Η γεωργική πολιτική της ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτηθεί σωστά μετά το 2020 για να μπορέσει να εξασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια σε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο πολίτες της ΕΕ, αναφέρει ψήφισμα της Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, της Τρίτης 23 Ιανουαρίου, στο οποίο, επί πλέον, τονίζεται η αναγκαιότητα της διατήρησης των άμεσων ενισχύσεων καθώς και η αντίθεσή τους σε κάθε απόπειρα επανεθνικοποίησης.
Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει ή τουλάχιστον να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο των δαπανών της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) μετά το 2020 για να εξασφαλίσει δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες, να προστατεύσει τις αγροτικές θέσεις εργασίας, να επιφέρει καινοτομία και να εφαρμόσει τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος, αναφέρει η Επιτροπή Γεωργίας σε γνωμοδότηση της Επιτροπής Προϋπολογισμού σχετικά με τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.
Οποιεσδήποτε περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό της ΚΓΠ θα υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα της ΕΕ και θα πλήξουν τις γεωργικές κοινότητες και τις αγροτικές περιοχές, προειδοποιούν.
Η ΚΓΠ είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές για τους πολίτες της ΕΕ, την εξασφάλιση εδαφικής ισορροπίας, κοινωνικής συνοχής και βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, αναφέρει το εγκεκριμένο κείμενο. Και ενώ η παλαιότερη πολιτική της ΕΕ έχει εξελιχθεί με την πάροδο των χρόνων, για παράδειγμα με την αύξηση των προτύπων για την καλή μεταχείριση των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων, για να καταστεί η γεωργία πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον, ο προϋπολογισμός της έχει μειωθεί συνεχώς, προσθέτει.
Η ΕΕ πρέπει τώρα να απαντήσει σε διάφορες κρίσεις που έπληξαν πρόσφατα πολλούς ευαίσθητους γεωργικούς τομείς, όπως το γάλα, το χοιρινό, τα φρούτα και τα λαχανικά, αυξάνοντας την οικονομική τους υποστήριξη και παρέχοντας στους αγρότες νέα μέσα για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών και των κινδύνων παραγωγής. Και παρόλο που η ΕΕ θα πρέπει επίσης να βρει χρήματα για να αντιμετωπίσει άλλες νέες προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και η άμυνα, πρέπει να βρει τρόπους, π.χ. μέσω της ανάπτυξης νέων ιδίων πόρων, για τη χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών όσο και των νέων προτεραιοτήτων τους, επιμένουν.
Brexit: Συμπλήρωση της τρύπας του προϋπολογισμού
Για να γεμίσει το χάσμα του προϋπολογισμού της ΚΓΠ μετά την Brexit, η Επιτροπή πρέπει να εργαστεί για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, λένε οι ευρωβουλευτές.
Επιθυμούν τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά και να επιμείνουν στην ανάπτυξη νέων μορφών ιδίων πόρων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ομάδας υψηλού επιπέδου για τους ιδίους πόρους (HLGOR).
Ανάπτυξη νέων ιδίων πόρων της ΕΕ
Σε ξεχωριστή γνωμοδότηση της Επιτροπής Προϋπολογισμού για τη μεταρρύθμιση των ιδίων πόρων της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να γίνει πιο διαφανής, σταθερός, απλός, συνεπής, δίκαιος και προβλέψιμος. Καλωσορίζουν τις προτάσεις της HLGOR, όπως η μεταρρύθμιση των ιδίων πόρων ΦΠΑ και το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, η εισαγωγή φόρων CO2, η φορολογία των μεταφορών και της ηλεκτρικής ενέργειας και η απόκτηση εσόδων από την ενιαία ψηφιακή αγορά, αλλά επιμένουν ότι οι συνεισφορές των κρατών μελών πρέπει να παραμείνουν η κύρια πηγή του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να καταργηθούν όλες οι μορφές εκπτώσεων και επιμένουν στην δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών και εντός αυτών.
Μην αγγίζετε τις άμεσες ενισχύσεις και ξεχάστε την επανεθνικοποίηση της ΚΓΠ
Οι άμεσες ενισχύεις πρέπει να διατηρηθούν άθικτες, καθώς συμβάλλουν στην αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού εντός της ΕΕ και στη διατήρηση διεθνώς της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές. Επίσης, αντιτίθενται έντονα σε κάθε κίνηση για την καθιέρωση εθνικής συγχρηματοδότησης, καθώς αυτό θα έπληττε τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Το εγκριθέν κείμενο ζητεί επίσης τη στοχοθετημένη στήριξη σε εκείνους τους αγρότες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών και μικρών εκμεταλλεύσεων, καθώς και στις εκμεταλλεύσεις σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν επίσης την έκκλησή τους για τη θέσπιση ενός κοινοτικού νόμου για την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και επισημαίνουν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των γεωργών.
Τα επόμενα βήματα
Η Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε τη γνωμοδότησή της για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) με 32 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 5 αποχές.
Η γνωμοδότηση για τη μεταρρύθμιση των ιδίων πόρων της ΕΕ εγκρίθηκ με 28 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 5 αποχές.
Και οι δύο γνωμοδοτήσεις αναμένεται να εξεταστούν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού στα τέλη Φεβρουαρίου και έπειτα τον Μάρτιο από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.