Ίσως στον ίσκιο τους να ξεκουράστηκαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του, πριν από την «συνάντησή» τους με τον Κύκλωπα. Ίσως πάλι ο Ορφέας να εμπνέονταν εκεί ακούγοντας το θρόισμα του ανέμου να περνά μέσα από τα κλαδιά και τα φύλλα τους, πριν ξεκινήσει να παίζει ο ίδιος. Φυτεύτηκαν στην προϊστορική εποχή και καλλιεργήθηκαν δίνοντας απλόχερα τον καρπό τους σε ανθρώπους που τα κατορθώματά τους έγιναν θρυλικά και σε άλλους, απλούς, ήρωες της καθημερινότητας, που μάζευαν τις ελιές κι έβγαζαν το λάδι της χρονιάς τους.
Αιώνες μετά το ίδιο κάνουν οι σύγχρονοι ιδιοκτήτες. Ιδιοκτήτες ενός υπερ-αιωνόβιου ελαιώνα στην Μάκρη. «Στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετά ελαιόδενδρα ηλικίας μέχρι 2.500-2.700 ετών» λέει με καμάρι. Ο Αργύρης Κελλίδης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην περιοχή και υποστηρίζει πως στη Μάκρη βρίσκονται οι αρχαιότεροι ελαιώνες του κόσμου. «Μπορεί να έχουν βρεθεί μεμονωμένα δένδρα μεγαλύτερης ηλικίας σε άλλες περιοχές της χώρας, στην Κρήτη για παράδειγμα, αλλά εδώ υπάρχουν δένδρα 2.500 -2.700 ετών σε ένα, δυο στρέμματα, δέκα, δώδεκα και δεκαπέντε δένδρα μαζί, που σημαίνει ότι κάποιος τα φύτευσε, τα φρόντισε, τα μεγάλωσε.» Σύμφωνα με τον κ. Κελλίδη η ελιά είναι ανθεκτικό δένδρο, αλλά η αντοχή της στο διάβα των χρόνων είναι και θέμα τύχης! «Για παράδειγμα τόσα χρόνια δεν κάηκαν. Όμως, τώρα άρχισα να φοβάμαι γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι μέσα στον ελαιώνα, δεν υπάρχει πρόσβαση. Αν συμβεί κάτι, πράγμα το οποίο το απεύχομαι, θα κινδυνέψουν όλα τα δένδρα» δηλώνει με έντονο το ενδιαφέρον για τα…»μαγικά» αυτά δένδρα που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν.
Ζωντανά μνημεία της Φύσης έλκουν το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων
Περνά κάθε εβδομάδα από το σημείο εκείνο όπου βρίσκονται 70 μεγάλες υπερ-αιωνόβιες ελιές και κοιτάζει να δει: Αν τα δένδρα είναι καλά; Αν εξακολουθούν να είναι γερά; Αν χρειάζονται κάτι; «Αποτελούν πόλο έλξης, καθώς ακόμη και πρέσβεις άλλων χωρών επισκέπτονται τον «περίεργο» αυτόν ελαιώνα με τις ελιές που «ταξιδεύουν» στο διάβα των χρόνων» δηλώνει ο κος Κελλίδης κι αποκαλύπτει ότι ο πρέσβης της Ταϊβάν, ο δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και φοιτητές από Πανεπιστήμιο Γευσιγνωσίας της Ιταλίας συγκαταλέγονται στους τελευταίους επισκέπτες. « Το ενδιαφέρον όλων ήταν πολύ μεγάλο. Όλοι τους αισθάνονται δέος ερχόμενοι κοντά σ΄αυτά τα δένδρα. Μάλιστα σημειώθηκε και ένα πολύ αστείο περιστατικό, όταν δέκα άτομα μπήκαν στην κουφάλα ενός τέτοιου δένδρου.» δηλώνει χαμογελώντας με αγάπη ο κος Κελλίδης ζητώντας από όλους να προσέξουν αυτόν τον σημαντικό θησαυρό, αυτό το ζωντανό μνημείο της Φύσης. «Πρέπει να τα προσέξουμε αυτά τα δένδρα γιατί έχουν μεγάλη δύναμη. Ξέρετε τι θα πει ζωντανός οργανισμός 2.500 ετών; Είναι κάτι το φανταστικό!» λέει ξανά ακούγοντας με σεβασμό κι αγάπη τους χτύπους της
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις