Στο 2ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Στερεά Ελλάδα, που πραγματοποιείται στην Λαμία, συμμετέχει από χθες, Τετάρτη 26 Ιουλίου, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης. Το Συνέδριο εντάσσεται στον κύκλο των 13 Περιφερειακών Συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021». Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, από την Τετάρτη 26/7 και ολοκληρώνονται σε κεντρική εκδήλωση την Πέμπτη 27/7 στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης, με ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, τοποθετήθηκε στην 1η Παράλληλη Συνεδρία, την Τετάρτη το απόγευμα, με θέμα «Επιχειρηματικότητα – Χρηματοδοτικά Μέσα – Ανάπτυξη της Υπαίθρου» με επίσης ομιλητές τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου και τον Αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.
Ο Γιάννης Τσιρώνης στην έναρξη της ομιλίας του έκανε σαφές ότι πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος. Μία από αυτές είναι η «πράσινη ερήμωση» και η σταδιακή απαξίωση του πρωτογενούς τομέα. Την ίδια εποχή δηλαδή που σε άλλες χώρες οι κτηνοτρόφοι ήταν και αισθανόντουσαν το ίδιο περήφανοι για την δουλειά τους, όπως κάθε άλλος κλάδος επιστημονικός, εμπορικός, σε μας ο όρος «τσοπάνης» ήταν απαξιωτικός και υποτιμητικός. Και επειδή όλα είναι αλυσίδα και συνδέονται, τα νέα παιδιά εγκατέλειπαν το επάγγελμα και τον τόπο τους, το σχολείο έκλεινε και η περιοχή ερήμωνε.
Στη συνέχεια ο Αν. Υπουργός αναφέρθηκε σε πρακτικές ξένων χωρών, όπως η Ισπανία ή η Γαλλία που παρότι έχουν μεγαλύτερους κλήρους, οι συνεταιρισμοί τους καταλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας απ’ ότι στη χώρα μας, που το έχει μεγαλύτερη ανάγκη, και αυτό είναι αποτέλεσμα ενός παλιού μοντέλου που έχει παγιωθεί και βολεύει λίγους.
Όσο αφορά στην πρακτική της «Κυκλικής Οικονομίας», ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι το θέμα αυτό μπορεί να ακούγεται ως κάτι νεωτερικό, όμως δεν είναι. Παλιά οι άνθρωποι αξιοποιούσαν, δεν πετούσαν. Στην Ολλανδία το 40% κάποιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προέρχεται από την αξιοποίηση των υποπροϊόντων, των ίδιων υποπροϊόντων που στην Ελλάδα πληρώνουμε για να πετάξουμε. Είναι απλό: το υποπροϊόν μιας δραστηριότητας μπορεί να είναι πλούτος για κάποια άλλη. Κάθε παραγωγός και κάθε παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να είναι επίσης παραγωγός της απαιτούμενης ενέργειας.
Το σημαντικότερο, τόνισε ο Αν. Υπουργός, είναι η αλλαγή κουλτούρας και κατεύθυνσης της πολιτείας, να ξεφύγουμε από την επιδοματική λογική της στασιμότητας και να περάσουμε σε αναπτυξιακής δυναμικής πρακτικές, ένα παράδειγμα είναι οι σχολάζουσες γαίες. Αναλογιστείτε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα επίδομα στήριξης πχ ενός ανέργου, στην ουσία στήριξη διαβίωσης για ένα διάστημα, και στην παραχώρηση μιας σχολάζουσας γαίας η οποία μεσοπρόθεσμα θα είναι το διαβατήριο ένταξης στην παραγωγή. Και τα οφέλη δεν είναι μόνο οικονομικά, είναι πολλαπλά. Τα χρήματα που πηγαίνουν σε μια κοινωνική δομή θα πρέπει να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, να λειτουργούν αναπτυξιακά και δυναμικά και όχι στατικά.
Ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε επιγραμματικά στην καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των ίδιων των παραγωγών και ο αυτοέλεγχός και η προστασία της παραγωγής και του ονόματος των προϊόντων τους. Τόνισε δε την βαρύτητα που θα πρέπει να δοθεί από την Πολιτεία στην έρευνα, την καινοτομία και στη σύνδεση με την παραγωγή. Αναφέρθηκε τέλος στην κλιματική αλλαγή που είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια και θα έχει πολύ μεγάλο κόστος αν δεν μεριμνήσουμε από σήμερα για την αντιμετώπιση της.
Κλείνοντας, απευθύνθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους της πολιτείας καλώντας τους να εργαστούν από κοινού, γιατί για τον κάθε πολίτη η Πολιτεία είναι μία και ενιαία και οφείλει να δίνει λύσεις.