Με μεγάλη επιτυχία το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) συνδιοργάνωσε με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ημερίδα για τη ΦΕΤΑ στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία & Πτηνοτροφία - ZOOTECHNIA 2019, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Καθηγητής Ν. Κατής, o οποίος τόνισε πως σκοπός της ημερίδας είναι να δώσει λύσεις στα προβλήματα και να εντοπίσει τις προοπτικές του εθνικού μας προϊόντος. Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Καθηγητής Σπ. Μάμαλης τόνισε τον στόχο της εκδήλωσης που είναι η κατάθεση των απόψεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και παραγωγών στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας της φέτας. Η φέτα είπε πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και τη διαμόρφωση της εικόνας της. Τελειώνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η φέτα αποτελεί εθνικό στόχο και αυτόν τον στόχο θέλει να υπηρετήσει σήμερα το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με την πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας.
Επίσης την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα. Μπιζμπινά Γερακίνα ενώ παρέστησαν και οι βουλευτές Γ. Λαζαρίδης και Γ. Αρβανιτίδης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα. Ολυμπία Τελιγιορίδου εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση. Στην εισήγησή της η Υπουργός αναφέρθηκε στην σημαντική διατροφική αξία της φέτας αλλά και στην προστασία που πρέπει να παρέχουν η πολιτεία και οι φορείς στην ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος. Τόνισε την πρόσφατη υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για αυστηρούς ελέγχους στο γάλα των παραγωγών και σε μεταποιητές καθώς και τις αυστηρές κυρώσεις που ακολουθούν αυτούς που δεν συμβαδίζουν με τα προβλεπόμενα στην Απόφαση. Τελειώνοντας είπε ότι η φέτα είναι το εθνικό μας προϊόν για αυτό πρέπει να στοχεύουμε στην ποιότητα, την ταυτότητα, την αυθεντικότητα, στις καλές πρακτικές παραγωγής & μεταποίησης για να πετύχουμε τελικά μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.
Εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία η κα. Αραμπατζή Φωτεινή, Βουλευτής Σερρών κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις προσπάθειες που έγιναν για τη αναγνώριση της φέτας ως ΠΟΠ προϊόν και αναφερόμενη στη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, πρότεινε μια σειρά από μέτρα που πρέπει να παρθούν για να μπορέσει ο κλάδος να ανασυγκροτηθεί και το εθνικό μας προϊόν να κατακτήσει τη θέση που του αρμόζει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της είπε ότι η ΝΔ προτείνει έναν σοβαρό σχεδιασμό, πάταξη των ελληνοποιήσεων με ελέγχους από τους παραγωγούς ως τους μεταποιητές, στελέχωση του προσωπικού του ΕΛΓΟ & των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, διάθεση εισροών για ελέγχους, αύξηση και είσπραξη προστίμων σε όσους παραβαίνουν τους νόμους των ΠΟΠ προϊόντων, ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας στη Νέα ΚΑΠ, μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση κόστους παραγωγής και βέλτιστη αξιοποίηση όλου του κοινοτικού κεκτημένου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βουλευτής Σερρών και Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Τζελέπης Μιχάλης ο οποίος αναφέρθηκε στην προστασία της φέτας και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και πρότεινε μια σειρά από μέτρα που πρέπει να παρθούν για την επίτευξη αυτού του στόχου όπως χάραξη εθνικής στρατηγικής για το προϊόν με έμφαση στη διατήρηση και βελτίωση των ντόπιων φυλών ζώων και στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας σιτηρεσίου για τα ζώα, δημιουργία της Διεπαγγελματικής της φέτας για πλήρη διαφοροποίηση με άλλα λευκά τυριά, αυστηρούς ελέγχους σε μονάδες παραγωγής φέτας, σύνδεση του προϊόντος με τουρισμό και γαστρονομία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, προγράμματα προώθησης και εν τέλει εθνικός σχεδιασμός για να επιτευχθούν όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο κ. Παπαχρήστου Γεώργιος, Γεωπόνος, εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον λόγο που η φέτα έχει αυτή την πορεία σήμερα τονίζοντας τη μονοπώληση του κλάδου, είπε ότι το ΚΚΕ από την αρχή τάχθηκε ενάντια στις Συμφωνίες του Καναδά και της Ν. Αφρικής ,στήριξε τους παραγωγούς και τους αγρότες και επεσήμανε ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να πιστέψει στις δυνάμεις του, να ανασυνταχθεί και να αντιδράσει στις μονοπωλιακές πολιτικές και να αξιοποιήσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.
