Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Πιλοτικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που περιλάμβανε σειρά «ανοιχτών συζητήσεων» στα μικρά Κυκλαδονήσια. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας και μετά από μια σειρά συναντήσεων του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκο Σαντορινιό, τους Δημάρχους Κυκλάδων, την Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ), την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυκλάδων, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αλλά και Βουλευτές του Νομού Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκαν οι εξής «ανοιχτές συζητήσεις»:
13/3 Κέα
16/3 Σύρος (τηλεδιάσκεψη με Άνδρο, Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Μήλο, Τήνο)
19-20/3 Κύθνος
22/3 Σίφνος, Σέριφος
24/3 Μήλος
29/3 Αμοργός
30/3 Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Ηρακλει
5/5 Σίκινος
6/5 Κίμωλος
7/5 Φολέγανδρος
8/5 Ανάφη
9/5 Θηρασιά
10/5 Ιος
11/5 Αντίπαρος
Μέλη της Ομάδας Εργασίας παρουσίασαν τις προδιαγραφές του Πιλοτικού Προγράμματος, ενώ κατέγραψαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών Κυκλαδονήσων στον πρωτογενή τομέα προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ομάδας.
Τις «ανοιχτές συζητήσεις» παρακολούθησαν περισσότερα από 300 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη αγροτικών συνεταιρισμών και τοπικών φορέων, τα οποία συμμετείχαν ενεργά στο διάλογο για την ανάγκη ανάδειξης των Κυκλαδίτικων προϊόντων και τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για γαστρονομικές αναζητήσεις στις τοπικές αγορές, ενισχύοντας την τουριστική προβολή των νησιών τους.
Στη δεύτερη φάση του Πιλοτικού Προγράμματος που ακολουθεί, η Ομάδα Εργασίας θα συγκεντρώσει τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων να συστήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) του πρωτογενή τομέα και θα υποστηρίξει τις ομάδες που θα δημιουργηθούν στη διαδικασία ωρίμανσης των προτάσεών τους.
Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα:
Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί προσπάθεια συγκράτησης του πληθυσμού στα μικρά νησιά των Κυκλάδων μέσα από την αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα, με εναλλακτικές μορφές οργάνωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων και ακαλλιέργητων εκτάσεων που υπάρχουν στα νησιά σε συνδυασμό με τα ευεργετήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μπορούν να δώσουν απάντηση στην ανάγκη των κατοίκων για βιοπορισμό πέραν της τουριστικής περιόδου.
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις που θα προκύψουν, θα λειτουργούν με όρους αειφόρου ανάπτυξης και θα επιδιώκουν ένα διαρκές περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα τόσο για τον τοπικό πληθυσμό, όσο και ευρύτερα. Ο σχεδιασμός των 2 συνεργατικών επιχειρήσεων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν πολλά και διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία και αφορά σε καθετοποιημένη λειτουργία της παραγωγής.
Στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος - μελλοντικά - για σύσταση τουλάχιστον μίας συνεργατικής επιχείρησης σε κάθε νησί. Μέσω των δημοτικών αρχών διακινήθηκε Ερωτηματολόγιο με κριτήρια επιλογής των 2 συνεργατικών επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων τα κριτήρια αφορούν στην καταγραφή και διαθεσιμότητα ανεκμετάλλευτων γαιών (δημοτικών, εκκλησιαστικών, ή/και ιδιωτικών), οι οποίες θα παραχωρηθούν ή εκμισθωθούν με συμβολικό ενοίκιο, προς εκμετάλλευση. Τα στοιχεία που αφορούν στις προτεινόμενες γαίες πρέπει να είναι ακριβή και οι γαίες απαλλαγμένες νομικών κωλυμάτων.
Η χρηματοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα είναι προς την κατεύθυνση αξιοποίησης εθνικών πόρων, καλύπτοντας την υποδομή και τον εξοπλισμό των 2 πιλοτικών συνεργατικών επιχειρήσεων. Επίσης, μέσω του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των νεοσυστημένων ΚΟΙΝΣΕΠ. Επιδίωξη είναι, οι επιχειρήσεις να έχουν συσταθεί και ξεκινήσει τη λειτουργία τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να υπάρξει κίνητρο εγγραφής παιδιών στο σχολείο και παραμονής οικογενειών στο νησί. Η χρηματοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας θα είναι προς την κατεύθυνση κάλυψης του μισθοδοτικού και μη κόστους των εργαζομένων στις 2 ΚΟΙΝΣΕΠ, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα λειτουργίας τους.