Ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στο Ν. Χανίων ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός σε περιοχές της πρώιμης ζώνης ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο δεύτερος δολωματικός σε περιοχές της όψιμης ζώνης.
Οι συλλήψεις στις παγίδες είναι αυξημένες ενώ υπάρχουν και προσβολές κυρίως στις πρώιμες περιοχές. Η αύξηση του δακοπληθυσμού είναι αναμενόμενη διότι ο χειμώνας που πέρασε ήταν εξαιρετικά ήπιος με αποτέλεσμα κατά την έναρξη του προγράμματος οι πληθυσμοί να είναι αυξημένοι ενώ ο Ιούνιος ήταν μήνας αρκετά δροσερός με βροχοπτώσεις, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του εντόμου.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής θα προχωρήσει, μόλις αυτό καταστεί δυνατό, σε ψεκασμό και στις υπόλοιπες περιοχές στις οποίες εμφανίζονται υψηλοί πληθυσμοί στο δίκτυο των αναρτημένων παγίδων. Παρόλα αυτά οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση καθώς πρόκειται για μία δύσκολη χρονιά όσον αφορά στην αντιμετώπιση του εντόμου.
Να παρακολουθούν τις καλλιέργειες τους και να συνεργάζονται με την υπηρεσία μας ώστε σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί να προβούν και σε ιδιωτικές επεμβάσεις πάντα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και ακολουθώντας τα αναγραφόμενα στην ετικέτα των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων και την σχετική νομοθεσία που αφορά στην χρήση γεωργικών φαρμάκων.
Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στην αντιμετώπιση του δάκου αλλά και άλλων προβλημάτων στην καλλιέργεια της ελιάς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στις αναρτημένες οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της ελιάς στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ηλεκτρονική διεύθυνση //www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/olokl_fitoprostasia/Elia_Oktwvrios2017.pdf
ενώ τα εγκεκριμένα σκευάσματα στην καλλιέργεια της ελιάς στην ηλεκτρονική διεύθυνση //wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx.
Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπονται οι ψεκασμοί κάλυψης για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς σε ελαιώνες ο ελαιόκαρπος των οποίων προορίζεται για παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιολάδου.