Σύµφωνα µε δηµοσίευµα της εφηµερίδας Gazeta Polska Codziennie, η πολωνική αγορά οίνου µεγεθύνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία. Σήµερα λειτουργούν περίπου 500 οινοποιίες, στις οποίες προστίθενται συνεχώς νέες. Οι περισσότερες είναι µικρές (<10 εκτάρια), ενώ οι µεγαλύτερες εντοπίζονται στα νότια και βορειοδυτικά της χώρας, αν και τα τελευταία έτη έχουν εµφανιστεί και ορισµένες επιχειρήσεις στην κεντρική και ανατολική Πολωνία, παρά τις λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Το κόστος δηµιουργίας µια επιχείρησης οινοποιίας είναι της τάξης των 23.500€, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό η τιµή του εξοπλισµού παραγωγής οίνου (Polish Institute of Grapevine and Wine Research). Το 2014, η µέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού ήταν 3,5 λίτρα.
Παραγωγή µπύρας
Σύµφωνα µε την πολωνική στατιστική υπηρεσία GUS, η παραγωγή µπύρας αυξήθηκε κατά 14% στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ανερχόµενη στα 42 εκ. εκατόλιτρα το 2016. Η παραγωγή µπύρας χωρίς αλκοόλ σχεδόν διπλασιάστηκε µεταξύ των ετών 2012 και 2016 και αντιστοιχεί στο 1,4% της συνολικής παραγωγής. Η µέση τιµή µιας φιάλης µισού λίτρου αυξήθηκε από τα 2,60 στα 2,92 Ζλότυ στο διάστηµα 2007-2012, µειώθηκε στα 2,76 Ζλότυ το 2016 και αυξήθηκε ξανά στα 2,81 Ζλότυ το 2017. Ο µέσος Πολωνός καταναλώνει 98,8 λίτρα µπύρας ετησίως. Κύριες εξαγωγικές αγορές για την πολωνική µπύρα παραµένουν η Ολλανδία, το Ηνωµένο Βασίλειο και η Γερµανία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις