Ο 63χρονος Λι μπορεί να μην είναι σε θέση να εντοπίσει στον χάρτη την Αυστραλία, είναι όμως εξπέρ στην καλλιέργεια των αυστραλιανών ξηρών καρπών κάσιους. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αφιερώσει την ζωή του στα τέσσερα στρέμματα που καλλιεργεί με κάσιους στο χωριό Μενγκτζί της νοτιοδυτικής επαρχίας της Κίνας, Γιουνάν. Το συγκεκριμένο χωριό είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής αυτών των ξηρών καρπών στην Κίνα χάρη στους ντόπιους που έφεραν τα αυστραλέζικα φυντάνια πριν από 20 χρόνια. Παλαιότερα στην περιοχή καλλιεργούσαν καλαμπόκι και πατάτες τα οποία όμως δεν απέφεραν πολλά στους χωρικούς. Με την καλλιέργεια όμως των κάσιους, η κατάσταση άλλαξε. Σήμερα, περίπου 1.333.330 στρέμματα με κάσιους καλλιεργούνται στην πόλη Λινσάνγκ από περίπου 170.000 αγροτικά νοικοκυριά, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.
Στη δεκαετία του 1990, τοπικοί αξιωματούχοι επέλεξαν το χωριό Μενγκτσί ως πιλοτική περιοχή στον νομό για να καλλιεργήσουν κάσιους. Οι χωρικοί τότε όμως ήταν απρόθυμοι να στραφούν σε εξωτικές καλλιέργειες για τον απλό λόγο οτι δεν ήξεραν τίποτα για τους ξηρούς καρπούς. Ενας μόνο φάνηκε πρόθυμος να πάρει το ρίσκο και να δοκιμάσει, ο Μπι Τζιαφού. Ο χωρικός αυτός είχε διαβάσει σε ένα περιοδικό σχετικά με το περιβάλλον που απαιτείται για την καλλιέργεια κάσιους και για την υψηλή τους αξία στην αγορά. Αποφάνθηκε λοιπόν οτι το κλίμα του νομού ήταν ιδανικό για την καλλιέργειά τους. Πήγε λοιπόν στο τοπικό κυβερνητικό γραφείο και ζήτησε 100 φυντάνια. Πέρασε ημέρες ψάχνοντας το σωστό μέρος, φυτεύοντας και γονιμοποιώντας τα φυτά, ενώ οι εμπειρογνώμονες που είχε στείλει η κυβέρνηση πήγαιναν συχνά να τον βοηθήσουν. Ενίοτε επισκεπτόταν βιβλιοπωλεία της περιοχής για να ενημερωθεί περισσότερο για την καλλιέργεια των αυστραλέζικων ξηρών καρπών.
Το 2001 τα χωράφια του Μπι έβγαλαν την πρώτη παρτίδα κάσιους. Χρόνο με τον χρόνο η σοδειά αυξανόταν και κάθε στρέμμα παρήγαγε καρπό αξίας μέχρι και 240.000 γιουάν (37.471 δολαρίων) ετησίως. Η άφθονη συγκομιδή έπεισε τους υπόλοιπους χωρικούς, όπως ο Λι, να δοκιμάσουν και αυτοί. Ξεκίνησαν λοιπόν να αγοράζουν φυντάνια και να μαθαίνουν τεχνικές από τον Μπι. Ολόκληρα στρέμματα σε βουνά και κοιλάδες καλλιεργήθηκαν με κάσιους. Πολύ σύντομα ήρθαν στην περιοχή εταιρίες για να αγοράσουν τους καρπούς. Οπως λέει ο Λι, παλαιότερα η καλλιέργεια καλαμποκιού δεν ήταν μόνο σκληρή δουλειά, αλλά απέφερε και ελάχιστα κέρδη. Κάποιες φορές δύο στρέμματα καλαμποκιού απέφεραν λιγότερο από 15.000 γιουάν ετησίως. Με τα κάσιους όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις συνήθως προ-αγοράζονται από τις εταιρίες, πριν ακόμα διατεθούν προς πώληση.
Οι εξωτικοί ξηροί καρποί μεταμόρφωσαν πραγματικά το βιοτικό επίπεδο της περιοχής. Ο Λι για παράδειγμα μπόρεσε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο αξίας 130.000 γιουάν και ένα σπίτι πάνω από 400.000 γιουάν, όλα με μετρητά. Στο διπλανό χωριό ο Γιανγκ Γουεντζού μπορεί να βγάλει έως και 500.000 ετησίως από τη καλλιέργεια κάσιους. Αποκαλεί δε «σπίτι των κάσιους» και «αυτοκίνητο των κάσιους» το σπίτι και το αυτοκίνητο που αγόρασε πρόσφατα επειδή κατάφερε να τα αγοράσει χάρη στα χρήματα που του απέφεραν οι ξηροί αυτοί καρποί.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η καλλιέργεια των αυστραλέζικων κάσιους στην Κίνα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πληρωμες: Πιστώνονται τα 440 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων
20 Δεκεμβρίου 2024, 17:53
Στο παγωμένο κλίμα της Φινλανδίας, το Renault Trucks E-Tech T Diamond Echo ξεπερνά κάθε προσδοκία
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:41
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:13