“Δεν έχουμε καμία ανησυχία κυβερνητικής σταθερότητας. Η κυβέρνηση είναι επαρκής σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες από σήμερα μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου. Αν έχει την απαραίτητη τόλμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ας υποβάλει πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πολύ σωστά χθες ότι όλοι ενδόμυχα θέλουν να εγκριθεί η συνθήκη των Πρεσπών, και είχε δίκιο για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση πρόσφατα στη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού, στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, υποστηρίχθηκε με περισσότερους βουλευτές από την κοινοβουλευτική της δύναμη. Άρα δεν έχει απλά ψήφο εμπιστοσύνης, έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό με περισσότερη δύναμη από όση είχαν οι κοινοβουλευτικές της ομάδες”, δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και συνέχισε τονίζοντας ότι δεν προκύπτει από πουθενά έλλειμμα στήριξης ή σταθερότητας.
Επίσης εξέφρασε τη σιγουριά ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οπότε θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία θα τα υπερψηφίσουν περισσότεροι από 154 βουλευτές.
Αναφερόμενος στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, o Aν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι “είναι υποκριτική η θέση της ΝΔ για το ζήτημα της συμφωνίας. Με δεδομένο ότι η θέση της ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι διαφορετική από τη θέση του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει στην Ευρώπη, αν η αξιωματική αντιπολίτευση εμφορείται από πατριωτικά αισθήματα έχει καθήκον να βάλει ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα”.
Και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν όταν -κατά τους ίδιους- κινδυνεύει το εθνικό συμφέρον να μη το βάζουν στις ευρω-ομάδες τους, αναφερόμενος και στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ: “Αν έχουν ειλικρίνεια και τόλμη ας μη θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τη συμφωνία των Πρεσπών και ας αφήσουν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Για ένα εθνικό θέμα δεν χωράνε μικροκομματικά συμφέροντα. Όταν ο κ. Κεγκέρογλου ζητάει κομματική πειθαρχία, σημαίνει ότι φοβούνται για την κοινοβουλευτική τους ομάδα, διότι υπάρχουν βουλευτές και στα δύο κόμματα που συμφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τις τροπολογίες που πέρασαν στη Βουλή της ΠΓΔΜ και τις κατατοπιστικές και αφοπλιστικές δηλώσεις την τελευταία εβδομάδα του κ. Ζάεφ”.
Στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι τα παλιά κυβερνητικά κόμματα θέλουν να περάσει η συμφωνία, απλά δεν έχουν τα πολιτικά “κότσια” για να το κάνουν: “Η ΝΔ και ιδιαίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβονται πίσω μας την τελευταία τετραετία. Περιμένουν να ανοίξουμε δρόμους, να σηκωθεί η Ελλάδα στα πόδια της, να βγούμε από το μνημόνιο, να διαπραγματευτούμε εμείς με τους θεσμούς, διότι δεν έχουν την πολιτική δύναμη, αλλά ούτε και την πολιτική βούληση να παλέψουν για την Ελλάδα. Και αυτό θα γίνει αντιληπτό όταν θα έρθει και η κύρωση εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για ψήφιση στην ελληνική Βουλή, όπου θα δούμε και πόσο υποκριτές είναι. Το μόνο για το οποίο παλεύουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι οι καρέκλες τους. Αυτή η κυβέρνηση θα περάσει τη συμφωνία, θα υπάρχουν συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα που θα ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα εθνικής ταυτότητας και εθνότητας, θα λυθεί το θέμα του ονόματος και των αλυτρωτικών διεκδικήσεων και επιτέλους θα επιλυθούν πολλά ζητήματα που μας στεναχωρούσαν, και κυρίως μας ανησυχούσαν χρόνια, στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία. Με αυτή τη συμφωνία θα σταματήσει διά παντός η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της ιστορίας της Μακεδονίας, αυτό θα πετύχουμε”.
Σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, “αν δεν γίνει αυτή η συμφωνία, δεν θα αλλάξει το σύνταγμα των γειτόνων, άρα θα παραμείνουν και θα ενταθούν οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις, ενώ η χώρα μας θα υποστεί ένα ισχυρό διπλωματικό πλήγμα. Θα υποβαθμιστεί η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και θα επανέλθουμε σίγουρα στο μέλλον σε νέα διαπραγμάτευση με δυσμενέστερους όρους από τους διεθνείς οργανισμούς”. Υπενθύμισε δε ότι “έχουμε χάσει στο Διεθνές Δικαστήριο όσον αφορά την αξιοποίηση του βέτο και αυτό σημαίνει ότι μια άρνηση της συμφωνίας θα ενισχύσει τον κ. Ιβανόφ, Πρόεδρο των γειτόνων, ο οποίος έχει ήδη κάνει πρόταση στην Τουρκία για στρατηγική συνεργασία και στον αμυντικό τομέα και φυσικά θα ενισχυθεί το VMRO, που δημιούργησε και τροφοδότησε την εθνικιστική έξαρση τόσα χρόνια. Η γειτονική χώρα και η σχέση μας με αυτή θα αποσταθεροποιηθεί περισσότερο με “αρχαιομακεδονική” χροιά, ενώ θα ξυπνήσουν σχέδια για μεγάλη Αλβανία ή μεγάλη Βουλγαρία. Θα υπάρχει πάγωμα διασυνοριακών συναλλαγών, όπως και του μεγάλου σχεδίου που ετοιμάζει η χώρα μας με τη Σερβία για τον οδικό άξονα που από την κεντρική Ευρώπη θα έχει απευθείας πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή για τη σιδηροδρομική σύνδεση μέχρι τον Δούναβη”.
Το βασικό είναι ότι “θα παραμείνουν θεσμικά και διεθνώς με το συνταγματικό τους όνομα και θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με αυτό. Ενώ με τη δική μας επιλογή από την επόμενη μέρα της συμφωνίας, όλες οι χώρες αυτόματα θα αλλάξουν το όνομα με το οποίο αναγνωρίζουν τη γείτονα και θα απαγορευθεί οποιαδήποτε χρήση του ήλιου της Βεργίνας και του Μεγαλέξανδρου. Μην ξεχνάτε ότι με αφετηρία τη Συμφωνία των Πρεσπών και η Εκκλησία τους έχει κάνει αίτημα στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης να αφαιρέσουν τον όρο “Μακεδονία” από τον τίτλο της”.