Βραδιά συζήτησης με θέμα «Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων - Λύση του προβλήματος ή νέο πρόβλημα προς λύση;» πραγματοποίησε στις 7 Ιουνίου ο Οργανισμός Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (ΟΔΔΕΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων Επιχειρήσεων, Δικηγόρων, Ορκωτών Ελεγκτών μελών του Επιμελητηρίου και ενδιαφερομένων Διαμεσολαβητών.
Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΕΕ δημιουργήθηκε το 2013, προκειμένου να διευκολύνει και να προωθήσει μέσα από την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική επίλυση των διαφορών την εθνική και διασυνοριακή επιχειρηματικότητα.
Στόχος της προαναφερόμενης εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για το νέο Νόμο 4469/2017 με αντικείμενο τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, με τον οποίο για πρώτη φορά παρέχονται σε εξωδικαστικό επίπεδο ισχυρά κίνητρα σε μια επιχείρηση που επαπειλείται με αδυναμία πληρωμών ή που αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, να ενταχθεί σε μία καινοτόμο, δομημένη, γρήγορη και αυστηρά χρονικά οριοθετημένη εξωδικαστική διαδικασία διαπραγμάτευσης με όλους τους πιστωτές της.
Ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.), Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής και Δικηγόρος, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τις διατάξεις του πρόσφατα (03/05/2017) ψηφισθέντα νόμου, οι οποίες καθορίζουν τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης χρηματικών οφειλών προς οποιονδήποτε πιστωτή, οι οποίες είτε προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας του οφειλέτη, είτε αποτελούν οφειλές από άλλη αιτία (π.χ. Ασφαλιστικά Ταμεία). Σημειώνεται ότι συμφωνία για τη ρύθμιση οφειλών επέρχεται εφόσον κρίνεται από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οφειλέτη. Ο νόμος έχει ισχύ έως το Δεκέμβριο του 2018.
Στη συνέχεια ο κ. Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία είναι ένας νέος θεσμός που συστάθηκε με τον Νόμο 4389/16, στελεχώθηκε στις 31/10/16 και εποπτεύεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ), ενημέρωσε για τον πρακτικό τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού.
Η διαδικασία διεξάγεται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και κινείται με κατάθεση αίτησης και πρότασης από την οφειλέτρια επιχείρηση σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης. Προβλέπεται, δε, η δυνατότητα κατάθεσης αντιπροτάσεων που εγκρίνονται από επαυξημένη πλειοψηφία των πιστωτών -χωρίς όμως να επιβάλλονται στον οφειλέτη- στην πλατφόρμα διαπραγμάτευσης. Η ροή παρακολουθείται και καταγράφεται από Συντονιστή και καταλήγει στη σύνταξη συμφωνίας, της σύμβασης αναδιάρθρωσης, η οποία δύναται να επικυρωθεί από το δικαστήριο.
Προκειμένου η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να στελεχώσει το Μητρώο Συντονιστών, που προβλέπει το άρθρο 6 Ν. 4469/2017, εξέδωσε στις 18/05/2017 πρόσκληση, με την οποία καλούνται διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές του Ν.3898/2010 (Α’ 211) που περιλαμβάνονται στον πίνακα διαπιστευμένων διαμεσολαβητών του Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι 19/06/2017.
Ο κ. Φ. Κουρμούσης ενημέρωσε ότι η πλατφόρμα θα λειτουργήσει από τις αρχές Αυγούστου του 2017.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΟΔΔΕΕ, ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τους συμμετέχοντες για τις διατάξεις του Νόμου, τον τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού, τη λειτουργία της πλατφόρμας, τη σύσταση του Μητρώου Συντονιστών και τα καθήκοντα των Συντονιστών-Διαμεσολαβητών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η κα Μπερναντέτ Παπαβασιλείου – Schreckenberg, Δικηγόρος, διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, Συντονίστρια του Τμήματος Διαμεσολάβησης του ΟΔΔΕΕ και η κα Χριστίνα Ηλιάδου, Δικηγόρος, Υπεύθυνη του Νομικού και Φορολογικού Τμήματος και του Τμήματος Υπηρεσιών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και Επικεφαλής του ΟΔΔΕΕ.