Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις για την ανακύκλωση

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων εργασίας του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, με τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, εντός του Ιουλίου. "Συμφωνήθηκε με τους φορείς να υπάρξει κοινή προσπάθεια για τη μείωση της άτυπης ανακύκλωσης, που έχει ως συνέπεια τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία", δήλωσε στο τέλος των επαφών ο Σωκράτης Φάμελλος. 

Κατά τη συνάντηση με  τον ΠΑΣΕΠΕ, τον ΣΕΠΑΝ, την ΕΕΔΣΑ και τη ΣΕΛΠΕ, την οποία χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική, ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι «βασικός προσανατολισμός της συζήτησης ήταν η διαφάνεια στην αξιοποίηση των οικονομικών πόρων της ανακύκλωσης, η ενίσχυση των ελέγχων, και από τη μεριά των υπόχρεων, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης κατά προτεραιότητα και της ανάπτυξης πολιτικών για αποτροπή της ταφής και αξιοποίηση των δευτερογενών υλικών  που πλέον θα υπάρξουν στην αγορά».

Συνεπώς, «απαιτείται ενίσχυση των κανόνων κυκλικής οικονομίας και για τα δευτερογενή υλικά, αλλά και τα δευτερογενή καύσιμα, προκειμένου να υπάρχει απόδοση και ασφάλεια και για την αγορά και για την κοινωνία».

Στον τομέα των αποβλήτων που προέρχονται από τις κατασκευές, τις εκσκαφές και τις κατεδαφίσεις, ο Σωκράτης  Φάμελλος μιλώντας στους εκπροσώπους των ΑΕΚΚ τόνισε ότι «χρειάζεται από τη μία να διευρύνουμε το δίκτυο μονάδων επεξεργασίας για να υπάρχει μία γεωγραφική κατανομή σε όλη τη χώρα, αφού μέχρι σήμερα δεν υφίσταται κάτι τέτοιο". Από την άλλη, "απαιτούνται ρυθμιστικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, αντίστοιχες με αυτές της κυκλικής οικονομίας, ώστε να υπάρξουν προδιαγραφές επαναχρησιμοποίησης αδρανών υλικών, που παράγουν οι μονάδες αυτές στα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα».

Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν,  η διάθεση όλων να εντάσσονται τα υλικά κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στις υποχρεώσεις του νόμου και να αξιοποιείται το σύνολο των εισφορών για την ανακύκλωση, μειώνοντας το διοικητικό κόστος, καθώς και η θέσπιση ασυμβίβαστου για μέτοχο με περιβαλλοντικές καταδίκες.

Στη συνάντηση με τις οικολογικές ΜΚΟ και το ΠΑΝ.ΔΟΙΚΟ ο Αν. ΥΠΕΝ ζήτησε τις προτάσεις των κινημάτων όσον αφορά στην τεχνολογία και την κοινωνική οργάνωση «για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και για τη διαμόρφωση μίας νέας κοινωνικής συνείδησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή στάση ζωής για όλους μας». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,  «εάν δεν αλλάξει ο καθένας ως άτομο, δεν πρόκειται να πετύχουμε τους στόχους της ανακύκλωσης». Επίσης, ζήτησε τη συμμετοχή των ΜΚΟ τόσο για την  ενημέρωση και τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας, όσο και για τον έλεγχο, «προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα της ανακύκλωσης».

Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη εβδομάδα συναντήσεων με εμπλεκόμενους φορείς, ο Αν. ΥΠΕΝ είχε την Τρίτη 27/06 συνεργασία με εκπροσώπους των συστημάτων διαχείρισης Απόβλητων Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑEKK) Αττικής ΑΕ, Δ. Λιακόπουλος, Μ. Μπάρλα, ΑΝΑΒΕ Α.Ε. Ε. Καϊσίδου, Δ. Τσουρέκας, "Ψαρράς Εναλλακτική Διαχείριση", Α. Ψαρράς, Κ. Κομματάς, ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ, Η. Δημητριάδης, Α. Μίχου, ΣΕΔΠΕΚΑΤ ΑΕ, Π. Θωμάς, Η. Βρούτσης, ΑΑΝΕΛ Χ. Μουρκάκος, ΣΑΝΚΕ ΕΠΕ Δ. Κιούκης, Δ. Σταματούκος, ΔΙΑΣ ΑΕ Φ. Αποστολάκη.

 

Την Τετάρτη 28/6, συναντήθηκε με τους κ.κ.: Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΠΑΝ), Δ. Κονταξής  Ε. Μπέλση  και Σ. Θεοδωρόπουλος,  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος  (ΠΑΣΕΠΠΕ),  Χ. Δρακόπουλος, Γ. Λιναράκη, Α. Παπαδάκης, Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) Α. Ανδρεόπουλος, Α. Κατσιάμπουρας, Α. Λουκάτος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ),  Α. Μακρής.

Ο κύκλος των συναντήσεων ολοκληρώθηκε με εκπροσώπους ΜΚΟ και κινημάτων: Δίκτυο Μεσόγειος SOS, X. Κονταξή, ΠΑΝ.ΔΟΙΚΟ, Π. Κατσουλάκος, M. Xουλιέρη, Ν. Ασλάνογλου, Η. Βονδικάκης, Γ. Καλλιαμπέτσος, ΕΕΠΦ, Α. Σωτηρόπουλος, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης Ε. Κωστακόπουλος, Φ. Κυρκίτσος, Greenpeace, Α. Λάζου, Ε. Σκούφη. 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις