούργησαν με την επίβλεψη ενός προέδρου και μιας ομάδας υποστήριξης, ως εξής:
Πρόεδρος Κωνσταντίνος Λαζαράκης Master of Wine
Ομάδα υποστήριξης:
- Έφη Χατζηδημητρίου Γεωπόνος - Οινολόγος, Επικ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Τμήμα Χημείας
- Σεραφείμ Θεοχάρης Γεωπόνος - Οινολόγος, Σύμβουλος Διαγωνισμού Οίνου
- Μαρία Ξανθοπούλου Χημικός – Οινολόγος, Σύμβουλος Διαγωνισμού Οίνου
- Νεκτάριος Πάγκαλος Δρ. Χημικός - Χ.Υ. Μακεδονίας–Θράκης, Υποδιεύθυνση Θεσ/νίκης, εκπρόσωπος Γενικού Χημείου Κράτους
- Σπύρος Κατωπόδης Γεωπόνος – Οινολόγος, Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού ανέδειξαν 4 Μεγάλους Χρυσούς Οίνους, 58 Χρυσούς Οίνους, 156 Ασημένιους Οίνους, 3 Χρυσά Αμπελοοινικά Αποστάγματα και 5 Ασημένια Αμπελοοινικά Αποστάγματα.
Επισημαίνουμε ότι το 79% των οίνων και το 50% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό συγκέντρωσαν την απαιτούμενη βαθμολογία για μετάλλιο αλλά αποκλείστηκαν από τη βράβευση λόγω του κανονισμού του OIV που ορίζει ότι μέχρι το 30% των συμμετεχόντων δειγμάτων μπορούν να βραβευθούν.
Η βαθμολογία αυτή αποδεικνύει με προφανή τρόπο την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» και φορείς της πολιτείας και του κλάδου απένειμαν τις ακόλουθες ειδικές διακρίσεις στους μονοποικιλιακούς οίνους που απέσπασαν την υψηλότερη βαθμολογία από τις ποικιλίες:
Αγιωργήτικο, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Βιδιανό, Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο, Ξυνιστέρι και επίσης σε αφρώδη ή ημιαφρώδη οίνο, σε έναν ξηρό ή ημίξηρο ροζέ οίνο και σε έναν γλυκύ οίνο, με την υψηλότερη βαθμολογία.
Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της παραμονής των γευσιγνωστών-κριτών του Διαγωνισμού στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν τέσσερα διαφορετικά σεμινάρια προκειμένου να γνωρίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ιδιαίτερα οι ξένοι προσκεκλημένοι, τον Ελληνικό αμπελώνα, τις ποικιλίες που καλλιεργούνται σε αυτόν και να δοκιμάσουν αντιπροσωπευτικά κρασιά ανά περιοχές.
Έτσι οι φιλοξενούμενοι της διοργάνωσης, μεταξύ των οποίων και διεθνούς φήμης προσωπικότητες, παρακολούθησαν τα θεματικά σεμινάρια: για τους οίνους Πελοποννήσου από τον κ. Μανώλη Γιαμνιαδάκη διευθυντή της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), για τα Ελληνικά αποστάγματα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) από τον κ. Νικόλα Γιαννόπουλο Dip WSET και για τους οίνους της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» από τον αν. καθηγητή Γεωπονίας του Α.Π.Θ. κ. Στέφανο Κουνδουρά και την κα. Αλεξάνδρα Ανθίδου υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».
Επιπλέον, ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το σύνολο της δυναμικής του Ελληνικού αμπελώνα, στάθηκε το σεμινάριο του αν. καθηγητή Γεωπονίας του Α.Π.Θ. κ. Στέφανου Κουνδουρά με θέμα «Γνωριμία με τις Ελληνικές ποικιλίες» το οποίο συνοδεύτηκε από γευστική δοκιμή αντιπροσωπευτικών οίνων-ποικιλιών της χώρας μας.
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ
Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού γιόρτασαν Έλληνες και Κύπριοι οινοπαραγωγοί σε ειδική τελετή απονομής των μεταλλίων του, το Σάββατο 11 Μαρτίου, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Οινόραμα».
Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, με την ευκαιρία αυτής της πανηγυρικής συνάντησής τους, τίμησαν τον διεθνώς αναγνωρισμένο Γερμανό δημοσιογράφο και συγγραφέα οίνου κ. Rudolf Knoll για τη συμβολή του στη διάδοση του επώνυμου Ελληνικού οίνου στο εξωτερικό, προσφέροντάς του το «Greek Wine Industry Award 2017”.
Από τη βραδιά δεν έλειπαν οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των φορέων του κλάδου, κκ Γιάννης Βογιατζής πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Γιώργος Σκούρας πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Ραψανιώτης Αγησίλαος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), κα. Αναστασία Γεωργαντά διευθύντρια του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), Θάνος Καραθάνος πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων (ΕΕΟ), ενώ φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο ιδιαίτερα δημοφιλής οινοπαραγωγός και δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και διεξαγωγής του Διαγωνισμού, έτσι και στην τελετή απονομής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τίμησε τον θεσμό με την παρουσία του γενικού γραμματέα κ. Νικόλαου Αντώνογλου και από τη διεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής τις κυρίες, Χρυσούλα Παπαδημητρίου προϊσταμένη της Δέσποινας Δέδε.
Στις εναρκτήριες ομιλίες της τελετής τον λόγο είχαν οι κκ Γιάννης Αλμπάνης διευθυντής και Στέλλιος Μπουτάρης πρόεδρος της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» ενώ τη διαδικασία παράδοσης των μεταλλίων ανέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, o οποίος κατάφερε να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει το πόσο σημαντική είναι αυτή η ευκαιρία, της τελετής απονομής του Διαγωνισμού, που προσφέρει στους Έλληνες οινοπαραγωγούς τη δυνατότητα να βρεθούν μεταξύ τους.
«Έτσι χτίζονται οι οικογένειες» τόνισε ο κ. Λαζαράκης.
Στην έκθεση «Οινόραμα» την Κυριακη 12 Μαρτίου, το κοινό είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει τους «μεγάλους χρυσούς» και «χρυσούς» οίνους καθώς και τα «χρυσά» αποστάγματα του Διαγωνισμού.
Στη συνέχεια, το καταναλωτικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ των βραβευμένων οίνων και αμπελοοινικών αποσταγμάτων του Διαγωνισμού σε κάβες, super markets, εστιατόρια, wine bar, café-bar, ξεχωρίζοντάς τους από το διακριτικό αυτοκόλλητο μετάλλιο στη φιάλη, ανάλογα με τη βράβευσή τους: μεγάλο χρυσό, χρυσό ή ασημένιο.
Στην ιστοσελίδα «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», www.tiwc.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε για το προφίλ και τους στόχους του και να βρείτε κάθε πληροφορία για τον κανονισμό και τις δηλώσεις συμμετοχής, τα μετάλλια, τις ειδικές διακρίσεις, τους γευσιγνώστες και τους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης.