Από δύσκολη έως αδύνατη είναι η πρόσβαση αγροτών στις δουλείες τους μετά και τις τελευταίες βροχές ,αφού οι ζημιές ακόμα και στα σημεία εκείνα που όταν ο καιρός το επέτρεπε έγιναν παρεμβάσεις , είναι εκτεταμένες.
Μικρά γεφύρια και τοιχία αντιστήριξης έχουν υποστεί ζημιές , δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια ή έχουν ανοίξει μεγάλα αυλάκια που είναι αδιάβατα από τα οχήματά τους .
Ο αγροτικός σύλλογος Ανεμώτιας όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρός του Σταύρος Μαντατής, έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες μέρες υπογραφές αγροτών και τις κατέθεσε στο δήμο επιδεικνύοντας σε ποια σημεία εντοπίζεται το πρόβλημα και ζητά συνάντηση με τους αρμόδιους αντιδημάρχους. «Θέλουμε συνεργασία με το δήμο για να τους ενημερώνουμε για τα σημεία που χρειάζεται παρέμβαση, υπάρχουν τμήματα που έχουν να αποκατασταθούν και τρία χρόνια. Είναι θέμα επιβίωσης για τους αγρότες».
Ο αγροτικός σύλλογος Ερεσού είχε στείλει από το καλοκαίρι αίτημα αποκατάστασης του αγροτικού οδικού δικτύου και προχθές επανήλθε με την τοπική αντιδήμαρχο Αθηνά Ιωσιφέλλη να τους απαντά ότι αύριο θα τους ενημερώσει σχετικά.
Όπως είπε στο σταθμό μας η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ερεσού Χρυσαφένια Καρακούση «Οι ίδιοι οι αγρότες αναγκάζονται να πληρώνουν συνεργεία για να φτιάξουν τους δρόμους .Το καλοκαίρι ήρθαν συνεργεία του δήμου, έφτιαξαν ένα μικρό τμήμα του αγροτικού οδικού δικτύου μέσα στον Κάμπο και έφυγαν. Υπάρχουν τμήματα του αγροτικού δικτύου που έχουν να φτιαχτούν 6 χρόνια!»
Με το σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ επικοινώνησε και ο πρόεδρος της Άγρας, Στρατής Σαχτούρης «ο κόσμος στο μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό του νησιού έχει αγανακτήσει , μας είπε. Η αγροτική οδοποιία της περιοχής στο μεγαλύτερο μέρος της είναι κατεστραμμένη. Το καλοκαίρι συνεργείο του δήμου έφτιαξε το δρόμο από Αγρα προς Κοντίσια και έφυγε, μας είπαν ότι θα ξαναέρθουν για τα υπόλοιπα και δεν ήρθαν ποτέ. Ο κόσμος έχει σπάσει τα αυτοκίνητά του».
Οι αγρότες αναγνωρίζουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχαν έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κατ΄ επανάληψη το νησί, αλλά νιώθουν ξεχασμένοι από το δήμο και ζητούν να γίνει ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμό με τη συμβολή και την παρουσία των αγροτών από κάθε περιοχή.
Από την πλευρά του ο δήμος Λέσβου αναγνωρίζει την αγανάκτηση των αγροτών, το νησί όμως βρίσκεται κάθε τόσο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο μηχανισμός έχει εξαντληθεί.
Ο αντιδήμαρχος αυτεπιστασία και υπεύθυνος για την αγροτική οδοποιία Γιάννης Αμπουλος τόνισε στο σταθμό μας ότι «ο προγραμματισμός γίνεται με τους τοπικούς αντιδημάρχους και τους προέδρους των χωριών, όπου μας πούνε πάμε . Καταλαβαίνουμε τους αγρότες αλλά με τους προέδρους στα χωριά τους θα πρέπει να συντονιστούν. Αυτή πάντως την περίοδο δεν μπορούν να δουλέψουν μηχανήματα στην αγροτική οδοποιία , αν δεν «τραβήξει» η γη . Στην περιοχή που είμαι εγώ υπεύθυνος στη Νότια Λέσβο δε δέχομαι ότι έχουμε να περάσουμε χρόνια από αγροτικούς δρόμους.».
Ο αντιδήμαρχος έργων Κώστας Κατσαρός τόνισε στο σταθμό μας ότι «την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζουμε να κατέβουμε και πάλι στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα προκειμένου να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία. Το ποσό που ζητήσαμε από το Υπ Υποδομών για τις ζημιές μέχρι τα Χριστούγεννα , κυρίως στην αγροτική οδοποιία, ήταν 1.600.000 ευρώ, τώρα δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση αφού η κακοκαιρία συνεχίζεται αλλά υπολογίζουμε ότι το ποσό που θα χρειαστεί είναι υπερδιπλάσιο.»
Σήμερα το πρωί σε σύσκεψη που έγινε με την παρουσία του δημάρχου αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα στις 4 δημοτικές κοινότητες που είναι ήδη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης , μικρά έργα αποκατάστασης συνολικού ύψους 360.000 ευρώ.