Αδικημένοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες στα σχέδια βελτίωσης

Καθώς διανύουμε την τελευταία εβδομάδα για την λήξη της ηλεκτρονικής υποβολής για τα Σχέδια Βελτίωσης με ημερομηνία λήξης 2/10,δημιουργούνται πολλές αντιδράσεις από τους επιλαχόντες νέους αγρότες.

Οι επιλαχόντες νέοι αγρότες χάνουν 5 μόρια από το Μ.Ο. από το υπόλοιπο τραπέζης καθώς καθυστέρησε η πληρωμή τους λόγω υπαιτιότητας του ΥΠΑΑΤ. Παρόλο που οι επιλαχόντες νέοι αγρότες πληρώθηκαν 16 μήνες αργότερα από τους εν δυνάμει δικαιούχους και παρόλο που επιτεύχθηκε με μεγάλη επιτυχία η δέσμευση της κυβέρνησης τους στερεί αυτομάτως το δικαίωμα στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην Γεωργία. Οι νέοι δικαιούχοι είναι αυτοί που επέλεξαν να ασχοληθούν με την Γεωργία και δεν έχουν κανένα γεωργικό μηχάνημα και είναι αυτοί που τα χρειάζονται περισσότερο.

Οι προθεσμίες των σχεδίων Βελτίωσης αδικούν τους επιλαχόντες νέους αγρότες καθώς αυτοί πληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018 με αποτέλεσμα να διεκδικούν την μοριοδότηση του μέσου όρου υπολοίπου (5 μόρια) στις αρχές Οκτωβρίου, ημερομηνία λήξης των σχεδίων, με αποτέλεσμα να είναι χαμηλά στην βαθμολογία και να μην είναι ανταγωνιστικοί με βαθμολογία χαμηλότερη για κάτι που μπορούν να αποδείξουν σε 10 μέρες και δεν είναι οι ίδιοι υπαίτιοι για την καθυστέρηση της πληρωμής τους.

Η νέα διοίκηση του υπουργείου θα πρέπει να ενημερωθεί για αυτές τις εξελίξεις και να προβλέψει μια παράταση στην ηλεκτρονική υποβολή των σχεδίων ώστε να μην αδικηθεί κανένας και να μην πάνε χαμένα τα χρήματα που δόθηκαν στους επιλαχόντες νέους αγρότες. Αν αυτοί οι νέοι δεν προμηθευτούν εργαλεία για να ασχοληθούν με την γεωργία θα συντηρήσουν την καλλιέργεια τους όσο διαρκεί η δέσμευση των 3 ετών ως νέοι αγρότες και έπειτα θα αποσυρθούν από την γεωργία με αποτέλεσμα η ανάπτυξη στην γεωργία να είναι μόνο για 3 έτη και μετά να αυξηθεί η ανεργία ξανά και τα λεφτά που δόθηκαν στους επιλαχόντες νέους να πεταχτούν άσκοπα, γιατί τα επόμενα σχέδια θα τρέξουν μετά 3-4 χρόνια και χωρίς βαθμολογία οι νέοι θα είναι εκτός και χωρίς εργαλεία δεν θα μπορέσουν να ασχοληθούν επαρκώς με την γεωργία.

Επίσης  θα πρέπει μα δοθεί και στο μέσο υπόλοιπο τριμήνου που ζητάει δικαιολογητικό τραπέζης με ημερομηνία μετεγενέστερη τριμήνου πριν την υποβολή, αυτό με τις πολλές παρατάσεις δημιουργεί πρόβλημα σε όλους τους δικαιούχους καθώς ο καθένας έχει μέσο υπόλοιπο συγκεκριμένες περιόδους εντός του έτους ανάλογα με την παραγωγή του.

Τέλος η νέα Διοίκηση του ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να ενημερωθεί και να εκδώσει δημοσίως οδηγό αξιολόγησης πριν την λήξη των υποβολών καθώς ειπώθηκαν πολλές διευκρινίσεις γραπτώς σε προσωπικά mail τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά από τις οδηγίες αξιολόγησης. Σε όλο το διάστημα των σχεδίων βγήκαν πολλές τροποποιήσεις οι οποίες δεν δημοσιεύτηκαν και πολλές ασάφειες διευκρινίστηκαν προσωπικά. Για παράδειγμα στην σελίδα του ΥΠΑΑΤ αναφέρει αρίθμηση δικαιολογητικών πριν σκαναριστούν τα έντυπα στο ΠΣΚΕ, ενώ με mail δόθηκε στους μελετητές διευκρινιστική ότι η αρίθμηση γίνεται μετά την ηλεκτρονική υποβολή στον φυσικό φάκελο.

Καθώς φτάνουμε στο τέλος των υποβολών των σχεδίων ευελπιστούμε ότι η νέα Διοίκηση του ΥΠΑΑΤ θα ενημερωθεί επαρκώς για τα προβλήματα και θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες έστω και αν αυτό απαιτεί κάποια παράταση ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως και σωστά τα κονδύλια των Σχεδίων και να δικαιωθούν πρώτα αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη στην απόκτηση γεωργικού εξοπλισμού.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις