«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο που στοχεύει στην αβαθή γεωθερμία ,στην τεχνολογική ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων γεωεναλλακτών του εξοπλισμού και των μεθόδων κατασκευής τους, καθώς και στην δημιουργία καινοτόμου γεωθερμικής αντλίας θερμότητας υψηλής θερμοκρασίας με ψυκτικά ρευστά φιλικά προς το περιβάλλον,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΑ Ορεστιάδας ο αντιδήμαρχος Ενέργειας Φυσικών πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Φαλέκας.
Στο πρόγραμμα αυτό εντάχθηκε μόνο ένα κτίριο από όλη την Ελλάδα και αυτό είναι το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας» στον οικισμό Μαΐστρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Το πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Horizon 2020 θα υλοποιηθεί με την συμμετοχή (19 ) επιστημονικών φορέων από όλη την Ευρώπη είτε είναι Πανεπιστημιακοί είτε είναι φορείς από άλλα κράτη, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο «Κέντρων αριστείας για ρηχές γεωθερμικές εφαρμογές σε πολιτικά και ιστορικά κτίρια.»
« Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει κάνει πολύ σοβαρά ενεργειακά βήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια και αυτό δίνει μια αξιοπιστία και μας επιλέγουν ως εταίρο όλοι οι σοβαροί φορείς είτε από την Ελλάδα ,είτε από την Ευρώπη. Οι χρηματοδοτήσεις έργων, η προετοιμασία έργων, ο σχεδιασμός, πηγαίναμε βάση προγράμματος από την αρχή εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε κάνει όλο τον σχεδιασμό μας, δεσμευτήκαμε με το Σύμφωνο Δημάρχων στην Ευρώπη, υλοποιήσαμε το σχέδιο Αειφόρου ανάπτυξης που θέλαμε. Όλα αυτά τα βήματα μας, η Ευρώπη τα γνωρίζει ένα -ένα,» είπε ο κ. Φαλέκας και εκτίμησε πως «το αποτύπωμα το ενεργειακό του Δήμου Αλεξανδρούπολης τα επόμενα χρόνια θα είναι το καλύτερο από όλους τους δήμους της χώρας.»