Η ελληνική ελιά έχει συγκεκριμένη ποιότητα, απευθύνεται σε απαιτητικό κοινό και γι’ αυτό οι πωλήσεις της εμφανίζουν ανοδική τάση στις αγορές του εξωτερικού με τιμές ανάλογες πάντα.
Παράλληλα, λόγω της μεγάλης προσβολής από τον δάκο, αναμένεται υποβαθμισμένη ποιότητα και μειωμένη παραγωγή σε ποσοστό ως και 60%.
«Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται μείωση της παραγωγής της ελιάς , η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες δάκος -ασθένειες ήτοι απότομες κλιματικές αλλαγές, όπως μεγάλες περίοδοι ξηρασίας και αύξηση της θερμοκρασίας»,κάνει την ζήτηση μεγάλη, διότι η ελιά δεν είναι μόνο νόστιμη, υγιεινή αλλά και όπλο της ελληνικής οικονομίας . Αυτό που λείπει είναι η κατάλληλη οργάνωση των αγροτών στο ενδιάμεσο στάδιο, ώστε οι ελιές να φτάσουν διατηρώντας την ποιότητά τους και την τιμή τους και να μη γίνεται εκμετάλλευση του μόχθου τους. Οι τιμές να είναι προσιτές για τον καταναλωτή αφού αγοράζουν φτηνά να πωλούν και ανάλογα και ας ελπίσουμε οι διεπαγγελματικές να κάνουν σωστά την δουλειά τους και να είναι υπεύθυνοι για τις τιμές που θα ανακοινώνουν τα εργοστάσια ή μάλλον οι μεσίτες και οι εν λόγω έμποροι του κλάδου.
Γιατί δεν μπορεί η ελιά να ξεκινάει από το 1.40 καλαμών στο χωράφι και να καταλήγει στα 7 ευρώ στην εγχώρια αγορά και έως 20 ευρώ στο εξωτερικό όταν πλέον οι περισσότεροι έμποροι αγοράζουν έτοιμες τις ελιές με την φύρα και μέσα στην άλμη όπως λένε στην πιάτσα τα παλιά και κάποιοι επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν εισαγωγές-βαφτίσεις και να τις ονοματίζουν ελληνικές και να σνομπάρουν τις ελληνικές.
Η αναφορά δεν είναι τυχαία
Τίμές σε super market Ελλάδα
Τιμές εξωτερικού Αμερική και Γαλλία
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις