Η εκμηχάνιση της παραγωγής αποτελεί μια μόνο μορφή του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία, επειδή σχετίζεται στενά με την υλικοτεχνική υποδομή της παραγωγής και συνεπάγεται μια υποκατάσταση της ζωντανής ανθρώπινης εργασίας με εργασία ενσωματωμένη σε διάφορα μηχανικά μέσα, η οποία έχει τεράστια επίδραση στην παραγωγικότητα της εργασίας και την οικονομική αποτελεσματικότητα της παραγωγής.
Έχουν γίνει αρκετές έρευνες παγκοσμίως για την αποτίμηση της γνώμης των αγροτών, σε σχέση με τη γεωργία ακριβείας. Τα συμπεράσματα που υπάρχουν αντικατοπτρίζουν και την κατάσταση στην Ελλάδα.
- Η θετική ή όχι γνώμη είναι θέμα, κυρίως, προσωπικό, ανάλογα με τον αγρότη. Αν έχει θετική γνώμη ο αγρότης, πιστεύει ταυτόχρονα και στην αξία της γεωργίας ακριβείας.
- Αν έχει αρνητική γνώμη, ακόμη και αν αποδέχεται ότι προσφέρει πλεονεκτήματα, δεν είναι συνήθως διατεθειμένος να προχωρήσει σε αυτή.
Η γεωργία ακριβείας απαιτεί γνώση που είναι περιοριστικός παράγοντας. Και ο αγρότης και οι πωλητές μηχανημάτων πρέπει να εκπαιδευτούν, ώστε, υπό την καθοδήγηση γεωπόνων, να επιλεγεί ο σωστός μηχανολογικός εξοπλισμός και να χρησιμοποιηθεί σωστά, ώστε να υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Πολλές φορές στην Ελλάδα, οι αγρότες δείχνουν έλλειψη ενδιαφέροντος στην επένδυση κεφαλαίων για την αγορά εξοπλισμού και διάθεση χρόνου για την εκπαίδευσή τους, για να πετύχουν μικρές αυξήσεις στην παραγωγή και κατάσυνέπεια στο εισόδημά τους.
Οι επιδοτήσεις για εξοπλισμό τεχνολογικής αιχμής στην Ελλάδα έχουν παγώσει τα τελευταία χρόνια. Σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση, ακόμη και οι αγρότες, που έχουν τη θέληση να εκπαιδευτούν και να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες, δεν έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο για να προβούν στις αντίστοιχες επενδύσεις.