Στην τοποθέτησή της η κα. Βαλάνη Στέλλα, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, αναφέρθηκε στην ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με την προέλευση και τη διαδικασία παραγωγής της φέτας ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει τις ξένες απομιμήσεις, επεσήμανε ότι σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση μπορούν να παίξουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφιερώματα σε εφημερίδες και τοπικά κανάλια, διαδραστικά προγράμματα για την ενημέρωση των παιδιών μέσα από τα σχολεία και τέλος πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου συντονιστικού οργάνου που θα διαμορφώνει ενιαία πολιτική για τις εξαγωγές ώστε η φέτα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά και όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Μπουκουβάλας Κωνσταντίνος, Πολιτευτής & Εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, αναφέρθηκε στις συντονισμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε διεθνές επίπεδο ώστε να καταστεί σαφές το εμπορικό πλαίσιο που κάθε χώρα μπορεί να δρα και τόνισε ότι οφείλουμε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο όπου τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν τη θέση και το όνομα που τους αξίζουν.
Μετά το τέλος των πολιτικών τοποθετήσεων τον λόγο πήρε ο κ. Αποστολόπουλος Χρήστος, Πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ, ο οποίος τόνισε την αξία της φέτας που διαμορφώνεται από το γάλα που χρησιμοποιείται και το ζώο από το οποίο προέρχεται, την επεξεργασία του, την αυθεντικότητα και την αναγνώριση του προϊόντος, τα πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της φέτας όπως η γεύση, η υφή και το άρωμα, η γαστρονομική απόλαυση της φέτας και βέβαια η τεράστια διατροφική της αξία.
Ο Καθηγητής & Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Φέτας κ. Ανυφαντάκης Εμμανουήλ αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναγνώρισης της φέτας ως ΠΟΠ προϊόν και στη θέση της σήμερα μετά τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά και τη Ν. Αφρική και επεσήμανε τις προσπάθειες που γίνονται από τον Όμιλο Φίλων Φέτας αλλά και αυτές που πρέπει να γίνουν από όλους μας ώστε να μην κυρωθούν από το εθνικό κοινοβούλιο αυτές οι συμφωνίες γιατί η προστασία της ταυτότητας της φέτας είναι εθνική μας υποχρέωση.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην ποιότητα της φέτας η οποία οφείλεται στη μοναδική χλωρίδα της χώρας μας για αυτό τόνισε ότι η διατροφή των ζώων πρέπει να γίνεται με ζωοτροφές που περιέχουν τα ιχνοστοιχεία της ελληνικής φύσης. Επίσης επεσήμανε τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας των ζώων και των παραδοσιακών φυλών και την διασφάλιση της ποιοτικής κτηνοτροφίας η οποία είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα του εθνικού μας προϊόντος.
Ο κ. Κάραλης Κωνσταντίνος Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Γαλακτοβιομηχανίας Ηπείρου Κάραλης, ανέπτυξε στην εισήγησή του τα αίτια που οδήγησαν την Κτηνοτροφία και την τυροκομία σε μαρασμό τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες που προέκυψαν από αυτή την πορεία της Κτηνοτροφίας και πρότεινε τους αυστηρούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται σε γάλα αλλά και στη λειτουργία των επιχειρήσεων ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της οργάνωσης της Διεπαγγελματικής της φέτας.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με την παρουσία του κ. Σατολιά Παύλου, Προέδρου του Γαλακτοκομικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων ο οποίος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα μυστικά επιτυχίας του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, ενός συνεταιρισμού με σημαντική παρουσία σε προϊόντα στην εγχώρια & ευρωπαϊκή αγορά.
Ο κ. Τάχας Νικόλαος, Πρόεδρος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που πρέπει να παρθούν για την αιγοπροβατοτροφία και την τυροκομία, τονίζοντας την σημαντικότητα του κλάδου στην οικονομία της χώρας μας.
