Η Ιστορία της ΣΕΚΑΠ  συνοπτικά

Την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ θα βρεθούν έξω από το εφετείο της Κομοτηνής

Πρόστιμο 38 εκατ. ευρώ για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές επικύρωσε στη ΣΕΚΑΠ το Εφετείο Κομοτηνής, με τον κ. Ιβάν Σαββίδη να κάνει λόγο ακόμα και για άμεση αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου, αφήνοντας στο δρόμο τους 170 εργαζόμενους της εταιρείας.

H τότε συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ήταν εταιρία δημοσίου συμφέροντος, ελεγχόμενη σχεδόν απόλυτα από την Αγροτική Τράπεζα & την ΣΕΚΕ ενώ από το 2013 έχει πωληθεί στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ούσα χρεοκοπημένη, κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης Σαμαρά για να μην πέσει στα χέρια Τουρκικού ομίλου.

Ο Σαββίδης, λοιπόν, όχι μόνον εξαγόρασε τη ΣΕΚΑΠ αλλά επένδυσε στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, μαζί με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, περίπου 35 εκατ ευρώ, όσο η εταιρεία επέστρεψε σε καθαρή κερδοφορία μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, ενώ έφθασε να έχει λειτουργικά κέρδη άνω των 4 εκατ. ευρώ & 170 εργαζόμενους.

Το 2015 επιβάλλεται ποινή της φυλάκισης 4 ετών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της συνεταιριστικής ΣΕΚΑΠ Ιωάννη Ζήνα για υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων που τελέστηκε το 2008-9.

2017 (4 Απριλίου) – H υπόθεση εκδικάζεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής και αφορά την επιβολή προστίμου, πρόσθετων φόρων και τελών, ύψους 38 εκατ. ευρώ στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής που επικυρώθηκε αργότερα απο το αντίστοιχο Εφετείο, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ στη διορισμένη από την πολιτεία διοίκηση για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές (την εποχή που μέτοχος της ΣΕΚΑΠ ήταν η Αγροτική Τράπεζα και η ΣΕΚΕ) και καλεί τη νέα ιδιοκτησία της εταιρείας, που βρίσκεται στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη από το 2013 να το πληρώσει.

Οπως ήταν φυσικό, ο νέος ιδιοκτήτης αρνείται κάθε πιθανότητα αποπληρωμής, που ακόμη και να υποθέσουμε ότι γνώριζε τα μπλεξίματα της τέως διοίκησης, δεν ήταν καθόλου υπεύθυνος γι’αυτά. Το Δημόσιο δηλαδή επέβαλε πρόστιμο στον εαυτό του & στους διορισμένους του, αλλά ζητά να το πληρώσει ο νέος ιδιοκτήτης.

Και φθάνουμε στο σήμερα, όπου διαβάζουμε:

Εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ: Δρομολογεί διαδικασίες αναγκαστικής πτώχευσης.
Η ελληνική καπνοβιομηχανία με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως το Διοικητικό της Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως την προσεχή Πέμπτη, προκειμένου να δρομολογήσει την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης».

Ναι αλλά θέλουμε επενδύσεις…

Από την Κατερίνα Πάντα

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις