Τέσσερις μεγάλες επιγραμμικές αγορές, η Alibaba (για την AliExpress), η Amazon, το eBay και η Rakuten France υπέγραψαν δέσμευση για την ταχεία αφαίρεση των επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται σ' αυτές.
Χάρη σε διάλογο που διευκολύνθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέσσερις μεγάλες εταιρείες επιγραμμικών αγορών δεσμεύτηκαν να ανταποκρίνονται σε κοινοποιήσεις από αρχές των κρατών μελών σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα εντός 2 εργάσιμων ημερών και να αναλαμβάνουν δράση κατόπιν κοινοποιήσεων από πελάτες εντός 5 εργάσιμων ημερών.
Η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην ΕΕ πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο δίνει νέες δυνατότητες στους καταναλωτές, καθώς τους προσφέρει περισσότερες επιλογές σε χαμηλότερες τιμές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να απολαμβάνουν ακριβώς την ίδια ασφάλεια όταν πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο όπως και όταν πραγματοποιούν αγορές σε καταστήματα. Χαιρετίζω τη δέσμευση για την ασφάλεια των προϊόντων, που θα βελτιώσει περαιτέρω την ασφάλεια των καταναλωτών. Καλώ επίσης και άλλες επιγραμμικές αγορές να συμμετάσχουν σ' αυτήν την πρωτοβουλία, έτσι ώστε το διαδίκτυο να γίνει ασφαλέστερο για τους καταναλωτές στην ΕΕ».
Οι διαδικτυακές πωλήσεις αντιστοιχούσαν στο 20 % των συνολικών πωλήσεων στην ΕΕ το 2016 (Eurostat). Όλο και περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα που έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πωλούνται στο διαδίκτυο. Αυτό δείχνει την ανάγκη όλες οι επιγραμμικές αγορές να εξακολουθήσουν και να εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους όσον αφορά την αφαίρεση των επικίνδυνων προϊόντων. Η οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο της ΕΕ θεσπίζει διαδικασίες κοινοποίησης και απόσυρσης ως προς το προβληματικό διαδικτυακό περιεχόμενο, αλλά δεν τις ρυθμίζει με λεπτομέρεια. Σήμερα, αυτές οι τέσσερις μεγάλες επιγραμμικές αγορές συμφώνησαν σε μια σειρά δεσμεύσεων, ώστε να διασφαλίζεται η καλή προστασία των καταναλωτών στην ΕΕ.
Ο όμιλος Alibaba (για την AliExpress), η Amazon, το eBay και η Rakuten France δεσμεύονται να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα:
- να ανταποκρίνονται εντός δύο εργάσιμων ημερών στις κοινοποιήσεις τις οποίες απευθύνουν οι αρχές στα σημεία επαφής των εταιρειών σχετικά με την αφαίρεση καταχωρίσεων που προσφέρουν μη ασφαλή προϊόντα. Οι εταιρείες θα πρέπει να παρακολουθούν το ζήτημα και να ενημερώνουν τις αρχές σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν·
- να παρέχουν στους πελάτες έναν σαφή τρόπο για την κοινοποίηση καταχωρίσεων επικίνδυνων προϊόντων. Οι εν λόγω κοινοποιήσεις θα αντιμετωπίζονται με ταχύτητα και θα παρέχεται η κατάλληλη απάντηση εντός πέντε εργάσιμων ημερών·
- να συμβουλεύονται τις πληροφορίες σχετικά με ανακληθέντα/επικίνδυνα προϊόντα, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕΑγια επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα, καθώς και τις πληροφορίες από άλλες πηγές, όπως από τις αρχές επιβολής του νόμου, και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα ως προς τα εν λόγω προϊόντα, όταν αυτά μπορούν να εντοπιστούν·
- να παρέχουν ειδικά ενιαία σημεία επαφής για τις αρχές των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τις κοινοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας ως προς θέματα που αφορούν την ασφάλεια των προϊόντων·
- να λαμβάνουν μέτρα με στόχο την αποτροπή της επανεμφάνισης καταχωρίσεων για επικίνδυνα προϊόντα οι οποίες έχουν αφαιρεθεί·
- να παρέχουν πληροφόρηση/εκπαίδευση στους πωλητές ως προς τη συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των προϊόντων, να απαιτούν απ' αυτούς να συμμορφώνονται με τον νόμο και να τους παρέχουν τον σύνδεσμο προς την ενωσιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των προϊόντων.
Επόμενα βήματα
Οι επιγραμμικές αγορές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογούν κάθε έξι μήνες την πρόοδο που σημειώνεται σχετικά με τις δεσμεύσεις, δημοσιεύοντας σχετική έκθεση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει και άλλες επιγραμμικές αγορές να ακολουθήσουν το παράδειγμα των τεσσάρων εταιρειών που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή αυτής της πρωτοβουλίας και να υπογράψουν τη δέσμευση, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων στο διαδίκτυο για τους καταναλωτές στην ΕΕ.
Ιστορικό
Η οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο (άρθρο 14) ορίζει ότι οι καταχωρίσεις επικίνδυνων προϊόντων πρέπει να αφαιρούνται γρήγορα και αποτελεσματικά, αλλά δεν προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα.
Στην ανακοίνωσή της του Σεπτεμβρίου του 2017 σχετικά με την αντιμετώπιση του παράνομου επιγραμμικού περιεχομένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να παρακολουθεί την πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση του παράνομου επιγραμμικού περιεχομένου και να εξετάζει αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2018, η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση με μια δέσμη επιχειρησιακών μέτρων τα οποία πρέπει να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη για να εντείνουν περαιτέρω αυτή την προσπάθεια προτού αποφασίσει αν θα χρειαστεί να προταθούν νομοθετικά μέτρα. Η σύσταση ισχύει για όλες τις μορφές παράνομου περιεχομένου, από το τρομοκρατικό περιεχόμενο και την υποκίνηση του μίσους και της βίας, μέχρι το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ή τα μη ασφαλή προϊόντα και την παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ καθιστά δυνατή την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα τα οποία συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Στις 12 Μαρτίου 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της του 2017 σχετικά με το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα επικίνδυνα προϊόντα
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις