Ένας μετά τον άλλον οι αγρότες της Θράκης δοκιμάζουν την τύχη τους σε νέους «χώρους», επιλέγοντας να ασχοληθούν και με την δενδροκαλλιέργεια. Έτσι, σιγά –σιγά, δημιουργούνται μικρά και μεγάλα περιβόλια, άλλα με μήλα, αχλάδια, βερίκοκα κι άλλα με ακτινίδια,νεκταρίνια και ροδάκινα.
«Η δενδροκομία «καλπάζει» με πολύ γοργά βήματα ειδικά στην περιοχή της Θράκης. Ολοένα και περισσότερος κόσμος επιδιώκει να ασχοληθεί με καλλιέργειες όπως: Η ελιά, το μήλο, το αχλάδι, το κεράσι και τα αμύγδαλα» δήλωσε ο κ. Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς, γεωπόνος σημειώνοντας πως αυτό που λείπει είναι η τεχνογνωσία, καθώς ακόμη και οι γεωπόνοι που ασχολούνται με την δενδροκομία είναι ελάχιστοι στην περιοχή.
Ελιές, κερασιές, καρυδιές κι αμυγδαλιές φυτεύονται σε εκτάσεις, είκοσι στρεμμάτων και πάνω. Με την ζήτηση των προϊόντων αυτών να είναι ήδη μεγάλη και στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό. «Ειδικά το καρύδι έχει πολύ μεγάλη ζήτηση, όπως το αμύγδαλο και τα υποπροϊόντα αυτού,για παράδειγμα τα έλαια του αμυγδάλου τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην βιομηχανία των καλλυντικών, αλλά και στην παρασκευή γάλα αμυγδάλου που κερδίζει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές.» υποστηρίζει ο κος Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς.
«Αυτή τη στιγμή η χώρα μας δεν κάνει εισαγωγές αμυγδάλου, καθώς καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή, χωρίς να λείπουν βέβαια κι εκείνοι οι άνθρωποι της αγοράς, που θέλουν να μειώσουν την τιμή. Το αμύγδαλο έχει υψηλή ζήτηση. Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών είναι εξαιρετικής ποιότητας» σημειώνει ο έμπειρος γεωπόνος. Νούμερο ένα χώρα σε παραγωγή αμυγδάλου είναι η Αμερική, δεύτερη έρχεται η Ισπανία υποστηρίζει ο Κομοτηναίος γεωπόνος και εξηγεί πως οι Ισπανοί παραγωγοί έχουν αναπτύξει ένα τεράστιο ερευνητικό πρόγραμμα πάνω στο αμύγδαλο και στην ελιά με καινούργιες, αυτογόνιμες ποικιλίες.
Όσον αφορά τέλος, στο κόστος εγκατάστασης αυτών των καλλιεργειών, περιορίζεται στην αγορά των δένδρων, και του συστήματος ποτίσματος. Τον τελευταίο καιρό στη Θράκη η αμυγδαλο-καλλιέργεια ειδικότερα κερδίζει φίλους. «Πρόκειται για μια καλλιέργεια σχετικά εύκολη με αποδόσεις που στα ποτιστικά χωράφια δίνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα» υποστηρίζει ο κος Κουροκεχαγιάς κι εξηγεί πως από είκοσι στρέμματα με αμύγδαλα μπορεί κανείς να εξασφαλίσει 12.000 ευρώ το χρόνο, εισόδημα που δύσκολα το παίρνει κανείς από άλλη παραγωγή.¨
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις