«Αυτά πρέπει να γίνουν για να μείνει ζωντανή η αγροτική οικονομία». Συνεταιριστές μέλη της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη, θέτοντας όλα τα ζητήματα του αγροκτηνοτροφικού κλάδου.
Στη συνάντηση επικράτησε πολύ θετικό κλίμα, με τον υπουργό να δείχνει και να δηλώνει την ειλικρινή του διάθεση να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην επίλυση ζωτικών προβλημάτων του χώρου.
Η ουσιαστική ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα αυτά ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της συνάντησης. Θέματα όπως η νέα ΚΑΠ και οι μεταβολές που αυτή επιφέρει (μείωση πόρων, ανακατανομή ενισχύσεων, νέοι κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης κτλ), σε συνάρτηση με τα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, απασχόλησαν μεγάλο μέρος της συζήτησης, με τους συνεταιριστές να καταθέτουν μια σειρά από επιμέρους προτάσεις, όπως αυτές καταγράφονται άλλωστε στις ενημερωτικές εκδηλώσεις του κεντρικού φορέα ανά τη επικράτεια.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην τεθεί μετ’ επιτάσεως και το παράλληλο ζήτημα της εκπροσώπησης των Ελλήνων αγροτών στις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις COPA-COGECA, με την επισήμανση του εντελώς απαράδεκτου και αντιδεοντολογικού της εκεί παρουσίας εταιρίας ιδιωτικών συμφερόντων.
Παράλληλα, οι συνεταιριστές μέλη της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησαν άμεσες παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, όπου και συνεχίζει να παρατηρείται η κατάρρευση του κλάδου από τις αλλεπάλληλες μειώσεις τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του τομέα της κτηνοτροφίας.
Διατύπωσαν, μάλιστα, μεταξύ άλλων, τις εξής προτάσεις:
· Στελέχωση από αρμόδιους υπαλλήλους των Οργανισμών ΕΛΓΟ και ΕΦΕΤ με σκοπό τον ενδελεχή έλεγχο, για παραβάσεις που αφορούν την εισαγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή φέτας.
· Προώθηση-απορρόφηση ποσοτήτων φέτας μεσώ ΤΕΒΑ.
· Έλεγχος τρόπου παραγωγής της φέτας.
· Τήρηση των κανονισμών της παραγωγής και διακίνησης της φέτας.
· Στήριξη της κτηνοτροφίας, στα πλαίσια της πρότασης για την ΝΕΑ ΚΑΠ.
Εξίσου σημαντική ήταν η αναφορά στο θέμα της δακοκτονίας, καθώς τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν φέτος απειλούν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή. Από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών ζήτησαν αναδιανομή των πόρων, εξ ορθολογισμό στο κόστος της παγιοθεσίας και της δακοκτονίας, προκηρύξεις διαγωνισμών από την προηγούμενη χρονιά για τις δύο επόμενες, αλλά και έρευνα για αντιμετώπιση του δάκου με νέες μεθόδους (κομφούζιο κτλ.).
Επίσης, τέθηκαν μια σειρά από επιμέρους ζητήματα που αφορούν τόσο τους ίδιους τους συνεταιρισμούς και τη λειτουργία τους όσο, κυρίως, τους παραγωγούς και το δικαίωμα να παραμείνουν στην παραγωγική διαδικασία, να μην εξαναγκαστούν δηλαδή, υπό το ασφυκτικό βάρος της υπερφορολόγησης και των αυξημένων εισφορών, να εγκαταλείψουν αυτό που ουσιαστικά κρατά όρθια την ελληνική περιφέρεια και την οικονομία.