Συνάντηση εργασίας, με θέμα «Μακεδονικό κρασί και αποστάγματα από οινοποιήσιμα σταφύλια ελληνικής βιοποικιλότητας και ταυτότητας», πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Κιλτίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φάνη Παπά.
Από τη συνάντηση, όπως τόνισε ο κ. Κιλτίδης, «προέκυψε πως είναι επιτακτική η ανάγκη, οι αναδιαρθρώσεις στις αμπελοκαλλιέργειες οινοποιήσιμων σταφυλιών να γίνονται με προβεβλημένες και καταξιωμένες ελληνικές ποικιλίες. Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα των νέων φυτεύσεων, που δεν αποδίδουν δυναμικό αποτέλεσμα, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν στην ελληνική οινοποιία, όπου έχει συντελεστεί μια δημιουργική επανάσταση».
«Έπειτα από εκτεταμένο διάλογο αποφασίστηκε να συνεχισθούν οι εξειδικευμένες συναντήσεις. Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι να δοθεί η αξία και να εισπραχθεί η υπεραξία της ανεπανάληπτης ελληνικής βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα της μεγάλης μακεδονικής παράδοσης, στην αμπελοκαλλιέργεια και οινοποιία, που η ζήτησή της αυξάνεται στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς», επισήμανε ο κ. Παπάς.
Στη συνάντηση τονίστηκε ότι επιβάλλεται να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το κέντρο αναφοράς του γενετικού πολλαπλασιαστικού υλικού του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και να πιστοποιηθούν οι αυτόχθονες ποικιλίες που ξεπερνούν τις 300.
«Η μακεδονική οινοποιία, όχι μόνο αποδέχεται, αλλά και επιζητεί αγωνιωδώς την στήριξη αυτής της προσπάθειας. Μετά την καθοριστική συμβολή του Ξινόμαυρου, του εμπλουτισμού από το μακεδονικό Ασύρτικο και της Μαλαγουζιάς, πλειάδα άλλων ποικιλιών αναμένουν την χρηστική συμβολή τους στην Μακεδονική Οινοποιία. Ταυτοποίηση-πιστοποίηση, ποιοτικά χαρακτηριστικά και κρίσιμη παραγόμενη μάζα θα προκρίνουν την ιεράρχηση των ελληνικών ποικιλιών στην Μακεδονία και Βόρεια Ελλάδα, γενικότερα», είπε ο κ. Κιλτίδης.