Στην εκδήλωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», παρευρέθηκε σήμερα 15 Οκτωβρίου 2018, ο Υφυπουργός ΑΑΤ Βασίλης Κόκκαλης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός επεσήμανε πως ο σημαντικός ρόλος των αγροτισσών στην κοινωνία της υπαίθρου πρέπει να αναγνωριστεί με στήριξη των επιχειρήσεών τους και των «γυναικείων» συνεταιρισμών, την προώθηση ειδικών προγραμμάτων ενημέρωσης και κατάρτισης, ενισχύοντας την δημιουργικότητα, το καινοτομικό πνεύμα και την επιχειρηματικότητά τους.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υφυπουργού:
Στις 15 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, τιμώντας τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την κοινωνία. Η γυναίκα της υπαίθρου στηρίζει την ελληνική οικογένεια, αντιμετωπίζει όλες τις αντιξοότητες που συνεπάγεται η αγροτική παραγωγή, καλούμενη παράλληλα να ανταποκριθεί εξίσου καλά σε όλους τους ρόλους της. Η οικονομική κρίση επέβαλε την επιστροφή πολλών νέων ζευγαριών στην επαρχία και την αγροτική παραγωγή, έπειτα από πολλά χρόνια αποχής και εγκατάλειψης του αγροτικού τομέα.
Η στήριξη μέσα από προγράμματα νέων αγροτών, η προώθηση προϊόντων του αγροτικού τομέα, είναι δράσεις που στηρίζουν τους νέους και προσφέρουν κίνητρα για να συνεχίσουν. Ο σημαντικός ρόλος των αγροτισσών στην κοινωνία της υπαίθρου πρέπει να αναγνωριστεί με στήριξη των επιχειρήσεών τους και των «γυναικείων» συνεταιρισμών, την προώθηση ειδικών προγραμμάτων ενημέρωσης και κατάρτισης, ενισχύοντας την δημιουργικότητα, το καινοτομικό πνεύμα και την επιχειρηματικότητά τους. Η γυναίκα αγρότισσα είναι κοιτίδα πολιτισμού, με ρόλο κλειδί στην παραγωγή, τη χρησιμοποίηση της τροφής και των φυσικών πόρων, συνεισφορά μη αναγνωρισμένη παγκοσμίως, στην επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
Η Ελληνίδα αγρότισσα αποτελεί στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας, διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την κοινωνική και οικονομική συνοχή στον αγροτικό χώρο, ενώ ταυτόχρονα αποκλείεται από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Οι συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας, απαιτούν την ισότιμη μεταχείριση των γυναικών αγροτισσών σε ότι αφορά την ασφαλιστική και εργασιακή τους κατοχύρωση, τη συνδικαλιστική και επιχειρηματική τους δράση στις αγροτικές συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ενώσεις. Επομένως, η ισότιμη αντιμετώπιση της Ελληνίδας αγρότισσας δεν είναι απλώς ζήτημα ηθικής, είναι ζήτημα ουσίας όχι μόνο για την επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και για την ανάπτυξή της.
Η εικόνα της Ελληνίδας αγρότισσας είναι έντονα χαραγμένη στις μνήμες όλων μας, για την στωικότητα και την υπομονή με την οποία αντιμετώπιζε τις δυσκολίες. Η προσφορά της και η αξία της είναι αδιαμφισβήτητες.