Συνέντευξη με τον Τhierry Coste, πρόεδρο της ομάδας Οίνος της Copa-Cogeca

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου, η Copa-Cogeca επιβεβαίωσε την επιστροφή ευρωπαϊκής συγκομιδής στα κανονικά επίπεδα των περίπου 170 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, αφού επισήμανε την ιστορική πτώση το 2017. Ο ThierryCoste, πρόεδρος της ομάδας οίνου, μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με την εξέλιξη της τρέχουσας συγκομιδής και τα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται επί του παρόντος για το μέλλον του τομέα.

 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συγκομιδή του 2018 στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Βρισκόμαστε πλησιέστερα προς το 2016 και το 2015, οπότε δεν είναι μια πολύ πλεονασματική συγκομιδή. Φυσικά, αυξήθηκε, αλλά το 2017 ήταν η μικρότερη συγκομιδή από το 1945. Φέτος, θα έχουμε μια καλή συγκομιδή όσον αφορά τον όγκο, αλλά κυρίως όσον αφορά την ποιότητα. Ο μήνας Σεπτέμβριος ήταν εξαιρετικός σε όλη την Ευρώπη. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η προσφορά είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη φέτος, με πολύ, πολύ καλές δυνατότητες.

 

Δεδομένης της σημασίας της παραγωγής φέτος, πώς βλέπετε την κατάσταση της αγοράς;

Η αύξηση θα πρέπει να είναι της τάξεως του 19 με 20% φέτος. Για μια συγκομιδή, ο σημαντικότερος δείκτης δεν είναι απαραίτητα η ποσότητα, αλλά η διαθεσιμότητα. Ωστόσο, φέτος, έχουμε ιδιαίτερα χαμηλά αποθέματα, όχι μόνο λόγω της χαμηλής παραγωγής πέρυσι, αλλά και χάρη στην καλή δυναμική των επιχειρήσεων. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, με αύξηση κατά 2,7%, βρισκόμαστε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος. Σημειώστε ότι στη Γαλλία έχουμε ήδη δει πολλές πωλήσεις οίνων από τη συγκομιδή του 2018, ειδικά στα ροζέ όπου, από τις αρχές Οκτωβρίου, εξήλθαν σημαντικοί όγκοι από τα οινοποιεία για να ικανοποιήσουν μια ισχυρή ζήτηση για αυτό το είδος προϊόντος. Μπορεί να υπάρχει ένα κυκλικό φαινόμενο, δεδομένου του καιρού, αλλά αυτή η τάση γίνεται ένα βιώσιμο μοντέλο. Φέτος, συγκεντρώνονται όλα τα θεωρητικά στοιχεία έτσι ώστε να υπάρχουν παγκόσμια ενεργές ροές σε σταθερές τιμές.

 

Ο OIVμόλις δημοσίευσε ότι η παγκόσμια παραγωγή βρίσκεται σε ρεκόρ φέτος. Αυτό θα επηρεάσει την αγορά των ευρωπαίων παραγωγών;

Όχι, επειδή τα στοιχεία του OIVβασίζονται σε εκτιμήσεις από τον Ιούλιο και αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν με τα πραγματικά δεδομένα. Ξεκινάμε από πολύ χαμηλά. Ήταν απολύτως απαραίτητο να έχουμε το 2018 μια συγκομιδή αυτού του επιπέδου για να εξισορροπήσουμε τους όγκους. Αν είχαμε ξανά μια μικρή συγκομιδή, διατρέχαμε τον κίνδυνο απώλειας μεριδίου αγοράς. Μπορούμε να διαχειριστούμε ένα έτος χαμηλού όγκου, αλλά δύο χρόνια δεν αντιμετωπίζονται, το 2018 θα μας επιτρέψει να καλύψουμε τη ζήτηση σε όλες τις κατηγορίες, με προϊόντα ποιότητας. Σπάνια είμαι τόσο ήρεμος όπως φέτος σε σχέση με την προσέγγιση της συγκομιδής και των αγορών.

 

Η τιμή των ισπανικών κρασιών είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά αυτό το έτος και να γίνει πολύ ανταγωνιστική. Θα δούμε και πάλι μαζικές εισαγωγές στη Γαλλία κατά τη γνώμη σας;

Έχουμε δημιουργήσει ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα, που είναι η κοινή γαλλο-ισπανική επιτροπή. Αυτό συνδέει όχι μόνο τους τομείς και στις δύο χώρες - την παραγωγή και το εμπόριο - αλλά και τα υπουργεία. Θα δούμε τους Ισπανούς ομολόγους μας στις 4 Δεκεμβρίου στο Μπορντώ για να συζητήσουμε την κατεύθυνση της αγοράς. Είναι αλήθεια ότι το περασμένο έτος τα ισπανικά κρασιά παρουσίασαν σημαντική αύξηση τιμών, λόγω της μικρής συγκομιδής, και θα υπάρξουν ορισμένες αναπροσαρμογές, αλλά θα δούμε πώς θα γίνει αυτό. Σήμερα δεν υπάρχει φωτιά στη λίμνη (ένταση). Σημειώνουμε ότι οι εισαγωγές ισπανικών οίνων δεν συνδέονταν αναγκαστικά με τις τιμές, αλλά κυρίως με την περιορισμένη διαθεσιμότητα των γαλλικών οίνων για μια περίοδο. Φέτος, διαθέτουμε διαθεσιμότητα και όλο και περισσότεροι αγοραστές έχουν συμβόλαια εταιρικής σχέσης με τα οινοποιεία σε μεγάλους όγκους, γεγονός που επιτρέπει τη σταθεροποίηση της αγοράς. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε μεταβλητότητα και σε αυτήν την περίπτωση, αντιδρούμε με σταθερότητα. Οι τιμές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, αλλά σωστές. Υπάρχουν πελάτες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμη υψηλότερες τιμές στις πρώτες συμφωνίες, ειδικά στα ροζέ, καθώς αυτό απαιτεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο χειρισμού για να είναι σε θέση να πωληθούν τα κρασιά που συσκευάζονται τόσο νωρίς. Η εμπειρία μου στον τομέα αυτό με οδηγεί να πω ότι φέτος δεν θα είναι η δυσκολότερη χρονιά στην αγορά και οι τιμές πρέπει να διατηρηθούν.

 

Εντούτοις, πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι των οίνων που εισάγονται στην Κοινότητα   για την αποτροπή της εξαπάτησης;

Δεν είμαι οπαδός αυτού του είδους δράσης, πιστεύω περισσότερο στην επιτροπή που συγκροτήσαμε με τους Ισπανούς ομολόγους μας. Υπάρχει μια κοινή επιστολή μεταξύ των γαλλικών και ισπανικών υπουργείων για την ανακοίνωση όλων των στοιχείων της συγκομιδής, της διαθεσιμότητας και άλλων πληροφοριών. Είμαι πεπεισμένος ότι, όσο περισσότερο θα προμηθεύσουμε την αγορά με λογικά στοιχεία, τόσο περισσότερο θα αποτρέψουμε ορισμένα οινοποιεία, ειδικά εκείνα που είναι λίγο απομονωμένα, από το να πανικοβληθούν και να πουλήσουν προς τα κάτω.

 

Αυτήν την περίοδο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, το Brexit. Ανησυχείτε για τις συναλλαγές οίνων με το Ηνωμένο Βασίλειο;

Δεν ανησυχώ γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό. Φυσικά, θέλουμε μια συμφωνία, με μια μεταβατική περίοδο που θα επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να βρει γέφυρες για να ζήσουμε μαζί. Δεν είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι επειδή εγκατέλειψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρετανοί καταναλωτές θα αρχίζουν να πίνουν μόνο αυστραλιανά ή νοτιοαφρικανικά κρασιά. Πιστεύω ότι οι καταναλωτές που πίνουν γαλλικά, ισπανικά ή άλλα ευρωπαϊκά κρασιά θα συνεχίσουν να το κάνουν. Θα δούμε πώς πηγαίνει, αλλά είμαι πολύ ήρεμος και αισιόδοξος. Έχοντας συναντήσει τον MichelBarnierαρκετές φορές, γνωρίζω ότι είναι ένας ιδιαίτερα λαμπρός άνθρωπος και ότι ξέρει πώς να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας για να βρει μια διέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις