Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση αφιερωμένη στο Μαλλί των Προβάτων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παραβρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα Κωσταρά, στο Δολό Πωγωνίου Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεκίνησε με την ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Το μαλλί των προβάτων από την παραδοσιακή στη σύγχρονη κοινωνία» την οποία προλόγισε ο Προϊστάμενος του ΚΓΒΖ Ιωαννίνων κ. Παππάς Δ.. Χαιρετισμούς στην ημερίδα απεύθυναν ο κ. Τσακίρης Ρ., ως εκπρόσωπος του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιρώνη Ι., ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Καραγιάννης Ι., ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης Κ. και ο Πρόεδρος της ΕΜΚΗ κ. Δεκόλης Ι..
Οι διοργανωτές, το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων (ΚΓΒΖ) Ιωαννίνων και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου (ΕΜΚΗ), εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους τόσο από την συμμετοχή των επισκεπτών όσο και από τις προοπτικές που διαμορφώθηκαν για την αξιοποίηση του μαλλιού από τις εγχώριες φυλές προβάτων.
Στα πλαίσια της Ημερίδας, οι ομιλητές ανέλυσαν από διαφορετική σκοπιά ο καθένας, τις δυνατότητες του ελληνικού πρόβειου μαλλιού. Αρχικά, παρουσιάστηκαν από την Δρ. Νικολάου Μ. (Γεωπόνο-Ζωοτέχνη του ΚΓΒΖ Ιωαννίνων) οι εγχώριες φυλές των προβάτων και στοιχεία για το παραγόμενο ελληνικό μαλλί. Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδουλος Στ. (Επ. Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) έκανε μια αναδρομή της χρησιμότητας του μαλλιού, στην παραδοσιακή κοινωνία. Η κ. Αβέρωφ Έλ. (τ. Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χειροτεχνίας) παρουσίασε τη διεθνή απήχηση των προϊόντων με βάση το αιγοπρόβειο μαλλί, μέσα από την πολύχρονη εμπειρία που απέκτησε μετέχοντας σε πλήθος εκδηλώσεων στο εξωτερικό. Τα πρώτα δεδομένα των εργαστηριακών αναλύσεων από την ιδιαιτερότητα των μάλλινων ινών των εγχώριων φυλών παρουσιάστηκαν, από την κ. Κουτσούλη Π. (Λέκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών). Στην τελευταία παρουσίαση, ο κ. Μπιζέλης Ι. (Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) ανέπτυξε τις δυνατότητες των εναλλακτικών χρήσεις του μαλλιού στη σύγχρονη κοινωνία π.χ στον τομέα των κατασκευών ως υλικό μόνωσης.
Στη συνέχεια, οι επισκέπτες παρακολούθησαν τη ζωντανή επίδειξη της «διαδρομής του μαλλιού» που ξεκίνησε με το κούρεμα προβάτων και συνεχίστηκε με τις υπόλοιπες φάσεις της επεξεργασίας του μαλλιού: πλύσιμο, κοπάνισμα, βάψιμο, λανάρισμα, γνέσιμο, πλέξιμο, ύφανση σε αργαλειό κλπ., τα οποία επιμελήθηκε και συντόνισε η Λένα Γεροθανάση. Παράλληλα, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις υπαίθριες εκθέσεις, με παραδοσιακά, εργαλεία υφαντουργίας, χειροτεχνήματα, αλλά και με φωτογραφικό υλικό & βιβλία από την ιστορική διαδρομή του μαλλιού.
Μέριμνα υπήρχε και για τη δημιουργική απασχόληση των μικρών επισκεπτών, οι οποίοι συμμετείχαν σε βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα το πρόβειο μαλλί (εκπαιδευτικά παιγνίδια, χειροτεχνίες, κατασκευές, ζωγραφική, κ.ά.) υπό την καθοδήγηση φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Ιωαννίνων που εθελοντικά προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.
Μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες, όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά με τον χώρο του μαλλιού (είτε ως παραγωγοί είτε ως μεταποιητές) είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να αναλύσουν τα προβλήματα του χώρου. Κοινό συμπέρασμα όλων είναι ότι πρέπει άμεσα να εντατικοποιηθεί η προώθηση του εγχώριου πρόβειου μαλλιού τόσο στην ελληνική αγορά όσο και αυτή του εξωτερικού.
Η επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης «Ημέρα Μαλλιού Προβάτου: Παράγουμε, Θυμόμαστε, Δημιουργούμε» καθιστά φανερή την ανάγκη συνέχισης παρόμοιων εκδηλώσεων που θα αναδείξουν την αξία του πρόβειου μαλλιού και θα αντιστρέψουν τη σημερινή υποτιμημένη θέση που έχει στην ελληνική αγορά.