Β. Κόκκαλης: για την Οργάνωση Βαμβακοπαραγωγών

Υπενθυμίζοντας πως από την αρχή της θητείας του, υποστήριξε σθεναρά την ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών ως το μόνο αξιόπιστο και ασφαλές μέσο που θα τους μεταφέρει στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, απένειμε τα εύσημα στα μέλη της Οργάνωσης Βαμβακοπαραγωγών «COTTON-ΦΑΡΣΑΛΑ», στο πλαίσιο των εγκαινίων των γραφείων του νέου συνεταιρισμού σήμερα το απόγευμα στα Φάρσαλα.

Απευθυνόμενος προς τους Φαρσαλινούς βαμβακοπαραγωγούς, ο κ. Κόκκαλης, τόνισε πως «η απόφασή σας να σχηματίσετε Οργάνωση Παραγωγών, πέρα από αξιέπαινη, είναι κυρίως έξυπνη. Με την απόφαση αυτή αφήνετε πίσω ένα παρελθόν χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική, με τον αγρότη εξαρτημένο από τις επιδοτήσεις και μια ισχυρή προσήλωση στην ποσότητα εις βάρος του ποιοτικού προϊόντος. Όπως όλοι γνωρίζετε προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και η γνώση των παραπάνω αγκυλώσεων προέρχεται από προσωπική εμπειρία, όταν ως νεαρός έβλεπα τους κόπους και το φιλότιμο των αγροτών να μην μπορούν να τους εξασφαλίσουν μια καθημερινότητα με αξιοπρέπεια.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι η γνώση και η τόλμη να αλλάξεις τις στρεβλώσεις που σε εμποδίζουν να εξελιχθείς. Το νέο μοντέλο αγρότη μετατρέπει τον παραγωγό από εργάτη γης σε σύγχρονο επιχειρηματία οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών με μακροπρόθεμο σχεδιασμό παραγωγής και εμπορίας ποιοτικών προϊόντων, με περιβαλλοντική συνείδηση, ικανό να αξιοποιήσει καινοτόμες τεχνολογίες».

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΖΕΣΘΑΙ

Ο Λαρισαίος υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα πλεονεκτήματα του σύγχρονου συνεταιρίζεσθαι, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

· Η αυξημένη δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε όλα τα επίπεδα που αφορούν τις προμήθειες και τη διάθεση του προϊόντος,

· Η δυνατότητα βέλτιστης αξιοποίησης του εξοπλισμού, των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων,

· Η ευρύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στην τεχνική ενημέρωση, την εκπαίδευση και στην χρήση των καινοτομιών και των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας,

· Έχει τη δυνατότητα να παράγει, για την αγορά, σταθερής ποσότητας και ποιότητας προϊόν διεκδικώντας καλύτερες τιμές,

· Διεκδικεί με καλύτερες προϋποθέσεις ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

«ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε επίσης πως «στη νέα αυτή εποχή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στέκεται στο πλευρό σας έμπρακτα:

· Είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη για τις Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών που χρηματοδοτεί λειτουργικά κόστη για τα πρώτα 5 χρόνια.

· Συνεδριάζει τακτικά η Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με την παρουσία μου ως Υφυπουργός διασφαλίζεται ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό για την προώθηση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας για την ποιότητα του προϊόντος. Η Ομάδα αυτή υπάρχει για να ακούγεται η αγωνία και η πρόταση του Έλληνα παραγωγού, κάτι που το απέδειξα με την πρόσκλησή μου σε εσάς αλλά και σε άλλους οργανωμένους βαμβακοκαλλιεργητές να παραστούν στις εργασίες της Ομάδας και να θέσουν την ατζέντα της συνάντησης.

· Είναι σημαντικό οι παραγωγοί και οι μεταποιητές να πυκνώσουν τη δυναμική παρουσία τους στη νέα Διεπαγγελματική Οργάνωση για το Βαμβάκι, η οποία αποτελεί θεσμικό σύμβουλο του Υπουργείου και συνδιαμορφώνει τις πολιτικές που αφορούν το προϊόν.

· Αγωνίζομαι για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Σχολής στη Λάρισα, κάτι που αποτελεί αυτή τη στιγμή κυβερνητική δέσμευση και στόχος είναι να προσφέρει την απαιτούμενη γνώση στον Έλληνα παραγωγό. Γνώση που θα τον καταστήσει ανταγωνιστικό και δυνατό στις προκλήσεις μια παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Εξίσου σημαντική για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία, είναι η δημιουργία Μουσείου Βάμβακος σε χώρους της Αβερωφείου Σχολής, ώστε να αναδειχθεί η Βαμβακοκαλλιέργεια και η συνεισφορά της στην Ελληνική Οικονομία.

· Με πρωτοβουλία μου ετοιμάζεται πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων ποικιλιών μέσα από το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν ελληνικές ποικιλίες βαμβακιού προς συμφέρον της χώρας, των παραγωγών αλλά και της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, το κυβερνητικό στέλεχος συνεχάρη τα μέλη της νέας Οργάνωσης, «για αυτό το βήμα μπροστά που επιλέξατε να κάνετε και να επισημάνω ότι το ελληνικό βαμβάκι, ο λευκός χρυσός της ελληνικής υπαίθρου δεν αξίζει να πωλείται χύμα, αλλά ως ένα προϊόν Οργανώσεων Παραγωγών, με επωνυμία, πιστοποιημένη ποιότητα και δυνατότητα να σταθεί επάξια ακόμη και στις πιο απαιτητικές διεθνείς αγορές».