«Αυτό που φάνταζε ουτοπικό πριν λίγα χρόνια, τώρα είμαστε πολύ κοντά να γίνει πράξη. Με τις μεγάλες θεσμικές τομές που υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση, αλλάζουμε τα χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα επιλύοντας προβλήματα που χρόνιζαν. Διαμορφώνεται μιας εντελώς διαφορετικής εικόνας της χώρας στον τομέα της χωροταξίας, διασφαλίζοντας την κανονικότητα». Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας το ηλεκτρονικό σύστημα πολεοδομικής και χωροταξικής πληροφόρησης, ‘με ένα κλικ’, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ, σήμερα στην Αθήνα.
Ο Υπουργός έκανε λόγο για έναν μεγάλο κύκλο νομοθετημάτων που κλείνει, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι αυτά ψηφίστηκαν στη Βουλή από ευρεία πλειοψηφία. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνονται με συντεταγμένα βήματα η ανάπτυξη του Κτηματολογίου της χώρας, η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, η οριοθέτηση γραμμής αιγιαλού, καθώς και οι χρήσεις γης. Ολοκληρώνεται, επίσης, η αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και οι δήμοι σε όλη την επικράτεια καλούνται να συντάξουν Τοπικά Χωρικά Σχέδια, ένα βασικό εργαλείο οριοθέτησης περιοχών για κατοικίες, παραγωγικές δραστηριότητες, περιβαλλοντική προστασία, που διαμορφώνει έναν πλήρη χωρικό σχεδιασμό σε επίπεδο δήμου θεραπεύοντας χρόνια προβλήματα. Παράλληλα θεσμοθετούνται τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (Τουρισμού, Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΑΠΕ, Υδατοκαλλιέργειας).
Αναφερόμενος στις μεγάλες τομές που εισήγαγε ο νόμος για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και στις επιμέρους διατάξεις που εισάγει νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, ο Υπουργός, επισήμανε:
- τον διαχωρισμό της διαδικασίας αδειοδότησης (Πολεοδομία) από τη διαδικασία ελέγχου (Παρατηρητήρια, ιδιώτες μηχανικοί) της αυθαίρετης δόμησης.
- τη δημιουργία ενός πλήρως ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης (e-Άδειες), που εγγυάται το τρίπτυχο απλοποίηση, διαφάνεια, άμεση εξυπηρέτηση
- τη δημιουργία Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και υποστηρίζει καθοριστικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενώ άμεσα ξεκινά ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων από τους ελεγκτές δόμησης
Επόμενο βήμα είναι η επέκταση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης, με τη δημιουργία μιας πλήρους ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών στις αρχές του νέου έτους, όπου θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών, καθώς και παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών, αξιοποιώντας το εμπλουτισμένο μητρώο ελεγκτών δόμησης. Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα «e-Πολεοδομία ΙΙΙ», το οποίο σκοπό έχει να προσφέρει άμεση, σφαιρική και απολύτως έγκυρη ενημέρωση για τα πολεοδομικά δεδομένα κάθε σημείου της επικράτειας, σε δημόσια διοίκηση, πολίτες και επιχειρήσεις. «Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στο ευρύτερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους», ανέφερε ο κ. Σταθάκης. «Με ένα ‘κλικ’ απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες, εξαλείφεται οποιαδήποτε πιθανότητα διαπλοκής και διαφθοράς, παρέχοντας ασφάλεια δικαίου σε πολίτες και επιχειρήσεις».
Ο Υπουργός μίλησε, επίσης, για τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας και στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που αποτυπώνει τους τρόπους και τα μέσα για να επιτευχθούν οι στόχοι για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο 32,5% στη συνολική κατανάλωση, με ορίζοντα το 2030. Στάθηκε ιδιαίτερα στον φιλόδοξο στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας, που μεταφράζεται σε ρυθμό της τάξης του 1,5% ετησίως. Μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση που ανοίγει ωστόσο τη δυνατότητα σημαντικών επενδύσεων σε σειρά κλάδων της οικονομίας, από το οικιστικό απόθεμα, δημόσιο και ιδιωτικό, έως τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις μεταφορές.
«Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. «Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο, τόσο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν, μέσα από ένα απλό συνεταιριστικό σχήμα».
Κλείνοντας ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η συνεργασία με το ΤΕΕ ήταν άψογη, με ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο σε όλα τα πεδία που θεσμοθετήσαμε» και προσέθεσε «εμείς ενσωματώσαμε τις ιδέες του ΤΕΕ και αυτό, από την πλευρά του, βοήθησε στην εφαρμογή των τομών που υλοποιούμε και ήταν πρωτεργάτης ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, με ένα ‘κλικ’».