Ο κ. Πεβερέτος Παναγιώτης, Πρόεδρος ΣΕΚ μίλησε για την προστασία της φέτας ΠΟΠ από αθέμιτες πρακτικές και από κάθε προσπάθεια σφετερισμού με σκοπό την πλήρη κατοχύρωσή της στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, την προστασία της στην εσωτερική αγορά και την περαιτέρω διείσδυση της στην εγχώρια και διεθνή αγορά και επεσήμανε την προσπάθεια που πρέπει να γίνει ώστε η Κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία να ανατάξει τις δυνάμεις της, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της αποτελέσματα με στρατηγικό προϊόν τη φέτα ΠΟΠ.
Ο κ. Παλάσκας Νικόλαος Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ και ο κ. Γκουρομπίνος Ιωάννης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας ανέπτυξαν στην εισήγησή τους τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας που επηρεάζουν και την παραγωγή της φέτας.
Η κα. Μέγα Αλεξάνδρα, Δ/ντρια Γαλακτοκομικής ΕΠΑΣ Ιωαννίνων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρθηκε στην εισήγησή της στους ελέγχους που γίνονται από τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για την προστασία της φέτας. Συγκεκριμένα μίλησε για την επιτήρηση από τον ΕΛΓΟ της ομαλής τροφοδότησης της βάσης δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ με στοιχεία Ισοζυγίου-Εισκομίσεων και Εισαγωγών από τους υπόχρεους καθώς και για διοικητικούς & επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε κτηνοτρόφους, τυροκομεία, βιομηχανίες γάλακτος, συσκευαστήρια, εισαγωγικές & εμπορικές επιχειρήσεις.
Ο κ. Νικολάου Ευστράτιος, Δ/ντης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος & Κρέατος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ στην εισήγησή του αναλύοντας σειρά στατιστικών στοιχείων καταλήγει ότι ο ισχυρισμός πως τα υψηλά αποθέματα τυριού φέτας ΠΟΠ των εταιριών μεταποίησης γάλακτος οδηγούν σε συμπίεση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος δεν μπορεί να αποδειχθεί. Οι μεγαλύτερες εταιρείες στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, δημιουργούν την τάση της αγοράς εντούτοις είναι πιθανόν οι μικρότερες εταιρείες να αντιμετωπίζουν προβλήματα υψηλών αποθεμάτων που θα μπορούσε να αποδοθεί σε αυξημένη εσωστρέφεια και έλλειψη εξαγωγών ή και μείωση της εγχώριας κατανάλωσης.
Ο κ. Χατζηζήσης Λάμπρος, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην εισήγησή του ανέλυσε με βάση το νόμο τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσεχθούν από όλους μας έτσι ώστε η φέτα να μην βαπτίζεται και να μην αντικαθίσταται με κανένα άλλο παρόμοιο προϊόν και να αποκτήσει τελικά την υπεραξία που όλα αυτά τα χρόνια στερήθηκε αλλά πραγματικά δικαιούται.
Η κα. Φυντανή Βιργινία Προϊσταμένη τμήματος Πιστοποίησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στην εισήγησή της αναφέρθηκε στον ρόλο του ΕΛΓΟ για την προστασία της φέτας και συγκεκριμένα στους ελέγχους που γίνονται σε επιχειρήσεις ενώ παράλληλα επεσήμανε και τις δυνατότητες και προοπτικές που δημιουργούνται μέσα από προγράμματα προώθησης της φέτας ΠΟΠ, αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών προς την αγροτική επιχειρηματικότητα, κ.λπ..
Τελευταίος εισηγητής της ημερίδας ήταν ο κ. Ταμπαρόπουλος Δημήτριος, Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντης της NOVACERT ΕΠΕ, ο οποίος στην εισήγησή του επεσήμανε τις ενέργειες που γίνονται μέσω δύο εγκεκριμένων προγραμμάτων προώθησης της φέτας ΠΟΠ στην εσωτερική αγορά της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) και στις αγορές των ΗΠΑ και Καναδά.
Ολόκληρη την ημερίδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη ΕΔΩ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις