Ως το πρώτο απτό δείγμα για την ανάπτυξη πρότυπων καλλιεργειών στην Ιεράπετρα, στη Μεσαρά και την Σχολή Ασωμάτων χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης τη δράση που θα υλοποιήσουν από κοινού το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης, το ΙΤΕ και ο Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» στο πλαίσιο του προγράμματος «Έρευνα-Καινοτομία-Εκπαίδευση».
Με τη συνεργασία τεσσάρων ερευνητικών φορέων της Κρήτης, Πανεπιστήμιο, Ι.Τ.Ε., ΕΛΓΟ Δήμητρα και ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο θα έχει ρόλο συντονιστή, ξεκινά άμεσα η νέα στρατηγική ανάπτυξης, που αποδίδει πρωταρχικό ρόλο ώστε οι αγροτικές περιοχές, να έχουν η μάθηση, η γνώση και η καινοτομία, εκτός από τον τουρισμό, τόνισε από το κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, ο Αναπληρωτής Υπουργός έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Ο κ. Φωτάκης περιέγραψε το μοντέλο αυτό για την Κρήτη, τονίζοντας πως η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ξεκινά σπονδυλωτά από τέσσερα διαφορετικά σημεία του νησιού, το Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης, που βρίσκεται στην πόλη του Ηρακλείου, την Ιεράπετρα για τις πρότυπες καλλιέργειες κηπευτικών, την Γεωργική Σχολή Μεσσαράς στον Αμπελούζο και την Σχολή Ασωμάτων στο Ρέθυμνο για την επιστημονική στήριξη της ζωικής παραγωγής στο νησί με την εμπλοκή και της Περιφέρειας Κρήτης.
Εκπαίδευση αγροτών
Η Σχολή της Μεσσαράς θα αναβιώσει με μαθητές των ΕΠΑΛ με βάση τα διετή προγράμματα. Τα τέσσερα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα αναλαμβάνουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση των αγροτών, των παραγωγών, των τοπικών ενώσεων κ.λ.π. για την επιστημονική αναβάθμισή τους με κατεύθυνση την παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο. Ο κ. Φωτάκης, ανέφερε πως η πρωτοβουλία αυτή αφορά δύο υπουργεία, το Υπουργείο Παιδείας με την Έρευνα Καινοτομία, το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης σε ένα στόχο και ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα μας με βάση την Κρήτη.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Κασίμης, τόνισε πως η Ελλάδα παράγει την μικρότερη προστιθέμενη αξία στον γεωργικό τομέα στην Ευρώπη και για πρώτη φορά στην χώρα μας χρηματοδοτείται η έρευνα και η καινοτομία στον αγροτικό χώρο. Για να δείξει το μέγεθος των χρόνιων αγκυλώσεων που υπάρχουν, τόνισε πως ο τουρισμός στην Ιταλία απορροφά το 65% των αγροτικών προϊόντων ενώ στην Ελλάδα μόλις το 10%. Έθεσε το ζήτημα της ευρύτερης ανάπτυξης του αγροτικού πεδίου λέγοντας πως με σχεδιασμό η χώρα μας μπορεί να είναι στην πρώτη τριάδα παγκοσμίως στην γαστρονομία.
Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, Νίκος Κατσαράκης, ανακοίνωσε πως το Τμήμα Γεωπονίας του Ιδρύματος μετά από αξιολόγηση που πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να εκπονεί διδακτορικές διατριβές.