Τις «συντονισμένες» προσπάθειες ώστε να «ανοίξει» η αγορά της Κίνας στο ελληνικό κεράσι, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας την 39η Γιορτή Κερασιού Αγιάς, στο Μεταξοχώρι.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Λαρισαίος πολιτικός, «στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 130.000 στρ. με κερασιές δίνοντας μια παραγωγή 60.000 τόνων (κατά μέσο όρο), χάρη στην οποία βρισκόμαστε στις θέσεις 6-10 της διεθνούς κατάταξης (ανάλογα τη χρονιά). Σε μεγάλο βαθμό το προϊόν μας εξάγεται στο εξωτερικό και εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να σας ανακοινώσω ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να ανοίξει η αγορά της Κίνας, ένα ζήτημα που αποτελεί σταθερό αίτημα των παραγωγικών φορέων. Έχουμε ως συγκριτικό μας πλεονέκτημα την πρωιμότητα των ποικιλιών μας καθώς και τη δυνατότητα στις υπερσύγχρονες μονάδες τυποποίησης που διαθέτουμε να συντηρήσουμε το προϊόν μέχρι και 2 μήνες από τη συγκομιδή».
Ο κ. Κόκκαλης παρότρυνε τους παρευρισκόμενους αγρότες να ετοιμάσουν φάκελο ώστε, όπως είπε, «αυτό το εξαιρετικά ποιοτικό προϊόν της γης σας να αποκτήσει τη μοναδική ταυτότητα που προσφέρεται στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης). Η ταυτότητα αυτή αποτελεί το καταλληλότερο διαβατήριο για να φτάσει το κεράσι σας στις διεθνείς αγορές επιτυγχάνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο σημαντική προστιθέμενη αξία και θα εξασφαλίσει αξιοπρεπές εισόδημα για τους παραγωγούς».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε επίσης στις ζημιές από καρπόπτωση που σημειώθηκαν φέτος στην περιοχή, τονίζοντας πως «σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ θα φροντίσουμε για τη δίκαιη και έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες».
Υπενθύμισε επίσης, πως «στην προκήρυξη του Υπομέτρου 5.1 του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προβλέπεται ότι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι 25 Ιουνίου για ένταξη στο πρόγραμμα που προβλέπει εγκατάσταση συστημάτων πρόληψης ζημιών (αντιπαγετικά, αντιχαλαζικά και αντιβρόχινα) με την επιδότηση να φτάνει το 80% για μεμονωμένους παραγωγούς και το 100% για συλλογικά σχήματα. Υπάρχει δε ιδιαίτερη πριμοδότηση για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και για τους Νέους Αγρότες».
Κάλεσε για μία ακόμη φορά τους αγρότες της επαρχίας Αγιάς, «να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρει το Υπουργείο στους παραγωγούς οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε Ομάδες ή Οργανώσεις, ώστε με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσετε ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές μέλλον για τη γεωργική σας εκμετάλλευση».
Κλείνοντας, το κυβερνητικό στέλεχος ζήτησε από τους αγρότες της περιοχής «να κρατήσετε τα παιδιά στα χωράφια όχι όταν δεν θα έχουν άλλη επιλογή αλλά αντιθέτως επειδή έχουν την επιλογή να διαλέξουν το σύγχρονο μοντέλο αγρότη, με μόρφωση και κατάρτιση, επιχειρηματικό πνεύμα, δυνατότητα αντίληψης των πλεονεκτημάτων του συλλογικού σχήματος παραγωγής και ικανότητα να ενσωματώσει στην πρακτική του τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας και τα καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα που θα του δώσουν το κρίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ώστε το προϊόν του να έχει τη θέση που του αξίζει στην επιλογή των ελλήνων και των διεθνών καταναλωτών».