Η κρίση έπληξε όλες σχεδόν τις τάξεις και στρώματα τα της χώρας με διάφορες μορφές. Στον αγροτικό τομέα οι αγρότες ένιωσαν ξαφνικά να τους φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, όταν το πετρέλαιο που καταναλώνουν στα αγροτικά μηχανήματα και εργασίες, έπαψε να έχει ευνοϊκό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Πώς να τα βγάλουν πέρα με τόσο κόστος στο πετρέλαιο; Έτσι, επί χρόνια κινητοποιούνται και μεταξύ άλλων ζητάνε την μείωση των φόρων στο «αγροτικό» πετρέλαιο.
Στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2019, το θέμα επανήλθε με ένταση. Παράλληλα έθεσαν και το θέμα του ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν στις αγροτικές εργασίες. Η κυβέρνηση, μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές, «συζητούσε τα θέματα» αλλά δεν έδωσε λύση. Οι αγρότες αναρωτιούνταν, πως είναι δυνατόν οι εφοπλιστές να απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο στα καύσιμα και οι αγρότες που στηρίζουν τη διατροφή του ελληνικού πληθυσμού, να τον πληρώνουν ολόκληρο!
Εκπρόσωπος από τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων με τα οποία οι αγρότες απέκλεισαν οδικούς κόμβους δήλωσε ότι «οι τιμές στα προϊόντα είναι πολύ χαμηλές την ώρα που το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, με 1,5 ευρώ το πετρέλαιο στην Ελλάδα ενώ στις χώρες της ΕΕ το αγροτικό πετρέλαιο είναι στα 60 λεπτά»!
Η περίπτωση των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων του αγροτικού τομέα, αντανακλά όλα τα παρόμοια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αστικό τομέα με τα σκληρά οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος τους.