Τα αναπτυξιακά προγράμματα, το ΟΣΔΕ αλλά και οι εξελίξεις με τη νέα ΚΑΠ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης των μελών της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της 2ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
Τη Γενική Συνέλευση ανέλαβε να ενημερώσει για τα αναπτυξιακά προγράμματα και το ΟΣΔΕ ο. κ. Γιάννης Κάτρης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, αλλά και τους στόχους για το 2019.
Εκφράζοντας την κοινή βούληση των μελών της Συνέλευσης ο κ. Κάτρης επεσήμανε ότι έχει πλέον αποδειχθεί το αχρείαστο του δήθεν «συντονιστή», τονίζοντας ότι είναι πλέον ευθύνη της πολιτείας και τυπικά να απαλλάξει τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς από μεσάζοντες που χρυσοπληρώνονται για να μην προσφέρουν απολύτως καμιά υπηρεσία. Σημείωσε δε, ότι ο πραγματικός συντονιστής του ΟΣΔΕ είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης των ΚΥΔ, μη παραλείποντας να καλέσει τον παριστάμενο γενικό γραμματέα του υπουργείου να ελέγχει την κενή πλατφόρμα του δήθεν «φορέα συντονισμού» και την αντίστοιχη, πλήρης μηνυμάτων και χιλιάδων ερωταπαντήσεων, του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε άλλο σημείο ο κ. Κάτρης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας και στην αρχική, απολύτως φωτογραφική προκήρυξη, παρουσιάζοντας στη Συνέλευση τις πρωτοβουλίες, που ανέλαβε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, μαζί με άλλους φορείς, που σαν αποτέλεσμα είχαν να ενσωματωθούν, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, πολλές από τις παρατηρήσεις, που είχαν υποβληθεί.
Υποστήριξε ταυτόχρονα ότι τέτοια προγράμματα πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται για την πραγματική ανάπτυξη του κλάδου της γεωργίας και όχι για να αυξάνουν τα κέρδη τους ξένα προς το χώρο και ιδιοτελή συμφέροντα ιδιωτών.
Εξίσου εκτενή αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα των Γεωργικών Συμβούλων, στο οποίο η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ μετείχε δυναμικά, έχοντας στο δίκτυό της τους μισούς περίπου πιστοποιημένους Συμβούλους.
Σημαντική η συνεισφορά και σε άλλα βασικά προγράμματα, όπως αυτό των Βιολογικών, των νέων αγροτών, των περιβαλλοντικών δράσεων κτλ. «Με τη δουλειά και το έργο μας αποδεικνύουμε ότι είμαστε σύμμαχος της πολιτείας στην προσπάθεια υλοποίησης του ΠΑΑ», τόνισε ο κ. Κάτρης.
Στην συνέχεια ο Γιάννης Κολυβάς, ενημέρωσε το σώμα των αντιπροσώπων για τις εξελίξεις με τη νέα ΚΑΠ, επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο η διαβούλευση είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σημείωσε ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική βρίσκεται σε συνάρτηση με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. «Αυτό είναι απόφαση των αρχηγών των κρατών μελών και κυβερνήσεων και υπάρχει μεγάλη γκρίνια ως προς το συνολικό δημοσιονομικό πλαίσιο», είπε, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν χώρες , που υποστηρίζουν ότι μικρότερη Ευρώπη μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου προϋποθέτει μικρότερο προϋπολογισμό και από την άλλη υπάρχουν χώρες, που υποστηρίζουν ότι «αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις πρέπει να βάλουμε περισσότερα χρήματα για την Ευρώπη».
Σημείωσε επίσης, ότι πρότασης της Επιτροπής είναι το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο να υπάρχει αύξηση της χρηματοδότησης και από το 1,01% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, να αυξηθεί στο 1,14%. «Η γνωμοδότηση που κάναμε εμείς στην Ευρωπαϊκή ΟΚΕ, είναι ότι είναι ανεπαρκές το 1,14% και ότι θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 1,3%, αν θέλουμε να μην διαχειριστούμε πάλι την μιζέρια και να μην δημιουργηθούν ευρωσκεπτικιστικές τάσεις στην Ευρώπη, όπως τις ζούμε σήμερα και οδηγούν στα γνωστά φαινόμενα που όλοι παρατηρούμε είτε με ακροδεξιές λογικές και προσεγγίσεις. Χαίρομαι, που και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην συζήτηση που έγινε για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, ζήτησε την αύξηση των πόρων από το 1,14% του ΑΕΠ στο 1,3%», τόνισε.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, είπε ότι το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται να εγκριθεί, πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2019. Και αυτό την ίδια στιγμή, που κατά την διάρκεια του 2019 θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις (ευρωκλογές, νέο Κοινοβούλιο, νέα έγκριση, νέα Επιτροπή, οι Επίτροποι και ο Πρόεδρος πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως εξήγησε, να καθυστερήσουν οι διαδικασίες, εκτιμώντας ότι η απόφαση για τη νέα ΚΑΠ να παρθεί, το νωρίτερο το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Εξηγώντας τι θα σημάνει αυτή η καθυστέρηση των διαδικασιών εξήγησε, ότι αυτό θα οδηγήσει στην αναβολή της νέας ΚΑΠ κατά τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτό, όπως ανέφερε, είναι σημαντικό για δύο λόγους: πρώτον γιατί όλη η νέα ΚΑΠ περνάει μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο, που κάθε κράτος μέλος θα προετοιμάσει και θα υποβάλλει στην Επιτροπή για έγκριση και κατά δεύτερον είναι σημαντικό για το πώς θα κατανεμηθεί η χρηματοδότηση στους αγρότες της χώρας, της κάθε κυβέρνησης, του κάθε κράτους μέλους.
«Με δεδομένο το δημοσιονομικό πλαίσιο, με δεδομένη την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που αφήνει μια τρύπα 12 δις, με δεδομένες τις νέες πολιτικές προτεραιότητες (μεταναστευτικό, τρομοκρατία), προτείνεται οι δαπάνες της ΚΑΠ να μειωθούν κατά 5% στον πρώτο πυλώνα και κατά 20 με 25% στον δεύτερο πυλώνα μεσοσταθμικά και στο Ταμείο Συνοχής να μειωθούν κατά 7 με 10%. Όσο στο Ταμείο Συνοχής οι πόροι θα είναι λιγότεροι, η χώρα μας θα εισπράξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση αυτό γιατί ένα από τα κριτήρια κατανομής, που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα είναι η ανεργία. Και στην ανεργία είμαστε πρωταθλητές στην ΕΕ», σημείωσε.
Επισήμανε μάλιστα, ότι από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο η χώρας μας θα έχει καθαρές εισροές στην 7ετία, 35 δις επιπλέον από το Ταμείο Συνοχής. Όμως αρχικά θα πάρουμε λιγότερα κατά 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο (1,4 δις την 7ετία).
«Αυτό που έχει σημασία είναι το στρατηγικό σχέδιο να είναι απλό και να μην έχουμε ποινές ή αναστολή πληρωμών γιατί αυτό προβλέπεται, αλλά και το πώς θα κατανεμηθούν στο εσωτερικό της χώρας», κατέληξε ο Γ. Κολυβάς.