Απαγόρευση της καύσης καλαμιών

σύμφωνα με το καθεστώς της πολλαπλής συμμόρφωσης, ενημερώνουμε τους παραγωγούς της Π.Ε. Σερρών ότι απαγορεύεται η καύση της καλαμιάς μετά τον αλωνισμό των καλλιεργειών (σιταριού, κριθαριού, ηλίανθου, καλαμποκιού και ρυζιού). Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ο κάθε γεωργός  επιλέγει να ακολουθήσει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές για τη διαχείριση  των υπολειμμάτων των καλλιεργειών:

1.                  Ενσωμάτωση στο έδαφος

2.                  Βόσκηση της καλαμιάς

3.                  Διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωση της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Όσον αφορά στα υπολείμματα των κλαδεμάτων στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώδεις) συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων, εάν δεν γίνει θρυμματισμός τους με τα ειδικά μηχανήματα, μπορεί να εφαρμοσθεί η συγκέντρωση των υπολειμμάτων του κλαδέματος σε σωρό και καύση τους, με τη λήψη, φυσικά, των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή πυρκαγιάς.

Το γόνιμο επιφανειακό στρώμα των γεωργικών εδαφών χρειάζεται αιώνες για να δημιουργηθεί και εμείς το καταστρέφουμε με την καύση των φυτικών υπολειμμάτων. Αυτή είναι μια λαθεμένη πρακτική η οποία δεν προσφέρει τίποτε το θετικό, αλλά αντιθέτως προκαλεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις:

 

 

1.                  Στη γονιμότητα του εδάφους, με την καταστροφή της οργανικής ουσίας και των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα φυτικά υπολείμματα.

2.                  Στην εδαφική δομή, με αποτέλεσμα την κακή στράγγιση και τον ανεπαρκή αερισμό του εδάφους, που οδηγούν σε ασθένειες του ριζικού συστήματος.

3.                  Στην απογύμνωση της επιφάνειας των εδαφών, που έχει σαν αποτέλεσμα την διάβρωσή του, ιδιαίτερα στα επικλινή εδάφη.

Επίσης, αποτελεί μύθο και δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση ή άποψη ότι με την καύση των φυτικών υπολειμμάτων καταπολεμούνται τα έντομα που διαχειμάζουν στην καλαμιά ή το έδαφος.

Για τους παραπάνω λόγους, δεν πρέπει να καίγονται τα υπολείμματα των καλλιεργειών.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο ύστερα από άδεια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μπορεί να επιτραπεί η καύση της καλαμιάς.

Στην περίπτωση που κάποιος γεωργός προβεί σε καύση καλαμιάς χωρίς την παραπάνω άδεια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία συντάσσει έγγραφο που αναφέρει σε ποιο αγροτεμάχιο έχει διαπιστωθεί η καύση και το αποστέλλει στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Οι κυρώσεις αυτές είναι μείωση των ενισχύσεων και τριπλασιασμός της ποινής, σε περίπτωση επανάληψης.

Τα προηγούμενα χρόνια επιβλήθηκαν τέτοιες ποινές σε παραγωγούς του Νομού μας που, παρά την σχετική προειδοποίηση και εκ μέρους της Υπηρεσίας μας, προέβησαν σε καύση καλαμιάς.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και από την πλευρά των μελισσοκόμων. Το κάπνισμα των κυψελών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη από τριακόσια (300) μέτρα από τις παρυφές των δασών, επιτρέπεται μόνο εφόσον:

1.        Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων γύρω από τις κυψέλες.

2.        Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και τους θάμνους, είναι τουλάχιστον δέκα (10) μέτρα.

3.        Στο χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού).

4.        Στις κυψέλες και σε εμφανή σημείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.

Ειδικά, κατά την αντιπυρική περίοδο επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών μόνο μέχρι τη 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι «1» (μικρή) ή «2» (μέση).

Το κάπνισμα μελισσών που είναι σε κορμούς δένδρων επιτρέπεται εκτός αντιπυρικής περιόδου, μόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα της προηγούμενης παραγράφου και έχει ενημερωθεί η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειας του καπνίσματος.

Παρακαλούμε τους φορείς στους οποίους απευθύνεται το έγγραφό μας αυτό, να βοηθήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο (ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα, αναρτήσεις σε κεντρικά σημεία των τοπικών κοινοτήτων κ.λ.π.), ώστε να το πληροφορηθούν όλοι οι παραγωγοί της Περιφερειακής μας Ενότητας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις