Του Μάριου Πραπόπουλου
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πολλά εισαγόμενα εσπεριδοειδή και κηπευτικά είναι φθηνότερα από τα ντόπια; Τι είναι αυτό που κάνει τα προϊόντα αυτά φθηνά;
Ας μη γελιόμαστε, μπορεί να έχουμε ένα από τα καλύτερα κλίματα στον κόσμο, μπορεί να έχουμε αρωματικές ντομάτες (όταν τις βρίσκουμε), αλλά πολλές φορές τα προϊόντα μας είναι ακριβά. Ο μικρός Ελληνικός κλήρος, οι μη γραμμικές καλλιέργειες & το ανάγλυφο των εκτάσεων μας είναι σίγουρα παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση. Αν δε προσθέσουμε στην εξίσωση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών & καινοτόμων πρακτικών καλλιέργειας από τους ανταγωνιστές μας, το όποιο συγκριτικό τους πλεονέκτημα θα αυξηθεί.
Ο μικρός κλήρος κλήρος & η γραμμικότητα των καλλιεργειών δεν αντιμετωπίζονται εύκολα & γρήγορα. Η υιοθέτηση όμως των τεχνολογιών της Γεωργίας Ακριβείας, αφορά μόνο στο μυαλό μας & στο μεράκι που έχουμε για την καλλιέργειά μας. Αφήστε που μπορεί να κλείσουν και την ψαλίδα μεταξύ ημών και του ανταγωνισμού.
Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη!
Τι είναι τελικά η Γεωργία Ακριβείας;
Η Γεωργία Ακριβείας είναι πολλά πράγματα. Είναι η εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών hardware & software στο χωράφι. Από απλά συστήματα οδήγησης ελκυστήρων με GPS, μέχρι την εναέρια φασματοσκόπηση καλλιεργειών. Μπορεί επίσης να είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης της φάρμας σας (farm management software).
Εμείς σήμερα θα εστιάσουμε στις εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας από αέρος.
- Ποιός θέλει να ψεκάζει από απόσταση; Ένα drone ψεκάζει μακριά από εμάς!
- Ποιός θέλει να μπει στο χωράφι του μετά από βροχή & δεν μπορεί; Ένα drone μπορεί!
- Ποιός θέλει να έχει εικόνα του 100% της υγείας καλλιέργειάς του; Με ένα φασματικό αισθητήρα & ένα πολυκόπτερο αυτό γίνεται παιχνίδι!
Ας δούμε τις επιλογές μας λίγο πιο αναλυτικά:
Εναέρια Συστήματα Φασματογράφησης
Η εξέλιξη της τεχνολογίας των πτητικών μέσων μας επιτρέπει πλέον με λογικό κόστος να αποκτήσουμε ένα Σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ), κοινώς drone, με το οποίο μπορούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα να επεμβαίνουμε στο χωράφι μας.
Ένα αυτόνομο εξελιγμένο τετρακόπτερο (π.χ. Phantom4 & Matrice200) εφοδιασμένο με φασματική κάμερα (π.χ. Slantrange & RedEdge-M) θα συλέξει δεδομένα για την καλλιέργειά μας. Συνεχώς εξελισσόμενα λογισμικά επεξεργασίας & ανάλυσης δεδομένων (π.χ. DroneDeploy & Solvi) μεταφράζουν τα δεδομένα που συλλέγουν οι κάμερες σε πραγματικό χρόνο & μας παρέχουν τη δυνατότητα για άμεσες ενέργειες. Ενέργειες που έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής μας & τη μείωση του κόστους της.
Μία υπερπτήση των 30 λεπτών καλύπτει εύκολα μια έκταση 90 στρεμμάτων. Θα λάβουμε δεδομένα υγρασίας του εδάφους, θα μετρηθούν φυτά, θα αναγνωριστούν ζιζάνια, θα επισημανθούν τυχόν τροφοπενίες, θα εντοπιστούν μυκητιάσεις και τα επίπεδα στρές μιας καλλιέργειας.
Εναέρια Συστήματα Ψεκασμού
Αφού καθορίσουμε τις ανάγκες της καλλιέργειάς μας, μπορούμε να επέμβουμε ψεκάζοντας από αέρος με ένα κατάλληλο οκτακόπτερο ΣμηΕΑ, όπως το Agras MG-1P. H σημερινή τεχνολογία επιτρέπει στα ψεκαστικά drone να αναγνωρίζουν και να ακολουθούν το ανάγλυφο μιας περιοχής, να αποφεύγουν εμπόδια & να επιστρέφουν αυτόνομα στο χειριστή τους για ανεφοδιασμό, απλοποιόντας την όλη διαδικασία του ψεκασμού. Ο ψεκασμός επιτυγχάνεται μέσω μπεκ νέφωσης για μείωση της χρήσης νερού και γεωργικών φαρμάκων.
Τα ψεκαστικά αυτά ανεφοδιάζονται σε τακτά διαστήματα, ανά 15-20 λεπτά. Σε συνεχή ροή εργασίας θα καλύψουν από 200 έως 300 στρέμματα την ημέρα (8ωρη λειτουργία). Με την δυνατότητα swarming που μας δίνει το τελευταίο μοντέλο της DJI μπορούμε με ένα μόνο joytick να πιλοτάρουμε έως και 5 αεροσκάφη ταυτόχρονα σε σχηματισμό, αυξάνοντας κατακόρυφα την παραγωγικότητά μας.
Σημαντικό: Για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ελληνικού ελαιώνα αναμένεται εντός του 2019 αναβάθμιση του software πτήσης που θα επιτρέπει υπερπτήσεις δολωματικού ψεκασμού (spot spray).
Insider Tip: Το μέγεθος της διαθέσιμης έκτασης δεν είναι κριτήριο για την απόκτηση ενός ψεκαστικού drone. Κριτήριο είναι η απόδοση της καλλιέργειας.
Καλλιέργειες με υψηλή στρεμματική απόδοση ωφελούνται τα μέγιστα από τη χρήση συστημάτων γεωργίας ακριβείας.
Το Μέλλον
Ειλικρινά μπορούμε να φανταστούμε τα πάντα για το μέλλον αναφορικά με τα drone & τους αυτοματισμούς στη γεωργία.
Τα μηνύματα από την αγορά αναφέρουν οτι η γεωργία θα καταστεί ο κυρίαρχος τομέας χρήσης των drone, ξεπερνώντας ακόμη και παραδοσιακούς κλάδους χρήσης drone όπως η φωτογραφία & οι κατασκευές.
Φασματικοί αισθητήρες όπως το PlantEye F500 είναι ήδη σε θέση να αναγνωρίσουν και φαινότυπους φυτών (να ξεχωρίζουν δηλαδή ποικιλίες μεταξύ ίδιων φυτών - π.χ. σπαράγγι από σπαράγγι). Το PlatEye F500 είναι κατασκευασμένο για επίγεια χρήση εντός θερμοκηπίων, ενώ σύντομα η τεχνολογία του θα είναι διαθέσιμη και για υπερπτήσεις.
Επιπροσθέτως, η επικοινωνία μας με τα λογισμικά επεξεργασίας γίνεται πλέον αμφίδρομη. Εποπτεύοντας το χωράφι μας από τη σπορά του μέχρι και τη συγκομιδή & σε τακτά χρονικά διαστήματα, δημιουργούμε μια πολύτιμη βάση δεδομένων της κάθε καλλιέργειας. Το software αφού την επεξεργαστεί και λάβει στοιχεία και από άλλες πηγές (π.χ. δελτίο καιρού), μας προτείνει ενέργειες με τη μορφή μηνυμάτων για λίπανση ή ψεκασμό. Μπορεί επίσης, αφού αναγνωρίσει ασθένειες να μας προτείνει συνταγές σκευασμάτων & δοσολογία.
Νομοθεσία & Άδειες
Εξελιγμένα ΣμηΕΑ όπως αυτά της DJI με τη χρήση κατάλληλου software είναι ικανά να πετούν σχεδόν αυτόνομα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια οτι μπορούμε να πετάμε το drone μας ανεξέλγκτα.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε οτι τα επαγγελματικά ΣμηΕΑ νηολογούνται από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), ασφαλίζονται όπως κάθε κινητό μέσο & ο χειριστής τους οφείλει να κατέχει άδεια πιλότου ΣμηΕΑ ανοικτής κατηγορίας. Τα διπλώματα ανοικτής κατηγορίας έχουν διαβάθμιση Α, Β & C, για αεροσκάφη από 1kg μέχρι 25kg κατά την απογείωση. Απευθυνόμενοι σε σχολές πιλότων ΣμηΕΑ όπως η Hellenic Drones μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.
Πριν από κάθε πτήση καταθέτουμε σχέδιο πτήσης στην ΥΠΑ μέσω της εφαρμογής DAGR που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Οι εγκρίσεις για σχέδια πτήσης γεωργικών εφαρμογών είναι άμεσες αφού συνήθως δεν αφορούν υπερπτήσεις πάνω από κοινό ή κατοικημένες περιοχές.
Το 2019 αναμένεται να ψηφιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή ο ενιαίος Ευρωπαϊκός Κανονισμός χρήσης ΣμηΕΑ.
Τι μπορώ να κάνω τώρα;
Να μάθετε ακόμη περισσότερα & να εξοπλιστείτε!
Εδώ στην ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΣ μπορούμε να αναλύσουμε τις ανάγκες σας και να προτείνουμε λύσεις hardware & software κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σας.
- Είστε λάτρης της τεχνολογίας; Η Γεωργία Ακριβείας σας 'πέφτει' κουτί!
- Είστε μεγάλος παραγωγός; Ακολουθήστε τις εξελίξεις, μην μένετε πίσω!
- Είστε γεωπόνος; Αναβαθμίστε τις υπηρεσίες που παρέχετε στους παραγωγούς σας!
- Είστε ομάδα παραγωγών; Μοιραστείτε το κόστος απόκτησης ενός συστήματος drone!
Καλέστε μας και θα μπορούσαμε να κανονίσουμε ακόμη και μια επίδειξη στο χωράφι σας!
*Ο Συγγραφέας
Ο Μάριος Πραπόπουλος είναι επιχειρηματίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο του ψεκασμού. Από τα τέλη του 2016 εξειδικεύεται στις εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας.
Έχει πτυχία BEng & MSc από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Ζει και βασιλεύει στην Πάτρα.