Σε ευκαιρία ενδυνάμωσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, αλλά και χάραξης νέων οδών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των εξαγωγών και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον πρωτογενή τομέα, μετατράπηκε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σαγκάη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, μαζί με στελέχη δύο ακόμη υπουργείων της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Αναλυτικά: Την Δευτέρα στις 14 Ιανουαρίου ο κ. Κόκκαλης παρέστη στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στη Σαγκάη, μαζί με την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά. Το παρόν επίσης έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών κ. Αθανάσιος Βούρδας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη κ. Βασίλης Ξηρός, καθώς και Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κίνας.
«Σε μία χώρα όπου ο πρωτογενής τομέας της αποτελεί τον οικονομικό της "θησαυρό" ο αλληλένδετος κλάδος των εξαγωγών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη. Τα ελληνικά προϊόντα λόγω της πολυεπίπεδης μοναδικότητάς τους και κυρίως της υψηλής ποιότητάς τους, αποτελούν παγκόσμιο πρεσβευτή της Ελλάδας και της Ελληνικής κουλτούρας. Επιπρόσθετα όμως, η ισχυροποίηση των εμπορικών μας δεσμών με την Κίνα, αποτελεί και ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Πρόεδρος της ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ενώ ακολούθησαν συναντήσεις με επιχειρηματίες και εκπροσώπους της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών όπου συζητήθηκαν τομείς για μελλοντική διμερή συνεργασία.
Στο περιθώριο των εγκαινίων τέλος, ο κ. Κόκκαλης παραχώρησε συνέντευξη σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας.
Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με την υπουργό Τουρισμού κ. Ελένη Κουντουρά, συμμετείχαν σε παρουσίαση των υπηρεσιών μίας εκ των κορυφαίων παγκοσμίως εταιρειών, στην ανάπτυξη λύσεων μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για την "DeepBlue Technology" η οποία δημιουργήθηκε στη Σαγκάη το 2014 κι έγινε γνωστή από την ανάπτυξη του "quiXmart", ενός self service καταστήματος λιανικής, όπου αυτοματοποιημένα αναγνωρίζει τι ψώνισε ο καταναλωτής και χρεώνει το λογαριασμό του (σ.σ. Το Κινέζικο AmazonGo).
Πλέον, η εταιρεία έχει αναπτύξει με χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης ανάλογες λύσεις διανομής (delivery) προϊόντων, αυτοκινούμενα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτοκινούμενα οχήματα και αυτοματοποιημένα ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα έχει συμφωνήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο με την Κυβέρνηση του Λουξεμβούργου να δημιουργήσει ερευνητικό κέντρο στο Λουξεμβούργο.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν στα δύο κυβερνητικά στελέχη της χώρας μας λύσεις τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για τη συγκομιδή και διανομή αγροτικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, πρότειναν και νέους τρόπους μεταφοράς με αυτοκινούμενα οχήματα από τα αγροκτήματα στις αγορές, μόλις λίγες ώρες μετά τη συγκομιδή.
ΣΤΟ ΝΗΣΙ - ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου ο κ. Κόκκαλης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη περιοχή Chong Ming στην Περιφέρεια της Σαγκάης. Πρόκειται για το νησί - πρότυπο της Κυβέρνησης της Κίνας για τη δημιουργία οικολογικού πάρκου, με έμφαση στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής άξιας, με χρήση περιορισμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων.
Ο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Zheng Yichuan, καθώς και με εκπροσώπους της Περιφερειακής Νησιωτικής Κυβέρνησης, όπου συζητήθηκε η επιθυμία της τοπικής κυβέρνησης για άμεση παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα, στην καλλιέργεια και την επεξεργασία ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Επίσης εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του νησιού.
Ο κ. Κόκκαλης απεύθυνε πρόσκληση στο Δήμαρχο για να έρθει στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, ώστε να δει από κοντά τη διαδικασία καλλιέργειας των ελληνικών προϊόντων.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος Δήμαρχος προσκάλεσε την χώρα μας και τον κ. Κόκκαλη προσωπικά να συμμετάσχουν στην ανθοκομική έκθεση της Κίνας που θα γίνει στο νησί το 2021.
Αμέσως μετά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφτηκε πρότυπη μονάδα επεξεργασίας ρυζιού, όπου ενημερώθηκε για τις καινούργιες τεχνικές που εφαρμόζονται για τη διασφάλιση υψηλής διατροφικής ποιότητας στα προϊόντα.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συναντήθηκε με την επικεφαλής του γραφείου για τη βιομηχανική ανάπτυξη της Σαγκάης, του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών κ. Xiaoli Zhao. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων.
"Η τριήμερη επίσκεψή στην Κίνα μου έδωσε τη δυνατότητα, μαζί με την υπουργό κ. Κουντουρά και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη από τρία υπουργεία, να επαναβεβαιώσουμε τις καλές εμπορικές σχέσεις που επικρατούν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, να ενδυναμώσουμε δεσμούς και να ανταλλάξουμε σύγχρονη τεχνογνωσία και ιδέες που θα χρησιμεύσουν στις χώρες μας για περαιτέρω ανάπτυξη. Απ' όλες τις επαφές μου έγινε απολύτως σαφές, πως το ενδιαφέρον της τεράστιας Κινέζικης αγοράς για τα Ελληνικά ποιοτικά προϊόντα παραμένει διαρκώς αυξανόμενο. Είναι στο χέρι μας λοιπόν, να ενθαρρύνουμε συνεργασίες προς όφελος όλων" δήλωσε με αφορμή τις επαφές που είχε στην Κίνα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις