Το όραμά τους για την ελληνική και ευρωπαϊκή γεωργία, μοιράστηκαν οι νέοι αγρότες της χώρας, κατά την διάρκεια του 25ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Νέων Αγροτών, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το μέλλον του πρωτογενή τομέα μπορεί να είναι ρόδινο εάν όλοι προσπαθήσουν προς αυτήν κατεύθυνση. Το μήνυμα άλλωστε ήταν σαφές: «Οι νέοι αγρότες μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιεσδήποτε συνθήκες και θα τα καταφέρουν…».
Από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου ο παλμός της ελληνικής γεωργίας «χτύπησε» στο Επιχειρηματικό Πάρκο Λιβαδειάς Βοιωτίας, όπου εκπρόσωποι περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, στελέχη συνεταιρισμών, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιμελητηρίων αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για τις τάσεις και τις πολιτικές που επηρεάζουν την ανάπτυξή της.
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων,
Βασίλης Λεβέντης, οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης και Νότης Μαριάς, οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Νικόλαος Θηβαίος, Ευάγγελος Καρακώστας, η Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, ο Πρόεδρος Νέων Αγροτών Ευρώπης- European Young Farmers Association (CEJA) Jannes Maes, ο Αντιπρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Κώστας Υπερήφανος , η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, η δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, Δήμαρχος Λεβαδέων, η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων
Βάσω Μέγα, κτλ.
Σε όλη τη διάρκεια του 4ήμερου Συνεδρίου, το οποίο είχε ένα πλούσιο πρόγραμμα που κάλυψε τις προσδοκίες των αγροτών, η παρουσία του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, ενώ προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών στις θεματικές ενότητες που έλαβαν χώρα στο συνεδριακό χώρο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως ήταν αναμενόμενο είχε το κεντρικό θέμα του συνεδρίου που ήταν η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κορυφαίες παρουσίες από την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες όπως ο κ. Χανιώτης από τη Γ. Δ Γεωργίας της Ε. Επιτροπής, ο κ. Maes, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Αγροτών, ο κ. Μανέτας επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης του ΠΑΑ και ο κ. Κασίμης Γ. Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ, έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για την τρέχουσα και την επόμενη περίοδο της ΚΑΠ στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως η προηγμένη τεχνολογία στη γεωργία αποτελεί μονόδρομο, αφού μεταξύ άλλων συνδυάζει την αυξημένη παραγωγικότητα με μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αυξάνει το κέρδος του παραγωγού και τον ελεύθερο χρόνο του, και αποτελεί κομβικό σημείο για την εκμετάλλευση των πτυχών της νέας ΚΑΠ.
Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κερδίσουν περισσότερα από την παραγωγή των προϊόντων τους. Ξεκινώντας από τις νέες εξελίξεις στην ατομική και συλλογική επιχειρηματικότητα, παρουσιάσθηκαν τα νέα μοντέλα των επισκέψιμων αγροκτημάτων και των αγροσυνεργειών, έγινε ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα των ΚοινΣεπ στον πρωτογενή τομέα. Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι εφαρμογές της γεωργίας και κτηνοτροφίας ακριβείας, με τις οποίες ανοίγονται νέοι δρόμοι στην κερδοφορία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με μικρή επένδυση.
Οι νέοι αγρότες επισκέφθηκαν δύο κορυφαίες μεταποιητικές μονάδες της περιοχής που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να πάει μπροστά. Συγκεκριμένα βρέθηκαν στην ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης και τη μονάδα μεταποίησης τομάτας του κ. Νομικού, όπου οι υπεύθυνοι έδειξαν σύγχρονες μονάδες παραγωγής, εξήγησαν την παραγωγική διαδικασία, ενώ τους επιφύλαξαν την ευχάριστη έκπληξη της γευσιγνωσίας.
Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στην εκπαίδευση και την επαγγελματική οργάνωση. Παρουσιάστηκαν τέσσερις διαφορετικές πλατφόρμες κατάρτισης και έγιναν ανοιχτές προσκλήσεις συμμετοχής στα μέλη μας, ενώ μεγάλη συζήτηση έγινε για την τυπική κατάρτιση των νέων γεωργών η οποία κατά γενική ομολογία πρέπει να βελτιωθεί πολύ και άμεσα.
Η Π.Ε.Ν.Α θα ήθελε να ευχαριστήσει τους χορηγούς, την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την ΠΕ Βοιωτίας για τη συνδιοργάνωση, καθώς και το Σωτήρη Κουτσομήτρο που είχε την επιστημονική ευθύνη του συνεδρίου φτιάχνοντας ένα άρτιο και πλήρες πρόγραμμα.
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αποτυπωθούν σε επόμενη ανακοίνωση της ΠΕΝΑ και σκοπό έχουν να αποτελέσουν μέρος των προτάσεων των νέων αγροτών, στο πλαίσιο της χάραξης της εθνικής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα σε βάθος δεκαετίας, όπως δεσμεύθηκε και ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α. Θεόδωρος Βασιλόπουλος.