Ο κλάδος της κτηνοτροφίας, σημαντικός τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, ο οποίος κατέχει εξέχουσα σημασία, λόγω της σημαντικής συνεισφοράς τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στην περιφερειακή οικονομία, καθώς και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής Θωμάς Αλεξανδρόπουλος μαζί με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στελέχη των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.
Αναδείχθηκε, κατά τη συζήτηση ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο, έχει προχωρήσει σε αναβαθμισμένες ενέργειες για τη διασφάλιση της ευζωίας των ζώων κατά τις εισαγωγές μέσω του λιμανιού της Πάτρας, ώστε να ισχυροποιηθεί και η θέση της χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, συζητήθηκε το πρόγραμμα του μελιταίου πυρετού και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής και που είχαν σαν αποτέλεσμα σήμερα το πρόγραμμα να πραγματοποιείται κατά βάση με έξοδα των ιδίων των κτηνοτρόφων.
Τέθηκε, παράλληλα, το θέμα της ταλαιπωρίας των κτηνοτρόφων για την έκδοση των αδειών λειτουργίας των στάβλων και συζητήθηκαν πιθανές λύσεις που προτείνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το εν λόγω πρόβλημα.
«Το κόστος εφαρμογής του προγράμματος του μελιταίου πυρετού έχει δυστυχώς ανατεθεί στους ώμους των κτηνοτρόφων, που εκτός από τον πόλεμο στις τιμές του γάλακτος που δέχονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες έχουν άλλον έναν παράγοντα να επιβαρύνει το κόστος της παραγωγής» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μητρόπουλος, συμπληρώνοντας πως το πρόγραμμα του μελιταίου πυρετού αφορά τη Δημόσια Υγεία και άποψη της Περιφέρειας είναι ότι πρέπει να πραγματοποιείται με έξοδα του Υπουργείου και όχι των κτηνοτρόφων.
Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως «οι διαδικασίες έκδοσης αδειών σταβλικών εγκαταστάσεων είναι κοστοβόρες και χρονοβόρες και επιπλέον παράλογες, αν αναλογιστούμε ότι μόλις πριν από μερικές μέρες το ίδιο Υπουργείο απλοποίησε τις διαδικασίες λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος της παραγωγής των κτηνοτρόφων, που ως γνωστό έχουν να αντιμετωπίσουν και περεταίρω προβλήματα με τις τιμές των ζωοτροφών, για τις οποίες επιβάλλεται να ισχύσει οριζόντια συντελεστής Φ.Π.Α 13%».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις