Μεταξύ της αυξημένης πρόσβασης σε μια αγορά της Νότιας Αμερικής που πλήττεται από τον πληθωρισμό και του ανοίγματος της ευρωπαϊκής αγοράς σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αμπελώνα, η σχέση οφέλους-κινδύνου της Mercosur συζητείται στην Copa Cogeca.
Για να εκμεταλλευτούμε τη Mercosur, ο Luca Rigotti επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει «να επενδύσουν μαζικά σε προωθητικές ενέργειες προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση των κρασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει θετικές επιπτώσεις για τα ευρωπαϊκά κρασιά και οινοπνευματώδη από τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Mercosur (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς της γηραιάς ηπείρου φαίνονται πιο αβέβαιοι, λόγω των πιθανών εξελίξεων της αγοράς της Βραζιλίας και των κινδύνων του ανταγωνισμού από τα κρασιά της Αργεντινής. «Η πιθανή συμφωνία με τις χώρες Mercosur για τον αμπελοοινικό τομέα έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές πτυχές», υποστηρίζει ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Οίνος της Copa Cogeca.
Αντιμέτωπος με τα επιχειρήματα των Βρυξελλών για την κατάργηση των απαγορευτικών τελωνειακών δασμών, ο Luca Rigotti είναι πιο συγκρατημένος: «η ευκολότερη πρόσβαση στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε ορισμένα αμπελοοινικά προϊόντα στις αγορές τους, αλλά το ερώτημα παραμένει σε ποιο βαθμό αυτό θα ήταν ωφέλιμο, ειδικά σε μια εποχή που ο πληθωρισμός (Βραζιλία +4,6% και Αργεντινή σε τριψήφιο αριθμό) και οι τιμές του κρασιού και των τροφίμων αυξάνονται στην περιοχή αυτή. Ο Ιταλός οινοπαραγωγός από το Trentino επισημαίνει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί μεγαλύτερο άνοιγμα ώστε ν’ αυξηθούν οι εξαγωγές: «για να επιβληθείς σε αυτές τις αγορές, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν μαζικές επενδύσεις σε προωθητικές ενέργειες προκειμένου να βελτιωθεί η θέση των κρασιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα δεδομένου ότι «οι εξαγωγές της Αργεντινής, που κατατάσσεται έβδομη στον κόσμο το 2023, μπορεί να αποτελούν έναν άγνωστο παράγοντα για τους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει ο Luca Rigotti, επισημαίνοντας ότι «θα ήταν επίσης σημαντικό να εξαρτηθεί αυτή η ανοιχτή συμφωνία με την προσθήκη όρων αμοιβαιότητας των προτύπων παραγωγής, με ιδιαίτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές πτυχές». Ως έχει, η γεωργική συνιστώσα της συνθήκης Ευρώπης-Mercosur έχει οριστικοποιηθεί από το 2019: μόνο οι πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ακόμη υπό συζήτηση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις