Φυτοπροστασία: Η γνώση στον παραγωγό, το μεγάλο στοίχημα

Την πεποίθηση πως η γνώση στους έλληνες παραγωγούς αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας, στη Λάρισα.

 

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στηρίζουμε τη δυνατότητα να είναι διαθέσιμα χρήσιμα εργαλεία φυτοπροστασίας, σύμφωνα όμως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στηρίζουμε την πρόληψη και την ανάγκη να παραχθεί πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό για την μείωση των ιώσεων και της καταστροφής του φυτικού κεφαλαίου. Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και για την ενσωμάτωση όλων των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας και της γεωργίας ακριβείας, κλειδί για την αφομοίωση των οποίων αποτελεί η ενίσχυση της παρεχόμενης κατάρτισης και επιμόρφωσης του αγρότη».

 

«Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ορθολογική προστασία»

Το κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε επίσης πως «χωρίς ορθολογική προστασία δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη φυτική παραγωγή, όχι τουλάχιστον όπως αυτή περιλαμβάνεται στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ενώ εξήγησε πως «μια βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με το δικό μας όραμα περιλαμβάνει τον εφοδιασμό των παραγωγών μας με όλα τα εργαλεία καλής γεωργικής πρακτικής που χρειάζεται για να προστατεύσει τη σοδειά του, την προστασία της υγείας των καταναλωτών, την προστασία της καλής φήμης των εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων και το σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φυτοϋγείας, ο κ. Κόκκαλης είπε μεταξύ άλλων ότι «στις σύγχρονες συνθήκες εμπορίου, όπου καθημερινά φτάνουν στα σημεία εισόδου της χώρας φυτά, πολλαπλασιαστικό υλικό και γεωργικά προϊόντα από όλο τον κόσμο, είναι κρίσιμο να στελεχωθούν άρτια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αυτό εκτός από την πρόληψη εισόδου στη χώρα παθογόνων τα οποία μπορούν να αποβούν καταστροφικά για την πρωτογενή παραγωγή, μειώνει και τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων. Η σημασία της εντατικοποίησης των ελέγχων είναι ξεκάθαρη καθώς όλοι γνωρίζουν καλά τις καταστρεπτικές συνέπειες που έχει η Τριστέτσα, μια ασθένεια καραντίνας που υπάρχει στη χώρα, όπως επίσης τις προσπάθειες και τις συνέργειες τις οποίες οφείλουμε να  πετύχουμε ώστε να αποφύγουμε την είσοδο της Ξυλέλα στην Ελλάδα.

 Ως εργαλείο για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας, συμπλήρωσε ο υφυπουργός, υπάρχει το Πρόγραμμα Επισκοπήσεων (75% κοινοτικοί πόροι, 25% εθνική συμμετοχή) βάσει του οποίου πραγματοποιούνται έλεγχοι και σε πρώτο επίπεδο (στα σημεία εισόδου) αλλά και δευτερογενώς με τη λήψη ύποπτων δειγμάτων από καλλιέργειες ανά την επικράτεια. Για την επιτυχία του Προγράμματος αυτού είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας των Υπηρεσιών του Υπουργείου με τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών».

 

Αποτυπώνοντας την κατάσταση στα φυτοφάρμακα, ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επανέλαβε πως «η προστασία του καταναλωτή και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστους πυλώνες για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επί δεκαετίες, πρόσθεσε, φυτοφάρμακα (με έγκριση ή χωρίς) πωλούνταν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα, με μόνη γραμμή άμυνας το φιλότιμο των τοπικών γεωπόνων, οι οποίοι έπρεπε να προτάξουν τον όρκο που έδωσαν στην επιστήμη τους σε σχέση με το κέρδος που θα τους απέφερε η πώληση πλέον των αναγκαίων ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων. Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί πόσοι θάνατοι οφείλονται στη μη ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων όπως και πόσα από τα ψεκαστικά ήταν σωστά ρυθμισμένα ώστε να ψεκάζουν όσο πρέπει και όπου πρέπει. Οι παραγωγοί και οι καταναλωτές ζητούν από την πολιτεία την προστασία και οι γεωπόνοι αλλά και οι εταιρείες οφείλουν και είναι αρωγοί στο αίτημα αυτό».

 

Κλείνοντας, επεσήμανε πως ο σχεδιασμός του υπουργείου εμπνέεται «από τις αρχές της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, της Ορθολογικής Διαχείρισης και των Καλών Γεωργικών Πρακτικών, λειτουργώντας και υπηρετώντας το συμφέρον και το μόχθο του Έλληνα παραγωγού».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις