"Ως ΥΠΕΝ ζητάμε από την ελληνική βιομηχανία πλαστικών κοινές επεξεργασίες και τεκμηρίωση για τη διαπραγμάτευση του σχεδίου της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης, η οποία να συνδέει τον οικολογικό σχεδιασμό και την ανακυκλωσιμότητα, με κίνητρα και αντικίνητρα που θα τροφοδοτήσουν την καινοτόμο αγορά πλαστικών και τη βιομηχανία πλαστικού της χώρας μας", τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο «Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (Σ.Β.Π.Ε.), στο πλαίσιο της Έκθεσης Syskevasia / Plastica 2018.
Πρόσθεσε, δε, ότι η προσαρμογή της εγχώριας βιομηχανίας πλαστικού στα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις πλαστικές ύλες στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας συνδέεται εκ των πραγμάτων με την επιβίωση του συγκεκριμένου κλάδου, ο οποίος θα πρέπει να εισαγάγει στην παραγωγή του νέα τεχνολογικά μοντέλα και καινοτόμες δράσεις. "Ο παραγωγός πλαστικού, με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο, έχει την ευθύνη του παραγωγού για όλο τον κύκλο ζωής των πλαστικών και για τον λόγο αυτό πρέπει να εισαγάγουμε τον οικολογικό σχεδιασμό στα κίνητρα και στις εισφορές ανακύκλωσης. Το ΥΠΕΝ εργάζεται μαζί σας ώστε να πάμε μια πρόταση στην Ευρώπη, που θα δίνει προοπτική και στο περιβάλλον και στη βιομηχανία πλαστικού", σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο σχέδιο Οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, κύριος στόχος της οποίας είναι η πρόληψη και η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης και αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστική ύλη. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο Οδηγίας προτείνει τη μείωση στην κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, όπως περιέκτες τροφίμων, κυπελλάκια. Την απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, όπως μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, πιάτα κ.ά. Τη θέσπιση ειδικών απαιτήσεων για προϊόντα, όπως φιάλες ποτών και υποχρεωτική σήμανση, ενώ συγκεκριμένα για τη βιομηχανία πλαστικού προτείνει καλύτερο σχεδιασμό προϊόντων και επενδύσεις σε καινοτομίες, δεσμεύσεις για περισσότερο ανακυκλωμένο πλαστικό στις συσκευασίες και αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης.
Συνάγεται, λοιπόν, “ότι υπάρχει ευθύνη για ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος και όχι μόνο για την παραγωγή του. Η βιομηχανία πλαστικού οφείλει να ασχοληθεί με τον καταναλωτή και με τις συνήθειες διάθεσης απορριμμάτων και την καθυστέρηση της ανακύκλωσης. Δυστυχώς, παρ’ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ της ανακύκλωσης, η ταφή στη χώρα μας ανέρχεται στο 80%".
Επιπλέον, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνολική ετήσια παραγωγή πλαστικών προϊόντων το 2015 ήταν 322 εκατ. τόνοι, ποσότητα η οποία αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη 20ετία, ενώ μόνο το 30% των πλαστικών συλλέγεται για ανακύκλωση και μόνο το 6% του εμπορικού πλαστικού γίνεται από ανακυκλωμένα υλικά. Με βάση τα στοιχεία της εισήγησης του Ευρωκοινοβουλίου, το πλαστικό αντιπροσωπεύει το 85% των απορριμμάτων στην παραλία και πάνω από το 80% των θαλασσίων απορριμμάτων.
Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την παρουσία πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης σε όλες τις ακτές της χώρας, ο Σωκράτης Φάμελλος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι θα έπρεπε να είναι επιδίωξη της ίδιας της βιομηχανίας πλαστικού η υποχρεωτική ανακύκλωσή τους, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει πρότυπο για παραλίες χωρίς πλαστικά μίας χρήσης. “Αξίζει στη χώρα μας να το κάνουμε αυτό. Τέτοιες συζητήσεις θέλουμε να ανοίξουμε και για το πλαστικό και για το πλαστικό μίας χρήσης. Καταλαβαίνω τις αγωνίες του κλάδου. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να πάμε με καλή ομάδα στη διαπραγμάτευση για την Οδηγία των πλαστικών μιας χρήσης. Αυτό είναι το πρωτεύον", είπε και ενημέρωσε τα μέλη του ΣΒΠΕ ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εσόδων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του πρώτου τριμήνου εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιήθηκαν στο λιανικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα ήταν 202.887.964 τεμάχια (και περίπου 150.000.000 το δεύτερο τρίμηνο), ενώ το αντίστοιχο περιβαλλοντικό τέλος που βεβαιώθηκε από την ΑΑΔΕ και θα αποδοθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ήταν 10.788.054 ευρώ.
"Θέλουμε μαζί σας να διεκδικήσουμε το καλύτερο για όλους όσον αφορά αυτή την Οδηγία, ώστε να μην εντοπίζουμε εκ των υστέρων αρνητικές επιπτώσεις” επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του. ”Μιλάμε λοιπόν από σήμερα για το 2020, μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης Οδηγίας για το καινοτόμο πλαστικό, που συνεχίζει την επανάσταση του πλαστικού και υποστηρίζει την ανθρωπότητα με προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι όπως εξελίσσεται η κοινωνία μας θα εξελιχθεί και η βιομηχανία πλαστικού μαζί της”.