Έρευνα της METRON ANALYSIS για λογαριασμό της ΜΚΟ VeGaia, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Fur Free Alliance, έδειξε ότι 8 στους 10 πολίτες διαφωνούν τόσο με την εκτροφή και θανάτωση ζώων για την παραγωγή γούνας, όσο και με την κρατική επιδότηση εκτροφείων και γουνοποιητικών επιχειρήσεων. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν στα πλαίσια τηλεφωνικής έρευνας που διεξήχθη Πανελλαδικά τον Δεκέμβριο του 2018, σε δείγμα 1.200 ατόμων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, συμφωνούν με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, αποδεικνύοντας ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών επιθυμούν την κατάργηση αυτής της δραστηριότητας.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι τόσο η προηγούμενη όσο και η παρούσα κυβέρνηση, επιδότησαν και επιδοτούν με εκατομμύρια ευρώ τον κλάδο της γούνας από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εκτροφείων να αυξηθεί σημαντικά (από 43 το 2011 σε 131 το 2018) ενώ εκτροφείο λειτουργεί ακόμη και στα Δερβενοχώρια, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Η σπατάλη δημόσιου χρήματος για την ενίσχυση της βιομηχανίας της γούνας, προσβάλλει όχι μόνο τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά και τους πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών που θεσμοθέτησαν την κατάργηση της εκτροφής και θανάτωσης ζώων για τη γούνα τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν την καλύτερη απάντηση στις αποτυχημένες προσπάθειες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας να εντάξει το 2016 τη γουνοποιία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Οι Έλληνες πολίτες διατύπωσαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι όχι μόνο δεν θέλουν να διαφυλάξουν τη βάρβαρη αυτή δραστηριότητα, αλλά αντιθέτως θέλουν να την καταργήσουν.
Οι πολίτες έστειλαν επίσης ένα ηχηρό μήνυμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην Υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία σε αναφορά που κατέθεσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής κος Νικόλαος Νικολόπουλος, δήλωσε την πλήρη στήριξη του υπουργείου προς τον κλάδο της γούνας. Η κα Τελιγιορίδου αναφέρθηκε επίσης στη νομιμότητα της εκτροφής γουνοφόρων ζώων, αλλά και στο ενδιαφέρον που υπήρξε από μεγάλο αριθμό επενδυτών.
Θα συμφωνήσουμε με την νομιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας, συμπληρώνοντας όμως ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων ήταν επίσης νόμιμη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που για λόγους ηθικής θεσμοθέτησαν την κατάργησή της. Όσον αφορά τις επενδύσεις που έγιναν στον κλάδο της γούνας, η κα Τελιγιορίδου θα έπρεπε να διευκρινίσει ποια ήταν η απόδοση αυτών των επενδύσεων, και κυρίως με ποιανού χρήματα υλοποιήθηκαν αυτές οι επενδύσεις.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο οι εξαγωγές όσο και οι απασχολούμενοι στον κλάδο έχουν μειωθεί δραματικά, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η γουνοποιία δεν αποτελεί λύση για την περιοχή. Υπενθυμίζουμε ότι η γούνα δεν έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ανεργία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, μελέτες για τον τουρισμό, παρουσιάζουν την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στις τελευταίες θέσεις τουριστικής ανάπτυξης. Αυτό δείχνει την αρνητική επίδραση της γούνας σε άλλους κλάδους, αλλά και τα μεγάλα περιθώρια για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να σεβαστούν τη γνώμη της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών και να εξετάσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Είναι ντροπή ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα εκτροφεία, η ελληνική κυβέρνηση να σπαταλά δημόσιο χρήμα ανοίγοντας νέα εκτροφεία, ενισχύοντας έτσι την κακοποίηση και θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων ζώων κάθε χρόνο, μόνο και μόνο για να τα μετατρέψουμε σε περιττά προϊόντα πολυτελείας.
Αναμένουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης και την καλούμε να σταματήσει να στηρίζει τα οικονομικά συμφέροντα της βιομηχανίας της γούνας και ως πρώτο βήμα να διακόψει άμεσα κάθε ενίσχυση προς τη γουνοποιία και να βάλει φρένο στην ίδρυση και επέκταση των εκτροφείων.
Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που είναι και ο στόχος κάθε κοινωνίας που οραματίζεται και μεθοδεύει το αύριο, αναδεικνύεται η ανάγκη μίας ρεαλιστική εκτίμησης της πραγματικότητας και των σύγχρονων τάσεων και όχι η υποταγή σε οικονομικά συμφέροντα και λανθασμένες προσεγγίσεις του χθες.