Στην ορεινή και ημιορεινή Μεσσηνία , αλλά και σε μέρη που συνορεύουν με τους ορεινούς όγκους του νομού οι συνεχείς επιδρομές στις καλλιέργειές από αγριογούρουνα, έχουν επιφέρει μεγάλες καταστροφές.
Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων παρουσιάζει τεράστια αύξηση, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλήττοντας το εισόδημα των αγροτών.
Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ.
Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10”.
Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.
Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την… ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού…
Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, πολλά αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: Πουά ή ριγέ!
Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, κυρίαρχο ρόλο παίζει η πλήρης εγκατάλειψη της ορεινής και ημιορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι.
Τα ζώα, δηλαδή, βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής ενώ η αύξηση της θηροφύλαξης, μείωσε αντίστοιχα και τα περιστατικά λαθροθηρίας με αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο τρόπο αναπαραγωγής τους καθιστώντας τα σε πολλές περιοχές του νομού σαν φόβητρο των αγροτών.
messinianews.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις