2η Επίσκεψη Μελέτης στα πλαίσια του έργου INNOGROW στην Θεσσαλία

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως επικεφαλής εταίρος στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο INNOGROW ολοκλήρωσε με την συμμετοχή  του εταιρικού  σχήματος στις 4 και 5 Σεπτέμβρη, με μεγάλη επιτυχία την δεύτερη επίσκεψη μελέτης στα πλαίσια του έργου. Το INNOGROW δίνει σε εννέα 9 οργανισμούς από 8 χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής, την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τις πολιτικές εκείνες που προωθούν την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και επιχειρησιακών υποδειγμάτων από τις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς της οικονομίας της υπαίθρου. Η δεύτερη επίσκεψη μελέτης ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση συγκεκριμένων Θεσσαλικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών,  που κατάφεραν να επενδύσουν με επιτυχία σε νέες τεχνολογίες με τη βοήθεια των πολιτικών της Περιφέρειας.

Με την καθοδήγηση της Περιφέρειας μέσω του εκπροσώπου της  για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι εταίροι του INNOGROW μπόρεσαν να αντλήσουν πληροφορίες από πρώτο χέρι για επιτυχημένες περιπτώσεις υιοθέτησης καινοτομιών από επιχειρήσεις της υπαίθρου, όπως οι παρακάτω:

  • Στην Agroil/Staff Colour Energy, οι εταίροι του INNOGROW παρακολούθησαν τη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής βιοντίζελ καινοτόμου σχεδιασμού, καθώς και μιας σειράς καινοτόμων πειραμάτων με σκοπό την παραγωγή βιοντίζελ από άλγη (επόμενη γενιά βιοντίζελ σύμφωνη με τις οδηγίες της ΕΕ).
  • Ο Συνεταιρισμός Τυρνάβου παρουσίασε την μοναδική οινοπαραγωγό μονάδα που εφαρμόζει διαδικασίες ανακαθαρισμού και συμπύκνωσης του μούστου. 
  • Η ΘΕΣγάλα παρουσίασε το καινοτόμο επιχειρησιακό μοντέλο της που βασίζεται στην  πώληση γάλακτος μέσω αυτόματων μηχανών πώλησης στις μεγάλες πόλεις και που αποδείχθηκε ικανό όχι μόνο να αντέξει στην κρίση, αλλά και να επιτύχει γρήγορη επέκταση κερδών.
  • Στην «’Ολυμπος», αφού παρουσιάστηκε ο καινοτόμος μηχανολογικός εξοπλισμός της επιχείρησης, οι εταίροι του INNOGROW είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την μοναδική και καινοτόμο μονάδα παραγωγής βιοαερίου με αξία επένδυσης 10 εκατ. Ευρώ στην οποία πραγματοποιείται η παραγωγή βιοαερίου μέσω αναερόβιας διαχείρισης των λυμάτων, και που είναι μοναδική στην Ευρώπη στον τομέα των γαλακτοκομικών.
  • Η «Αφοί Παπαγιάννη» επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των αυτόματοποιημένων διαδικασιών παραγωγής της, καθώς και των νέων καινοτόμων προϊόντων της με βάση το ταχίνι και το μέλι που σκοπεύουν να ανανεώσουν τον παραδοσιακό τομέα των προϊόντων σουσαμιού (χαλβάς, πάστα σουσαμιού-ταχίνι, παστέλια, σπόροι σουσαμιού για αρτοποιία).
  • Στην «Βιοαέριο Επίλεκτος», οι εταίροι του INNOGROW ενημερώθηκαν για κάθε λεπτομέρεια της λειτουργίας του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής βιοαερίου στην Ευρώπη (6MW) που εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους για την παραγωγή βιοαερίου από πολλές διαφορετικές πηγές.
  • Η ΕΨΑ στόχευσε στην προβολή όλων των καινοτόμων προϊόντων της, όπως τα αναψυκτικά με στέβια, τα “light drops”, δηλαδή ένα γλυκαντικό με βάση της στέβια, και μια νέα γενιά κουτιών κονσερβών, που πρώτη η ΕΨΑ έφερε στην ελληνική αγορά.

Στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ, οι εταίροι του INNOGROW συνοδεύτηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, υπεύθυνο για ευρωπαϊκά έργα, κ. Γεώργιο Καλτσογιάννη, ο οποίος απάντησε σε όλες τις απορίες τους για τις λεπτομέρειες της διαμόρφωσης περιφερειακών πολιτικών για την καινοτομία στην Θεσσαλία και στην Ελλάδα.  

Τέλος, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας τόσο για την άψογη και ζεστή υποδοχή και φιλοξενία, όσο και για την εμπεριστατωμένη, πλήρη, λεπτομερή και άκρως κατατοπιστική  ξενάγηση στους χώρους και τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων που επισκεφθήκαμε.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις