Ο Λευκάδιος Χερν ή Γιάκουμο Κοϊζούμι (Yakumo Koizumi), ελληνοϊρλανδικής καταγωγής και εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας, μπορεί να είναι πλέον ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και τον Δήμο Τρικκαίων. Και αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της σύνδεσης του Βοτανικού Κήπου του Ασκληπιού, που προωθείται από τον Δήμο Τρικκαίων στο όρος Κόζιακας, και των γιαπωνέζικων κήπων, μοναδικής έμπνευσης και χάρης, που τόσο θαύμαζε και αγαπούσε ο Λευκάδιος Χερν.
Κι αν ήδη κάποιος απορεί, με τόσες και τόσες άγνωστες πληροφορίες συγκεντρωμένες σε ένα δελτίο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων, η εξήγηση είναι απλή: ο Λευκάδιος Χερν με Ελληνίδα μητέρα και Ιρλανδό πατέρα, μετά από μια εντελώς μυθιστορηματική περιπλάνηση, καταλήγει στην Ιαπωνία, γίνεται ο εθνικής ποιητής της χώρας, συγγράφει πλήθος βιβλίων και ουσιαστικά, αποτελεί μια μοναδική γέφυρα πολιτισμών. Αυτή τη «γέφυρα» και το «κτίσιμό της» συζήτησε με τον Α.Ε. πρέσβη της Ιαπωνία στην Ελλάδα κ. Γιασουχίρο Σιμίτζου (Yasuhiro Shimizu) ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018. Ο κ. Παπαστεργίου, βασιζόμενος σε μια ιδέα του Δρ. Φιλοσοφίας, μηχανικού και συγγραφέα κ. Γιάννη Φίκα, έθεσε στον κ. Σιμίτζου το ζήτημα της σύνδεσης των πολιτισμών, δύο χωρών με μέγιστη προσφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Εξάλλου, ο ίδιος ο Λευκάδιος Χερν, ως προσωπικότητα, αποτελεί μοναδικής έμπνευσης δείγμα επικοινωνίας και σύζευξης δύο διαφορετικών, αλλά τόσο σημαντικών, τρόπων αντίληψης της ζωής. Αυτή η σύνδεση μπορεί να γίνει με τη δημιουργία των κήπων και την επικοινωνία τους, τόσο για τους Ιάπωνες επισκέπτες του νομού Τρικάλων με αφορμή τα Μετέωρα, όσο και για την πνευματική επικοινωνία των δύο λαών.
Μια επικοινωνία που θα μπορεί να ξεκινά από τους κήπους της πόλης Ματσούε, που τόσο θαύμαζε και αγαπούσε ο Λευκάδιος Χερν, και να καταλήγει στους οπωρώνες και τους βοτανικούς κήπους που ο Δήμος Τρικκαίων, ετοιμάζει στους πρόποδες του Κόζιακα, στο πλαίσιο του καινοτόμου «Σχεδίου Ασκληπιός».
Η δε ιδέα αυτή συνοδεύτηκε και από την αναφορά του κ. Πρέσβη στη γνώση και το ενδιαφέρον του Υπουργείου Μεταφορών της Ιαπωνίας, για τα όσα σε επίπεδο τεχνολογίας και μεταφορών συμβαίνουν στον Δήμο Τρικκαίων. Ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε ότι στις 3 Νοεμβρίου 2016 έγινε ευρύτατη συζήτηση με τους κ. Τογιονάγκα Τσουκισίμα (Toyonaga Tsukishima) και Τακέσι Νινομίγια (Takeshi Ninomiya) στο Δημαρχείο Τρικκαίων.
Ο πρώτος, ως αναπληρωτής διοικητής του τμήματος Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, του γραφείου Κυκλοφορίας της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Keisatsu-chο) της Ιαπωνίας και ο δεύτερος, ως αναλυτής, επικεφαλής του τμήματος Οργάνωσης – Διοίκησης και Παροχής Συμβουλών, της εξειδικευμένης σε θέματα Πληροφοριών και Ερευνας γιαπωνέζικης εταιρείας Mizuho) έλαβαν εξειδικευμένη γνώση σε τρία επίπεδα: τεχνολογικό, κυκλοφοριακό και δημοσιοποίησης. Στόχος, η χρήση των γνώσεων, για την πιθανότητα μεταφοράς αθλητών, πιθανώς με λεωφορείο χωρίς οδηγό, στο μέγιστο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, την Ολυμπιάδα, που το 2020 θα διεξαχθεί στο Τόκιο.