Έκκληση να παρέμβουν οι αρμόδιοι για να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος πληθυσμός αγριόχοιρων που απαντάται στην περιοχή απευθύνουν οι αγρότες των οικισμών της Σάλπης, της Νέας Καλλίστης, του Γλυκονερίου, του Παλλαδίου, της Αμβροσίας, της Διαλαμπής κ.α. Εκατοντάδες αγριόχοιροι κινούνται σε ομάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας και καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν στις φυτείες με τα καλαμπόκια προξενώντας ανυπολόγιστη ζημιά.
Δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο καλαμπόκι και δεν αφήνουν σπυρί για σπυρί
Σύμφωνα με τον κ. Φώτη Θωμαδάκη, αγρότη στην περιοχή της Σάλπης τα τελευταία δύο χρόνια το πρόβλημα έχει γίνει πολύ έντονο. «Οι καταστροφές είναι πάρα πολύ μεγάλες, υπολογίζονται σε χιλιάδες ευρώ » δηλώνει χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως το καλαμπόκι μόλις θρέψει το σπυρί του γίνεται εύκολη λεία για τους πεινασμένους αγριόχοιρους. «Δουλεύεις ένα καλοκαίρι ολόκληρο και εκείνα σε δέκα βράδια μπαίνουν μέσα στο χωράφι και τρώνε τα πάντα.» δηλώνει προσθέτοντας πως εντοπίζεται πολύ μεγάλος πληθυσμός παραλίμνια. « Μόνο στην περιοχή της Σάλπης», όπως λέει ο αγρότης, « κινούνται περισσότερα από 500 αγριογούρουνα.»
Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο για ζημιά πάνω από 30%
Ήδη το πρόβλημα έχει κοινοποιηθεί στους υπευθύνους του ΕΛΓΑ, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στους αγρότες δεν δικαιούνται αποζημίωση για ζημιά που δεν ξεπερνά το 30% επί του συνόλου της παραγωγής. « Αν σημειωθεί 30% ζημιά σε ένα χωράφι ήδη έχει χαθεί όλο μας το κέρδος» δηλώνουν οι άμεσα θιγόμενοι σημειώνοντας πως η αποζημίωση που δίνεται, όταν δίνεται, δεν καλύπτει το κόστος. «Το κόστος της καλλιέργειας είναι υψηλό, το κέρδος μειωμένο. Η καταστροφή μεγάλη» λένε ξανά σημειώνοντας πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιπολούν στα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον Απρίλιο ακόμη. «Δεν μπορούμε να είμαστε όλη νύχτα έξω. Ρισκάροντας τη ζωή μας μπαίνουμε νύχτα μέσα στο χωράφι. Είναι ζώο, μπορεί να πέσει πάνω σου και να σε σκοτώσει.» δηλώνει ο κος Θωμαδάκης μην κρύβοντας την αγωνία του. «Πρέπει να κινητοποιηθούν οι Αρχές, οι Φορείς, να γίνει κάτι» τονίζει υποστηρίζοντας πως και με την παρουσία των κυνηγών ακόμη, όταν επιτρέπεται το κυνήγι, δεν μειώνεται ο πληθυσμός τους. «Με το κυνήγι δεν τελειώνει το αγριογούρουνο, κάθε παραγωγός να πάρει άδεια από το Δασαρχείο, από το Σύλλογο από όποιον είναι υπεύθυνος να τη χορηγήσει και να προστατέψει το χωράφι του μόνος του, χρησιμοποιώντας ακόμη και άσφαιρα βόλια αν χρειαστεί.» προτείνουν μην γνωρίζοντας κι εκείνοι πώς θα πρέπει να αντιδράσουν.
Αγριογούρουνα πρωταγωνιστές τροχαίων
Τα τελευταία δύο χρόνια δεν λείπουν και τα περιστατικά με τροχαία, όταν αγριογούρουνα εμφανίζονται ξαφνικά στην άσφαλτο και προσκρούουν πάνω στα διερχόμενα αυτοκίνητα καταστρέφοντας τα και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των οδηγών και συνεπιβατών.