Η αδράνεια 18 χρόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και οι νομικές κυρώσεις που προέκυπταν από την μη αξιοποίηση της δημοτικής γης για το Δήμαρχο Σοφάδων, οδήγησε το δημοτικό συμβούλιο Σοφάδων στην ανάκληση της παραχώρησης των 520 στρεμμάτων όπου επρόκειτο να αναπτυχθεί το αγρόκτημα της Κτηνιατρικής Σχολής Καρδίτσας, το οποίο θα λειτουργούσε ως Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης .
Ο πρώην Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος, η παράταξη του οποίου διαφώνησε με αυτή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σοφάδων, επισημαίνει ότι:
«Άδοξο ήταν δυστυχώς για τον τόπο μας το τέλος της ιδέας που οραματίστηκε η Κοινοτική Αρχή Καρποχωρίου το 1998 όταν δώρισε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 520 στρέμματα γης για τις ανάγκες της Κτηνιατρικής Σχολής Καρδίτσας.
Σκοπός αυτής της δωρεάς ήταν η δημιουργία ενός αγροκτήματος που θα λειτουργούσε ως Πανεπιστημιακό Κτηνιατρικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης.
Ήταν μια πρωτότυπη και καινοτόμα ιδέα που δημιουργούσε ισχυρή προοπτική ανάπτυξης σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της κρίσης η υλοποίηση αυτού του οράματος θα γινόταν τροφοδότης οξυγόνου στη διαρκώς συρρικνούμενη τοπική οικονομία αλλά και εργαλείο στήριξης και αναβάθμισης της χρόνια δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας.
Αναμφισβήτητα η 18χρονη αδράνεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιούργησε ένα αρνητικό δεδομένο που δικαιολογεί την αγανάκτηση των Καρποχωριτών. Η αρχείο λήψηςπαρουσία και οι εξηγήσεις όμως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πετράκου καθώς και του πολυμελούς επιτελείου συνεργατών του (του Αναπληρωτή Πρύτανη, του Κοσμήτορα, του Προέδρου της Κτηνιατρικής Σχολής και καθηγητών) έδωσαν απτά δείγματα των επιδιώξεων της Διοίκησης του Πανεπιστημίου:
Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση του κτήματος. Για τη χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού ο Πρύτανης ζήτησε την ανοχή του δημοτικής αρχής για διάστημα ενός χρόνου προκειμένου να υλοποιηθούν όσα με ενέργειές του το Πανεπιστήμιο έχει δρομολογήσει τους τελευταίους μήνες:
1. Άμεση χρηματοδότηση μέσα στο καλοκαίρι από ίδιους πόρους του Πανεπιστημίου ύψους 100.000 ευρώ για τη δημιουργία βασικών υποδομών (περίφραξη, στέγη κτιρίου, αγορά κοπαδιού, πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού).
2. Ένταξη στο Πρόγραμμα RIS3 της Περιφέρειας Θεσσαλίας με χρηματοδότηση 400.000 ευρώ για την ανέγερση εργαστηρίων, μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, μετά από επαφές που έγιναν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
3. Χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μόλις αυτό αρχίσει να «τρέχει» (περίπου στο τέλος του έτους), μετά από επαφές και συνεννόηση που έγιναν τόσο με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων όσο και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Λαμβάνοντας υπόψη όσα ειπώθηκαν θεωρήσαμε χρέος μας να υπερασπιστούμε τα 18 χαμένα χρόνια αναμονής δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία στο Πανεπιστήμιο να επανορθώσει. Κάναμε έκκληση στη δημοτική αρχή να δώσουμε μια μικρή ακόμα παράταση ζωής ενός χρόνου στο όραμα των Καρποχωριτών ευελπιστώντας ότι οι σχεδιασμοί και οι ενέργειες της Πρυτανικής Αρχής, έστω και την ύστατη στιγμή, θα καρποφορούσαν προς όφελος όλων μας.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και η πόρτα της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο έκλεισε. Εμείς ευχόμαστε να μην έκλεισε οριστικά αν και πολύ φοβόμαστε ότι το όραμα πήρε πλέον άλλους δρόμους σε άλλους δήμους….!!!»