Προωθούν απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων


Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σχέδιο που επεξεργάζεται και θα θέσει σε διαβούλευση μέχρι το τέλος της άνοιξης για να το αξιολογήσουν οι ενδιαφερόμενοι και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας σε ερώτημα του Φάνη Παπά, αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνάντηση εργασίας που είχαν την Παρασκευή 21 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

 

«Το υπουργείο είναι σε συνεργασία με τις δασικές και αρχαιολογικές υπηρεσίες και θα δοθεί λύση. Στόχος είναι να έχουμε αυτόματη αδειοδότηση, γιατί είναι χιλιάδες οι σταβλικές εγκαταστάσεις», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης και συμπλήρωσε πως «είναι παραλογισμός να υφίσταται καθυστέρηση ο παραγωγός για ένα θέμα που είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Αυτό είναι μια υποχρέωση της πολιτείας και θα το λύσουμε. Και επειδή τρέχουμε πολύ εντατικά το θέμα πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που προϋποθέτουν αδειοδοτήσεις. Είναι κάτι που θα λυθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

 

Αναφορικά με τις βοσκήσιμες γαίες, ο κ. Τσιρώνης θύμισε πως είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση όλων των μεσογειακών χωρών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την αλλαγή του ορισμού του βοσκότοπου. «Δεν έχουν καμία σχέση οι δικές μας βοσκήσιμες γαίες, που είναι κατά 99% δασικές, με τα χορτολίβαδα της Ολλανδίας, τα οποία είναι ιδιόκτητες εκτάσεις. Είναι άλλου τύπου η δική μας η κτηνοτροφία, για την οποία όχι μόνο δεν πρέπει να απολογούμαστε, αλλά να την προβάλλουμε, γιατί είναι το δυνατό μας σημείο», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Παπάς και υπηρεσιακά στελέχη του τομέα ζωικής και φυτικής παραγωγής της περιφέρειας, τόνισαν στον υπουργό ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βασίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή της στον πρωτογενή της τομέα και στον άμεσα εξαρτώμενο από αυτόν δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας και σημείωσαν ότι η περίοδος που διανύουμε είναι σημαντική γιατί χαράσσεται η επόμενη μέρα του αγροτικού τομέα, καθώς σταδιακά ανοίγει το νέο ΠΑΑ.

 

«Τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα είναι πολλά», επισήμανε ο κ. Παπάς, καταθέτοντας στον κ. Τσιρώνη ένα αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της Περιφέρειας σε σχέση με το πώς θα στηριχθεί η κτηνοτροφία και η γεωργία της περιοχής.

 

Σύμφωνα με το υπόμνημα τα κυριότερα θέματα στον τομέα της γεωργίας είναι:

-Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του. Πάνω από 1.200 επιλαχόντες στο πρόγραμμα νέων αγροτών στην Κεντρική Μακεδονία αποκλείονται από μελλοντικά προγράμματα νέων αγροτών ή σχεδίων βελτίωσης.

-Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία: Μετά τις δυο παρατάσεις που έδωσε το υπουργείο έχουν συνολικά κατατεθεί περίπου 64.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας, που δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του μέτρου.

-Στάβλοι – Βοσκοτόπια: Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και στη διαχείριση των βοσκοτόπων κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία (Καϊμακτσαλάν), όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ζωικών μονάδων ανά εκτάριο βοσκότοπου.

-Ομάδες Παραγωγών: Πρόκειται για πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και για απαίτηση της ΕΕ, αλλά στον πρόσφατο νόμο υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία και αναντιστοιχίες που πρέπει άμεσα να διορθωθούν.

-ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ: Ο νέος νόμος περί εποπτείας, διαχείρισης και ελέγχων έχει προβλήματα. Να γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των ζητημάτων, διότι πλέον αρχίζει και η νέα αρδευτική περίοδος.

-Απόδοση Ανταποδοτικών Τελών Γεωτεχνικών Ελέγχων: Να αποδίδονται κανονικά τα τέλη ελέγχων στις Περιφέρειες για να καλύπτονται οι δαπάνες κτηνιατρικών, φυτοϋγειονομικών και ποιοτικών ελέγχων.

-Γη Υψηλής Παραγωγικότητας: Πρέπει να εκδοθούν διευκρινιστικές εγκύκλιοι για την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, να επικαιροποιηθούν τα κριτήρια διαβάθμισης της αγροτικής γης και να τροποποιηθούν όσα γενικά πολεοδομικά σχέδια και σχέδια ανοιχτής πόλης ή ζώνες οικιστικού ελέγχου δεν προστατεύουν τη γη υψηλής παραγωγικότητας.

-Προγράμματα Αξιοποίησης Αυτόχθονων Ποικιλιών και Φυλών.

-Δημιουργία Πειραματικών – Επιδεικτικών Αγρών: Με νέες καλλιέργειες και εκτροφές μέσω προγραμμάτων για τους αγρότες και για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

-Αξιοποίηση Γεωθερμίας: Να προχωρήσει όπου υπάρχει η δυνατότητα μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

-Μείωση Ετήσιων Τελών: Να μειωθούν τα τέλη που αφορούν στην παραγωγή και διακίνηση ζωοτροφών κατά 50% στις επιχειρήσεις και να καταργηθούν για τους κτηνοτρόφους που παράγουν ζωοτροφές για ιδιοκατανάλωση.

-Έμφαση στο Έμψυχο Υλικό: Δηλαδή στους γεωργούς, με εκπαίδευση, ενημέρωση και κάλυψη των αναγκών του.

-Δασικοί Χάρτες: Ο χαρακτηρισμός δημόσιων – αποικιστικών εκτάσεων ως δασικών θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, που παραχωρούνται κατά χρήση με ετήσιο μίσθωμα σε αγρότες και σε απώλεια μεγάλων ποσών επιδοτήσεων. Δημόσιες εκτάσεις χωρίς δασικό χαρακτήρα σήμερα πρέπει να χαρακτηριστούν αγροτικές εκτάσεις.

Αντίστοιχα, τα ζητήματα του τομέα κτηνιατρικής έχουν να κάνουν με:

-Υποστελέχωση Κτηνιατρικών Υπηρεσιών: Χρειάζονται προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

-Συλλογή και Διαχείριση Νεκρών Ζώων και Εφαρμογή Προγράμματος Μεταβατικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών: Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών βοοειδών και αιγοπροβάτων, στα οποία γίνεται δειγματοληψία για μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες.

-Προγράμματα Εξυγίανσης Ζωικού Κεφαλαίου: Απαιτείται έγκαιρη προμήθεια εμβολίων για την εφαρμογή τους.

-Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα: Πρέπει να γίνει τροποποίηση του νόμου, να υποχρεωθούν οι δήμοι να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία και να τροποποιηθεί η διαδικασία επιβολής προστίμων.

-Αποζημίωση Βοοτρόφων: Πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρές προϋποθέσεις για τα θετικά ζώα που οδηγούνται προς σφαγή λόγω βρουκέλλωσης ή φυματίωσης ώστε να εξυγιανθεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

-Στελέχωση και εξοπλισμός των εργαστηρίων για να κάνουν τις εξετάσεις για βιοτοξίνες, σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, φυματίωση βοοειδών, ενζωοτική λεύκωση κτλ.

-Πρόσθετα Τέλη: Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για τα τέλη των ετών 2015 και 2016.

Όσον αφορά τέλος τον τομέα της αλιείας επισημάνθηκαν:

-η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων επί της διακίνησης – εμπορίας της αλιευτικής παραγωγής τόσο στην Ιχθυόσκαλα όσο και σε κάθε σημείο λιανικής πώλησης. Επισημαίνεται η απουσία των Κτηνιατρικών Επιθεωρητών.

-η ανάγκη ελέγχων για τον περιορισμό καταστρατηγήσεων της αλιείας στα διεθνή ύδατα.

-Το έργο επέκτασης της Ιχθυόσκαλας Ν. Μηχανιώνας (ενταγμένο στο ΕΠΑΛ 2007-2013) θα καλύψει αρκετά τις απαιτήσεις σε υποδομές, στη χονδρική πώληση των αλιευμάτων, πλην όμως δε θα βελτιωθούν οι συνθήκες πώλησης στις λαϊκές αγορές με τήρηση των διατάξεων περί ιχνηλασιμότητας και υπομεγέθη αλιευμάτων.

-η αντιμετώπιση των θεμάτων αδειοδότησης των μονάδων μυδοκαλλιέργειας στις περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου.

-η ανάγκη για επικαιροποίηση του Αλιευτικού Κώδικα.

-η ανάγκη περιορισμού της ερασιτεχνικής αλιείας στα εσωτερικά νερά (ποταμούς, λίμνες) της Περιφέρειας και ενάσκησης μόνο σε καθορισμένες θέσεις-περιοχές από την όχθη.

-η Εύρεση διαδικασίας αποζημίωσης παρακτίων αλιέων λόγω ζημιών στα δίχτυα τους από δελφίνια και άλλα μεγάλα θηλαστικά.

-η ανάγκη για άμεση ενίσχυση του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών, τροποποίησης της νομοθεσίας για τα ολοθούρια και οριοθέτησης των ζωνών αλιείας του αχινού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις