H Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας απέστειλε επιστολή προς τους:κ. Υπουργό ΥΠΑΑΤ, Δ/νση Βιολογικής Υπόψη κ. Μητρόπουλου κ. Τζαβάρα, κ. Αν. Υπουργό ΥΠΑΑΤ,κ. Αραχωβίτη, Βουλευτή Λακωνίας,Δ.Σ. και μέλη του ΣΥΒΑΑ και Δ.Σ. και μέλη της ΕΑΒΒΕ σχετικά με την διαβούλευση που έγινε χωρίς τους βιοκαλλιεργητές. Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:
ΘΕΜΑ: Διαβούλευση για εμάς, χωρίς εμάς
Κύριοι της Διεύθυνσης Βιολογικής του ΥΠΑΑΤ για μια ακόμη φορά λειτουργείτε με επιλεκτική πρόσκληση κατά τα πρότυπα του αφεντικού σας Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΑΑΤ. Εμείς παρότι δεν κληθήκαμε, θα καταθέσουμε τα όσα πρέπει να λεχθούν.
Η υποτιθέμενη διαβούλευση σχετικά με τις αγορές παραγωγών και ειδικά η θεσμοθέτηση τους άρχισε το Γενάρη του 2015, μαζί με τη διαβούλευση για εναρμόνιση της νομοθεσίας για τη βιολογική (Καν. 834/2007 και Καν. 889/2008). Θυμίζω ότι οι τότε αρμόδιοι παρευρισκόμενοι της Διεύθυνσης Βιολογικής δήλωναν αναρμόδιοι, όσον αφορά την ΚΥΑ. Το ότι όλα τα χρόνια από το 2007 έως το 2015, η Βιολογική βάδιζε επάνω σε χάρτινα πόδια, χωρίς θεσμοθέτηση, δεν ενοχλούσε κανέναν. Ακόμα και στο Πρόγραμμα ΠΑΑ 2007-2013, Δράση 2.1.4 Αγροπεριβαλλοντικά, στα έχοντας υπόψιν, ουδέποτε επικαλέσθηκαν οι κυβερνώντες τον ΕΚ 834/2007 ή τον 889/2008. Όλα αυτά για να μην ξεχνάμε κύριοι της Διεύθυνσης Βιολογικής και αγαπητοί συνάδελφοι που θα συμμετέχετε στη συνάντηση της Τετάρτης 6 Ιουνίου. Τα όσα προέκυψαν μέχρι σήμερα, ήταν και δικές μας πιέσεις και πάντα ήταν ειλικρινείς και έντιμες, χωρίς υποκρισία.
Κυρία Τζαβάρα, να σας θυμίσω για μια ακόμη φορά ότι μετά την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με τους ΕΚ 834/2007 και 889/2008, τον Οκτώβριο του 2017, προέκυψε σοβαρό θέμα με την έκδοση πιστοποιητικών από τους Οργανισμούς Πιστοποίησης. Ισχυρίζεστε και εσείς και οι Οργανισμοί Πιστοποίησης ότι τα νέα πιστοποιητικά, είναι σύμφωνα με τη Νομοθεσία. Άρα να συμπεράνω ότι τα προηγούμενα δεν ήταν;
Αυτό το πιστοποιητικό κύριοι της Διεύθυνσης Βιολογικής, κύριοι των Πιστοποιητικών Οργανισμών, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΒΑΑ, της ΕΑΒΒΕ και που αναφέρεται στο παράρτημα ΧΙΙ του ΕΚ 889/2008, και το οποίο είναι σύμφωνο με το άρθρο 29 παρ. 1 του Καν. 834/2007 και αναφέρεται στο άρθρο 68 του παρόντος ΕΚ 889/2008, αποκαλείται αποδεικτικό έγγραφο για τις επιχειρήσεις.
Το άρθρο 68 του ΕΚ 889/2008 αναφέρει ρητά ότι «Για την εφαρμογή του άρθρου 21, παρ. 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 834/2007, οι αρχές ελέγχου και οι φορείς ελέγχου πρέπει να χρησιμοποιούν το υπόδειγμα του παραρτήματος ΧΙΙ του παρόντος κανονισμού».
Το δε άρθρο 21, παρ. 1 του ΕΚ 834/2007 αναφέρεται σε «Κριτήρια για ορισμένα προϊόντα και ουσίες που χρησιμοποιούνται στη μεταποίηση».
Το δε άρθρο 29 του ΕΚ 834/2007 «Αποδεικτικά στοιχεία» αναφέρει ότι «Οι αρχές και οι φορείς παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η επιχείρηση συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις του κανονισμού, και τα αποδεικτικά στοιχεία επιτρέπουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ την αναγνώριση της επιχείρησης και τον τύπο ή το φάσμα των προϊόντων καθώς και την περίοδο ισχύος».
Τα υποτιθέμενα πιστοποιητικά που εκδίδονται, έχουν ισχύ για ένα χρόνο για όλα τα φυτικά είδη (μαρούλια με παραγωγή ετήσια, ενώ ουσιαστικά η καλλιέργεια διαρκεί 3 μήνες) και δεν έχουν τα εξής βασικά:
- Ποιότητα (π.χ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο κ.τ.λ.) με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του προϊόντος δύο κατηγορίες
- Ποικιλία [ελιές, φρούτα, κηπευτικά, ελαιόλαδο (ανάλογα την ποικιλία και η ποσότητα) κτλ]
- Ποσότητα σε όλα τα είδη
Αποτέλεσμα, βολεύτηκαν όλοι Διεύθυνση Βιολογικής, ΥΠΑΑΤ, Πιστοποιητικοί Οργανισμοί και Βιοκαλλιεργητές.
Προκύπτει όμως το εξής ερώτημα: Ο καταναλωτής πως ξέρει ότι το προϊόν του Χ παραγωγού είναι αυτό που πιστοποιήθηκε, εάν ο παραγωγός έχει υπερβεί την ποσότητα, εάν η ποικιλία δεν είναι δική του; Π.χ. πιστοποίηση σταφύλι επιτραπέζιο, ο παραγωγός παράγει φράουλα και πουλάει σταφίδα και μοσχάτο; Και αυτές οι ποικιλίες, είναι σταφύλια επιτραπέζια. Πώς γίνεται ο έλεγχος; Γνωρίζετε από την εμπειρία σας και από τα όσα σας έχουν καταγγελθεί σχετικά με τα φρούτα και τα κηπευτικά τι συμβαίνει με κάποιους έξυπνους!!!
Βολευτήκατε όλοι κύριοι και αναφέρομαι στους συμμετέχοντες στη διαβούλευση. Ο καθένας πλέον μπορεί να πουλάει ότι θέλει και όσο θέλει. Αυτό είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτο και οδηγεί τον κλάδο των έντιμων Βιοκαλλιεργητών στη καταστροφή., δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και δυσφήμιση του κλάδου. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε κύριοι.
Λύστε πρώτα αυτό το θέμα και που εσείς δημιουργήσατε και μετά πάμε στην ΚΥΑ. Σας είχαν κατατεθεί εδώ και μήνες προτάσεις στο δικό σας προσχέδιο ΚΥΑ, το πηγαινοέφερνε ο Αν. Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Τσιρώνης με την κ. Λυμπεροπούλου στη Νομική σας Υπηρεσία, πριν από αυτούς το είχε ο σύμβουλος του Υπουργού ο κ. Μπακούρος, τώρα το έχει η κ. Τζαβάρα και πάει λέγοντας…). Οι αγορές βιοκαλλιεργητών κύριοι του ΥΠΑΑΤ και της Διεύθυνσης λειτουργούν άψογα και με πρότυπο ΕΛΟΤ 25 χρόνια στην Αττική χωρίς θεσμικό πλαίσιο με τη δική σας υπαιτιότητα, και εσείς τρία χρόνια τώρα συμπεριφέρεστε σαν να ανακαλύψατε την Αμερική.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα προϊόντα φυτοπροστασίας και λίπανσης που αναφέρονται και στον Καν (ΕΚ) 889/2008, επιτρέπονται βάση του ΕΚ 2092/1991, δηλαδή έχουν έγκριση πριν από 27 χρόνια, ενώ οι συνάδελφοι της Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας είναι 27 χρόνια μπροστά! Οι Έλληνες Βιοκαλλιεργητές με «μπροστογεμή» και οι Ευρωπαίοι με πολυβόλα!!! Αυτό είναι κατάντημα και αθέμιτος ανταγωνισμός.
Τέλος θα κλείσω με το εξής γνωμικό, ενός μεγάλου ηγέτη, του Αβραάμ Λίνκολν:
«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό,
Λίγους όλο τον καιρό,
Αλλά όχι όλους όλο τον καιρό»
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις