Τα τελευταία μηνύματα δείχνουν ότι οι μικρο-μεσαίοι αγρότες δεν αποτελούν προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ. Τα κριτήρια μοριοδότησης των αγροτών για το μέτρο της απονιτροποίησης ευνοούν αυτούς που έχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις και μάλιστα χωρίς να υπάρχει άλλο κριτήριο.
Ένας αγρότης που έχει 200 στρέμματα θα ενταχθεί σίγουρα, ενώ κάποιος με μόνο 80 στρέμματα δεν έχει τύχη. Δυστυχώς μαθαίνουμε ότι και τα επόμενα αγροπεριβαλλοντικά που θα προκηρυχθούν τώρα, όπως το κομφούζιο και το μέτρο για τους Ορυζώνες, θα έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια μοριοδότησης. Συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι οι πολιτικές προθέσεις είναι να ευνοηθούν το δυνατό περισσότερο οι μεγαλοαγρότες για να γίνουν αγρότες του «καναπέ», αφού θα μπορούν μέσω των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων και των άμεσων ενισχύσεων να ζούνε με ένα πολύ καλό επίπεδο εισοδήματος τη στιγμή δε που οι μικροί σιγά-σιγά θα φεύγουν από τον αγροτικό τομέα.
Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε και στα σχέδια βελτίωσης- δηλαδή εύνοια των μεγάλων και των ισχυρών. Τα σχέδια βελτίωσης έχουν ανοίξει, ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας υποσχέθηκαν και με Ευρωπαϊκή Μελέτη, δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν. Την ίδια ώρα, οι νέοι αγρότες που εντάχθηκαν το 2014 δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμα, ώστε να έχουν μία κάποια ρευστότητα για να αξιοποιήσουν το μέτρο των σχεδίων βελτίωσης.
Και ενώ ρευστότητα δεν υπάρχει πουθενά στην αγορά ξεκινάμε ένα μέτρο σχεδίων βελτίωσης, το οποίο θα καταναλώσει όλο τον προϋπολογισμό μέσα σε μία πρόσκληση.
Θα πρέπει όλοι οι κυβερνώντες τωρινοί και μελλοντικοί να αντιληφθούν ότι ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, χωρίς τους μικρομεσαίους αγρότες δεν μπορεί να είναι δραστήριος και παραγωγικός.
Μήπως προσπαθούνε να δημιουργήσουνε εκ νέου μεγαλοαγρότες τσιφλικάδες που θα προσλαμβάνουν ως υπαλλήλους τους πρώην μικρούς αγρότες;
Η Π.Ε.Ν.Α μαζί με τους άλλους φορείς θα αντισταθούν σε αυτή την εξέλιξη.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις